Eski Bodrum Şenlikleri Yağlı Güreşle Başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez ve Konacık belediyeleri, Leleg Uygarlığı koruma ve yaşatma derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında tarihi pedasa antik kent yerleşkesinde bulunan alanda çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Eski Bodrum Şenlikleri Yağlı Güreşle Başladı
Develer ile eski düğünlerde gelinin evine götürdüğü ve ağırlık adı altında toplanan çeşitli eşyalar konvoy halinde Pedesaya getirildi.

Develeri gören birçok kişi ağırlık yüklü develer ile fotoğraf çektirdiler. Geleneksel olarak zeytinyağı sabunu yapmak amacıyla varillerde ateş yakılıp yerli sabun adı altında zeytinyağı sabunu üretildi. Ayrıca mangal kömürü yapılması içinde ayrı bir köşede ateş yakılarak sembolik olarak kömür üretildi. Eski den taşıma ve yük amaçlı olarak kullanılan eşeklerin ayaklarına nal çakıldı.

Milas Mehmet Güçlü Güreş eğitim merkezinden gelen güreşçilerin cazgır eşliğinde güreşmeleri de büyük ilgi gördü. Dünya şampiyonu güreşçisi olan Mehmet Güçlü de eski Bodrum Şenliğine katıldı.

Şenlikte yöresel şairler Erol Özkaplan, İbrahim Şakar ve Ziya Bozdam da yer aldı. Katılımcılara eski gelenekler kapsamında helva ekmek ikram edildi .
Kaynak: İHA