Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Konya'da Açıklama Yaptı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''İran'ın bu nükleer programıyla ilgili sorunun aşılması için yoğun bir diplomasi yürütüyoruz'' dedi.

Davutoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile bir takım açılışlara katılmak üzere geldiği Konya'da Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'ni ziyaret etti.

Burada ASKON üyelerinin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, İran'ın, Türkiye ile gerek kültürel gerek ekonomik ilişkiler bağlamında iç içe geçen dost ve kardeş bir ülke olduğunu söyledi.

İran nükleer programıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce alınan bazı kararlar ve tek taraflı uygulanan bazı yaptırımlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bunların getirdiği bir takım zorluklar var, biz bunları görüyoruz. Bu zorlukları aşmak için iki yol takip ediyoruz. Birincisi, İran'ın bu nükleer programıyla ilgili sorunun aşılması için yoğun bir diplomasi yürütüyoruz. İran'ın son görüşmeleri bizim yoğun çabalarımızla gerçekleştirildi.

Bu görüşmelerle ilgili bir ilerleme olursa, İran'ın üzerindeki yaptırımlar kalkacağı için ilk aşamada, sonra da tümüyle kalkacağı için bahsedilen zorluklar ortadan kalkmış olacak. Birincisi bu... İkincisi de bu ambargolar sürerken diğer taraftan İran ile ilişkilerimizi yürütmek için pratik yollar bulmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede iş adamlarımızın zorluklarının aşılması için ne gerekiyorsa yapacağız.''

4+4+4 reformuyla bahsedilen ara eleman sorununu aşmaya çalıştıklarını vurgulayan Davutoğlu, daha önce kesintisiz eğitim uygulaması ile mesleki eğitim ve mesleki yönlendirmenin ciddi şekilde caydırıldığını, tabiri caizse ikinci bir statü verildiğini belirtti.

Yeni reformla birlikte mesleki eğitimin imkanlarının büyük ölçüde genişleyeceğini, ara eleman konusunda ikinci 4'ten itibaren yeni yapılanmalar ve yeni anlayışın hakim olacağını aktaran Davutoğlu, organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere önemli sanayi alanlarında, sanayi ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle meslek liseleri kurulacağını, bunların ara eleman ihtiyacını gidermeye yönelik çalışmalar olduğunu bildirdi.

-''Hava savunma sanayinde olağanüstü hamleler içeresindeyiz''-

Savunma sanayi ile ilgili gelişmelerin sorulması üzerine Davutoğlu, savunma sanayi konusunda kendilerinin en fazla önem verdiği alanın stratejik nitelikteki çalışma alanları olduğunu dile getirdi.

Yakın döneme kadar, hükümetlerinin kurulmasına kadar Türkiye'nin sanayi yapılanmasının büyük ölçüde dış yapılanmaya bağlı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Yani ithalata dayalıydı. O zaman da başka ülkelerin ihtiyaçlardan çıkardığı, envanterinden düşürdüğü savunma araçlarını alıyorduk. Şimdi ise atak helikopteri, kendi ürettiğimiz helikopterimiz... Üretim aşamasına geldik. Yerli gemi sektöründe, tümüyle hemen hemen yerli sanayi üretime geçildi. Savaş gemileri de dahil olmak üzere yerli gemi sanayinde büyük ilerlemeler kaydedildi. İlk defa ABD ve İsrail'den sonra insansız hava araçlarını üreten üçüncü ülke olduk, stratejik nitelikteki insansız hava araçlarını... Onlar da yakın bir dönemde devreye girecek. Sayın Başbakanın da vurguladığı gibi savaş uçakları da dahil olmak üzere hava savunma sanayinde olağanüstü hamleler içerisindeyiz. Kendi tankımızın da üretim çalışmaları, projelendirme çalışmaları sürüyor. Dolayısıyla bir bütün olarak ele aldığımızda, savunma sanayinde son 8-9 yıl içinde büyük adımlar atıldı. Neticelerini en kısa zamanda inşallah göreceğiz.''

Davutoğlu daha sonra Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği'ni ziyaret etti .
Kaynak: AA