Aile Eğitim Merkezi'nden Diyabet Semineri

Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi'nce diyabet konulu seminer düzenlendi.

Velipaşa Konağı Kadın Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen semineri Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Betül Özseçer verdi.

Özseçer, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin tedavi yöntemleri hakkında bilgi vererek, ''Diyabet toplumumuzda en çok görülen ve birçok hastalığı da tetikleyen hastalıklardan biri. Bu hastalığı kontrol altında tutulabilmek için tedavi süreci iyi bilinmeli. Tabi bu bir toplum bilincine dönüştürülmeli ve insanlar daha da bilgilendirilmelidir'' dedi.

Diyabetin dünyada bilinçsiz beslenme ve aktivitenin azalmasına bağlı olarak, gün geçtikçe arttığını belirten Özseçer, şöyle devam etti:

''Türkiye'de 3.2 milyon klinik diyabetli hasta bulunmasına rağmen çok az sayıda endokrin uzmanı bulunmaktadır. Bu da binlerce diyabet hastasına 1 doktor düştüğü anlamına gelmektedir. Bu nedenle ülkemizde diyabet kötü bir şekilde tedavi edilmektedir. Türkiye'de yapılan bir araştırmada diyabetli hastanın insüline başlama zamanı ortalama 9.6 yıl olarak çıkmıştır. Aynı çalışmada insüline başlandığı zaman organ hasarları incelendiğinde hastaların yüzde 72'sinde damar hasarı, hipertansiyon, diyabetik ayak gibi bozukluklar görülmüştür.''

Seminer, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi .