Çalışkan: Teşvik Paketi Adana İçin Hayal Kırıklığı Yaşattı

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, yeni açıklanan teşvik sisteminin Türkiye için hayırlı olacağını belirterek, Adana’ya yönelik destelemelerin yok denecek kadar az olmasının da üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Yeni teşviklerin ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Çalışkan, cari açığı azaltacak, çok ithal edilen ürünlerin teşvik edildiği bir sistem getirildiğini ifade ederek, pakette hem bölgesel hem de sektörel alanda teşviklerin bulunduğunu hatırlattı. Açıklanan paketin Adana için yine hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade eden Çalışkan, “Adana açısında rekabet içinde olduğumuz illere göre birazda geriye düştük. Eskiden de ikinci bölgeydik ama o zaman 4 bölge vardı şimdi 6 bölge oldu. Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye bizden daha fazla teşvik alacaklar özellikle Mersin ile aynı bölgede olmamıza rağmen gerideyiz. Kim fazla bastırırsa o teşvik alsın demiyoruz ama dikkate alınan kriterlerin tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. İşsizlikte Adana Türkiye biricisi, gelişmişlikte ise ikinci derecede bir oluyor. Bunda bir tezatlık var.” diye konuştu.

İşsizliğin azaltılması için kente daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Çalışkan şunları söyledi: “Bunun içinde biraz teşvik alması gerek. Bizim önerimiz kriterlerin gözden geçirilerek işsizliğin öne çıkarılması. Adana bu kriterlerde bile daha fazla teşvik almalı. Zaten çok az yatırım vardı bundan sonra iyice azalacak. Kriterleri gözden geçirmek lazım. Adana’nın en azından rekabet ettiği şehirlerle eşit olması gerektiğini düşünüyorum.”