Hazır Giyim Tasarımı İçin Bursa Moda Akademisi Kuruluyor

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkan Vekili Mehmet Arif Özer, tasarım çalışmalarının, Ar-Ge teşviği kapsamına alınarak sektörün desteklenmesini istedi.

Özer, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün müşteri portföyünün fasondan ziyade nitelikli ve farklı üretimler istediğini belirterek, “Bunun için biz de UHKİB Yönetim Kurulu olarak Bursa Moda Akademisi kurma kararı aldık ve bu konuda çalışmalara başladık. Bu akademide farklı bir konsept uygulayacağız. Teknik eğitimlere başlayacağız.” dedi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde yer alan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), başarılı üyelerini ödüllendirdi. UTİB ve UHKİB tarafından düzenlenen ortak organizasyonda, 2011 yılında başarılı performans sergileyen ihracatçılara ‘İhracatın Yıldızları Ödülleri’ verildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen törende, UİB’e bağlı olarak tekstil ve hazır giyim sektöründe yaptıkları ihracatla, sağladıkları katma değerden ötürü altın, gümüş ve bronz kategorilerinde toplam 103 firma ödüllendirildi. Törene; Bursa Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UTİB Başkanı İbrahim Burkay, UHKİB Başkan Vekili Mehmet Arif Özer, Bursa Gümrük Baş Müdürü Süleyman Tosun, Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve iş dünyasından birçok isim katıldı.

“TEKNİK VE FONKSİYONEL TEKSTİL ÜRETİMİNE GEÇMELİYİZ”

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Ar-Ge Proje Pazarı'na bu sene 235 proje geldiğini ve 45 projenin ön anlaşma aşamasında olduğunu kaydetti.

Burkay, tekstil sektörünün geleceği konusunda ise şunları dile getirdi: “Artık tekstil sektöründe klasik yöntemlerle üretim yapamayız, teknik ve fonksiyonel tekstil üretimine geçmeliyiz. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Lütfen sizler de bu çalışmaların içinde olun. Makine parkı olarak, altyapı olarak şirketler buna hazır aslında. Çok fazla yatırım yapmadan üretimlerimizi teknik ve fonksiyonel üretime geçebiliriz.”Herkesin yeni pazar arayışında olduğunu anlatan Burkay, şöyle devam etti: “Pazarlama faaliyetlerini kesinlikle bu dönemde artırmamız lazım. Başkaları pazar kaybederken, biz bu pazarları almalıyız. Biz İtalya, İspanya, İngiltere, Portekiz pazarlarının yerini almalıyız. AB pazar kaybederken, Türkiye pazarlarındaki konumunu korumuş durumda. Bizim şirketlerimiz, Avrupa’daki üreticilerin pazar payını alıyor.”

“HEDEFİMİZ ÇİN’İ İLK 10 PAZARIMIZ ARASINA ALMAK”

Burkay, 2012 yılının ilk 3 aylık döneminde, Türkiye tekstil ihracatının artış trendinin bir miktar yavaşladığını, UTİB ihracatının da bu dönemde artmaya devam ettiğini belirtti.

Burkay, şubat ayında Türkiye tekstil ihracatı yüzde 2 artarken, UTİB’in ihracatının yüzde 17, Mart ayında da yüzde 22 artış kaydettiğini açıkladı.

“Hedefimiz şu an ilk 20 içerisinde yer alan Çin’i, ilk 10 pazarımız arasına yerleştirmek.” diyen Burkay, sektörün Ar-Ge ve tasarıma dayanan, modayı belirleyen ve ileri teknoloji ürünlerle, dünya pazarlarında yer almak zorunda olduğunu vurguladı. Burkay, yeni teşvik sisteminde tekstil sektörünün stratejik bir sektör olarak yer aldığını da hatırlattı.Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkan Vekili Mehmet Arif Özer ise konfeksiyon ihracatının 2011 yılında en yüksek değerine ulaşarak, Türkiye ihracatından yüzde 12 pay aldığını ve 16 milyar dolar ihracatla Türkiye’nin lider sektörlerinden biri olmaya devam ettiğini söyledi.

Özer, 2012’nin ilk 3 aylık döneminde, ülke geneli hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 4 milyar dolar, UHKİB’in ihracatının da 123 milyon dolar olduğu bilgisini verdi.

ÖZER: MODA AKADEMİSİ KURACAĞIZ

Tasarımın, Ar-Ge kapsamına alınması gerektiğini ifade eden Özer, sektörün bu yönde desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Özer, şunları belirtti: “Bursa Moda Akademisi kurma kararı aldık. Tasarımcılara, biz burada farklı eğitimler aldıracağız. Moda konusunda özellikle kendi şirketlerimizde görerek yapma tarzı uygulayacağız. Farklı bir konsept uygulayacağız. Teknik eğitimlere başlayacağız. Sektör, özellikle kasım ayından beri iniş gösteriyor. Bunun temelinde Avrupa’daki daralma var. Ayrıca, getirilen vergiler hammaddelerin pahalanmasına neden oldu. Biz de bir takım teşviklerden yararlanma gibi, malın ihracatı gibi konularda sıkıntılar yaşanıyor. Bu da maliyetlere yansıyor.”YEŞİM’İN GURUR GÜNÜHazır giyim ve konfeksiyon ile tekstil sektöründe toplam 103 firmanın ödüle layık görüldüğü törende, her iki kategoride de zirvede Yeşim Satış Mağazaları yer alırken, sırasıyla Öz Tekstil ile Teknik Malzeme izledi. Fistaş Dış Ticaret ve Zorlu Dış Ticaret, ilk üç sırada yer alan diğer firmalar oldu.