Ponza Taşı Sudaki Arsenik Oranını Düşürüyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Depci, yaptıkları bir araştırmada ponza taşının sudaki arsenik oranın düşürdüğünü söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Yrd. Doç. Dr. Depci, Türkiye'deki ponza taşının rezervinin yüzde 65'sının Van ve Bitlis bölgesinde olduğunu belirterek, hafif ve esnek olması veya kırılma ve çatlamalara karşı dayanıklı olması sebebiyle yapılarda tuğlanın yerine kullanılmaya başlandığını söyledi.

Depci, ponzanın aynı zamanda ısı yalıtımında önemli olduğunu dile getirerek, yaptıkları bir araştırmada ponzanın aynı zamanda sudaki arsenik oranını düşürdüğünü kaydetti.

Bu konuyla ilgili hazırladıkları bir projeyi TUBİTAK'a sunduklarını dile getiren Depçi, ''Proje kapsamında öncelikle Van bölgesinde farklı bölgelerde kuyular açarak yer altı sularının içindeki arsenik oranını araştıracağız. Oranın yüksek çıkması durumunda bunun neden kaynaklandığını tespit etmeye çalışacağız. Daha sonra sondaj sularındaki arsenik oranını düşürmek için ponza taşını filtre gibi kullanacağız'' dedi.

Kaynak: AA