'Anayasa'yı Kim Yapıyorsa Onun Amacına Hizmet Eder'

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, "Anayasa'nın kaderi darbelerle, darbelerin kaderi anayasa ile bağlantılıdır.

'Anayasa'yı Kim Yapıyorsa Onun Amacına Hizmet Eder'
Anayasa'yı kim yapıyorsa onun amacına hizmet eder." dedi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can 'Darbeler ve Yeni Anayasa' konulu konferans verdi. Tokat Belediyesi, Tokat Kent Konseyi ve Eğitim Bir-Sen Tokat Şubesi tarafından 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Vali Şerif Yılmaz'ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Osman Balcı, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Elibol, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Türkiye'de anayasa ve darbelerin sürekli bir arada değerlendirildiğini belirten Can, "Anayasa'nın kaderi darbelerle, darbelerin kaderi anayasa ile bağlantılıdır. Anayasa, devletin siyasal teşkilatını belirleyen bir üretimdir. Anayasa'yı kim yapıyorsa onun amacına hizmet eder." diye konuştu.

Osmanlı döneminden bu yana anayasa yapım süreçlerini ele alan Can, şunları kaydetti: "Osmanlı döneminde 1876 yılında bir anayasa yapılmış. 1921, 1924, 1961 ve 1982 yılında anayasa yapılmış. Bu anayasalardan sadece 1921 yılında yapılanda milletin katkısı var. Bu anayasa 1920 yılının sonunda başladı.

1921 yılının şubat ayında tamamlanarak yeni bir anayasa yapıldı. Bu anayasada sonradan yapılan 3 anayasada denilenin tam tersi vardır. 1921 Anayasası'nda millet var. Zor zamanlarda hazırlanan bu anayasada vesayet sistemi kesinlikle reddedilmiştir. 1921 yılında yapılan anayasada özgürlük lafı geçmez. Bunun dışında bütün yapılan anayasalarda bol bol özgürlük geçer. 1961 Anayasası'nın da 61'in üzerinde özgürlük maddesi vardır. 1982 Anayasası'nda 70'in üzerinde özgürlük maddesi vardır. Milletin tek yaptığı anayasa, 1921 Anayasası'dır. 1921 Anayasası özgürlükleri ihlal edemeyecek devlet ortaya çıkardı."Osman Can, artık milletin yaptığı anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Şu ana kadar millete hiç ne istiyorsun diye sorulmadı, vatandaş sadece sandıkta hatırlandı. Kanunlar çıkarılıyor, fakat vatandaşımız tam içeriğini bilmiyor. Artık vatandaşımız bilinçlendi, artık olaylar karşısında dik durmasını biliyor. Eskiden yaşanan bir hadise vatandaşa ulaşıncaya kadar bir sürü yerden geçiyor, vatandaş ne olduğunu tam bilemiyordu; gelişen teknoloji sayesinde artık insanlar neler olduğunu saniyeler içinde öğreniyor ve gerekli tepkisini veriyor." şeklinde konuştu.

Can, yeni anayasanın 2100 yılına kadar öngörebilir bir anayasa olması gerektiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: "Elimizde olan Hacı Murat'ın sadece kullanma kılavuzunu değiştirerek yeni anayasa yaptık diyemeyiz. Bu şekilde yaparsak otobanda Hacı Murat arıza yapar, yolda kalırız. Bu nedenle milletin kendisinin içinde olduğu bir anayasa olması gerekir."Konferans sonunda Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Doç. Dr. Osman Can'a Tokat'a özgü ahşap sandık hediye etti .