Bakan Kılıç Alaçam Anadolu Lisesi’nin Açılışını Yaptı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun'un Alaçam ilçesinde hayırsever iş kadını Şadiye Turhan tarafından yaptırılan Şadiye Muzaffer Turhan Anadolu ve Spor Salonu'nun açılışını yaptı.

Bakan Kılıç Alaçam Anadolu Lisesi’nin Açılışını Yaptı
Vefat eden eşi Muzaffer ve kendi adına Alaçam'a Anadolu lisesi ve spor salonu kazandıran 85 yaşındaki Şadiye Turhan'ı öven Bakan Kılıç, Şadiye Turan Hanımefendi'yi sadece eşiyle birlikte kazandığı paradan hayrına okul yaptıran bir hayırsever olarak görmediğini söyledi.

Kılıç, 'Hayatımda ilk defa burada gördüm, tanıdım. Belki seneye yeni bir okul daha yapar ve onun da kurdelesini birlikte keseriz. Ama Şadiye Hanım'ın hayırseverliğinden daha fazla beni etkileyen bir şeyi var. Hatta birden fazla yönü var. İnsanların ekmeğe buğday tohumu bile bulamadığı Cumhuriyetimin ilk yıllarında dünyaya gelen bir memleket evladı olarak ilköğretimi köyünde, kasabasında okuyacak, sonra kalkacak İstanbul Nişantaşı Lisesi'ne gidecek. Şuan 87 yaşında olan büyüğümüz hem İngilizce hem Fransızca iki yabancı dili ana dili gibi biliyor. Dünün lise mezunları bugünün üniversite mezunlarına taş çıkartacak kadar sağlam bir eğitim sisteminin içinden geçti. Şadiye hanımdan Allah razı olsun. Eşi merhum Muzaffer Turhan beyin ruhu da atılan bu adımdan, bu eserden haberdar olmaktadır. Her kim bu milletin evlatları için taş üstüne taş koyuyorsa ayağı taşa değmesin. ' dileğini ifade etti.

Konuşmasında öğrencilere yabancı dil öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Bakan Kılıç, 'Bir yabancı dili kendi anadiliniz gibi öğrenmeye gayret gösterin. Bir dakikanızı bile boşa geçirmeyin. Bir soru var beni çok üzen. Hemen herkese sorulur. Boş vakitlerinizde ne yapmaktan hoşlanırsınız? Cevabı da hemen şöyle gelir. Müzik dinlemek, spor yapmak, kitap okumak. Sevgili kardeşlerim. Kitap okuduğunuz zaman boş değil ki. Bu iki şeyi dilimde tüy bitinceye kadar anlatmaya devam edeceğim. Bu sistem içinde en az bir dili anadiliniz gibi konuşmayı öğrenmeniz, kitap okuma işini boş zamanlara bırakmamız lazım. ' dedi.

Bakan Kılıç, bakanlık olarak temiz Türkçeye sahip çıkma kampanyası yürüttüklerini, Türkçeyi sosyal medyanın yozlaşmasına kurban etmeme kampanyası başlattıklarını hatırlatarak, 'Ne kadar çok okursanız, çok kelimeye hakim olursanız, kendi anadilinizde hayatınızı kurgularsanız ortaya koyacağınız eserlerin bilimsel üretimin çapı ve kalitesi de sahip olduğunuz kelimeler kadar büyük olacak. O nedenle hepimize düşen çok önemli görevler var. ' tavsiyesinde bulundu. Konuşmaların ardından okulu yaptıran Şadiye Turhan'a Alaçam'da okuduğu ilkokuldan verilen diplomasının bir nüshası bakan tarafından taktim edildi. Bakan Kılıç, daha sonra değişik sınavlarda derece elde eden okul öğrencilerine plaket ve laptop hediye etti. Kurdelenin kesilmesinden sonra heyette bulunanlar okulun sınıflarını gezdi.