Böbrek Nakli Olan Çocuklar Dikili'de Bir Araya Geldi

Dikili Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün organizasyonuyla, İstanbul'da özel bir hastanede böbrek nakli olan 7-13 yaş arası 12 çocuk, Dikili'de bir araya geldi.

Dikili Atatürk Meydanı'ndaki etkinliğin açılışında Belediye Başkanı Osman Özgüven, Gazi Osman Paşa Hastanesi Başhekimi Sedat Azak ve aynı hastanenin Böbrek Nakli Merkez Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Şinasi Sevmiş, organ naklinin önemi konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Gazi Osman Paşa Hastanesi Başhekim Sedat Azak, çok sayıda hastanın böbrek nakli için sıra beklediğini belirterek, vatandaşları organ nakli konusunda daha duyarlı olmaya ve bağış yapmaya davet etti.

Kronik hastalıkların toplumun önemli bir yarası olduğunu ifade eden Azak, ''Bugün buraya getirdiğimiz çocukların şu an sağlıklı olmalarının tek nedeni organ nakli olmuş olmaları. Eğer bu çocuklar organ nakli olmamış olsalardı, şu an diyalize bağlı olarak yatıyor olacaklardı' diye konuştu.

Azak, Türkiye'de 70 bin böbrek hastasının yüzde 10'unu çocukların oluşturduğunu belirtti ve ''Bugün ülkemizde 60'a yakın organ nakli merkezinde dünyanın en iyi şartlarıyla nakil yapılıyor. Ama organ bağışında aynı şeyleri söyleyemiyoruz. Dünyanın çok gerisindeyiz. Organ bağışı için bütün vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi konusunda hepimizin üzerine çok görevler düşüyor'' diye konuştu.

Böbrek naklinin önemi hakkında açıklamalarda bulunan Gazi Osman Paşa Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Şinasi Sevmiş de İstanbul'dan davet üzerine Dikili'ye gelen ve organ nakli ile iyileşen 12 çocuktan 9'unun ailelerinden, üç çocuğun ise kadavradan böbrek alınarak tedavi edildiklerini söyledi.

Sevmiş, ''Organlarınızı bağışlayın, çünkü o organlar belki bir çocuğu, belki bir erişkini kurtaracak. Sizin organlarınız bir insanda yaşayacak. Organlarınızı mezarda çürümeye bırakmayın'' dedi.

''Yeni Canlar'' Derneği'ne üye 12 çocuk, Dikili Meydanı'nda organ naklinin önemine dikkati çeken bir sunum yaptı, ellerinde çiçek ve bilgilendirici pankartlarla katılımcıları organ bağışına çağırdı .
Kaynak: AA