Tekirdağ Milletvekili AV. Emre Köprülü'den Avukatlara Yeşil Pasaport İsteği

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14. maddesinde değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Av. Emre Köprülü, kamu görevi ifa eden avukatların da bu kanundan yararlanarak yeşil pasaport almaları gerektiğini belirtti.

Tekirdağ Milletvekili AV. Emre Köprülü'den Avukatlara Yeşil Pasaport İsteği
Kanun teklifini gerekçeleri ile birlikte meclis başkanlığına sunan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü genel gerekçeler olarak: “Hukuk devletinin temel unsurlarından ve yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunma görevini yerine getiren avukatlar; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1.maddesinde de belirtildiği üzere kamu görevini ifa etmektedirler. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinin üçüncü fıkrasında kamu görevi kavramının tanımına göre “Kamu görevlisi, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir.”

İlgili mevzuatlarda da belirtildiği üzere kamu görevi yaptıkları son derece açık olan avukatların hususi damgalı pasaport sahibi olmalarını engelleyecek ve farklı bir muameleye tabi tutulacak hiçbir geçerli sebep bulunmamaktadır.

Bugün ağır koşullar altında savunma görevini yerine getirmeye çalışan avukatlar her zaman kamunun vicdanı olmaya devam etmektedirler. Her koşulda görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan avukatların çalışma koşullarını iyileştirme çalışmaları ciddi şekilde ele alınmalıdır. Yıllarca mesleğini icra etmiş olan avukatların yüz yüze kaldıkları sorunların giderilmesi yönünde atılacak her adım yargının gücünü ve güvenirliğini de sağlamlaştıracaktır.

Bu bağlamda, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. Maddesinin (A) bendinde kimlerin hususi damgalı pasaport alabileceklerine dair düzenleme yapılmıştır. Kanun teklifi ile kamu hizmeti yerine getirdiği ilgili mevzuatlarla da belirtilmiş olan, yemin edip ruhsatını alarak avukatlık mesleğine kabul edilenlerin toplumda yeşil pasaport olarak da tabir edilen Pasaport Kanunu’nun 14. Maddesinde düzenlenen hususi damgalı pasaport hakkından yararlandırılması amaçlanmıştır” ibarelerini sıralarken, madde gerekçeleri olarak da 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. maddesinin (A) bendinde hususi pasaport alma hakkına sahip olanlar sayılmış olup, ölçü olarak hangi kıstasların gerekli olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda kamu görevi ifa eden avukatlarda bu kanundan yararlanma hakkına sahiptir. Yargının diğer kurucu unsurları nasıl ki bu madde ile hak sahibi iseler, savunma görevini yerine getiren avukatlarında bu haktan yararlanmasına hiçbir mani bulunmamaktadır. Kanun teklifimiz ile var olan haksızlığın ortadan kalkması amaçlanmaktadır” dedi.

Köprülü 5682 Sayılı Pazaport Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi kapsamında ise 24 Temmuz 1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. Maddesinin (A) bendinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Hususi damgalı pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine, avukatlara, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz” ibarelerine yer verdi .
Kaynak: İHA