Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Murat Yılmaz'ın Koleksiyonu

Hüseyin Kanber - Aralarında Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren ekipteki doktorların da bulunduğu bazı doktorlar, stresten uzaklaşmak için para, pul, saz, kitap ya da antika obje koleksiyonu yapıyor.

Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren ekipte yer alan ve 17 yıldır Akdeniz Üniversitesi'nde görev yapan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Murat Yılmaz, koleksiyon merakını AA muhabirine anlattı.

Çocukluğundan bu yana Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait paraları biriktiren Yılmaz, Osmanlı padişahları Abdülmecid, Abdülaziz, 5. Murat, II. Abdülhamit, Sultan Reşat ve Sultan Vahdettin dönemlerine ait altın, gümüş ve bakır paralardan koleksiyon oluşturduğunu söyledi.

Yılmaz, yeni paralar eklemeye devam ettiği koleksiyonundaki her bir parçanın kendi çocuğu gibi değerli olduğunu ifade etti.

Yoğun iş temposuna rağmen koleksiyonuyla uğraşmaktan büyük keyif aldığını anlatan Yılmaz, ''Yoğun bir iş temposu içindeyim ama vakit buldukça koleksiyonumla ilgileniyor, yeni arayışlar içine giriyorum. Bulduğum paraların hikayelerini araştırıyorum. Çünkü bunlar beni rahatlatıyor, işimin yorgunluğunu, stresini alıyor'' dedi.

Yılmaz, bazen koleksiyonunda olmayan ve merak ettiği paraları rüyasında gördüğünü, bunun bile kendisini heyecanlandırdığını dile getirdi. Hastanede koleksiyon meraklısı hastalara da rastladığını belirten Yılmaz, ''Hastalığı için bilgi almaya gelen koleksiyon meraklısı hastalarım, koleksiyonu görünce hastalığını unutuyor. Saatlerce koleksiyonun bilgilerini paylaşıyoruz. Bu durum hem onu hem de beni rahatlatıyor, ikimiz de hastalığının dışında farklı bir dünyada oluyoruz'' diye konuştu.

Tarihi birikimlere sahip çıkmanın sadece tarihçilerin ya da bu alandaki araştırmacıların görevi olmadığını anlatan Yılmaz, yurt dışında Osmanlı dönemine ait paraların satıldığını, Türkiye'de de Osmanlı paralarını toplayan antikacı, gümüşçü ve sarrafların paraları eriterek ham madde haline getirdiklerini kaydetti.

Bu tarihi mirasa sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, ''Bunlar bizim tarihimizi yansıtıyor, bu şekilde yok olması beni üzüyor'' dedi.

-''Zorlu ameliyatların stresini pullarıma bakarak attım''

Üniversitenin başka bir koleksiyon meraklısı doktoru da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji ve Hepatoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygen Yılmaz.

Profesyonel pul koleksiyonuna sahip olan Yılmaz, Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e kadar çıkan tüm pulların büyük bir bölümünü koleksiyonunda sergiliyor. Farklı ülkelerin pullarına da koleksiyonunda yer verdiğini söyleyen Yılmaz, 100 bine yakın pulunun bulunduğunu kaydetti.

Pulun dışında madeni para, çakı, anahtarlık, model gemiler ve DVD alanlarında da koleksiyon oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, koleksiyonuyla uğraşırken işin stresinden de uzaklaştığını anlattı.

Pul işinin bir kültür ve yatırım işi olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Bilinçli yapılması durumunda hem değerli bir koleksiyon oluşur hem de zaman en iyi şekilde değerlendirilir. Ayrıca insanı, başka uğraşlar sunarak stresten uzaklaştırır. Koleksiyonerlik deşarj olmak için çok ideal. Zorlu ameliyatların stresini pullarıma bakarak attım'' diye konuştu.

-17 ilden topladığı sazları evinde sergiliyor-

AÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Yeğin'in koleksiyonunu ise 17 ilden topladığı, tamamı el yapımı ve ince işçilik ürünü 52 özel saz oluşturuyor. Önce para, pul ve kelebek koleksiyonu yapan Yeğin, daha sonra en iyi sesi veren müzik aletini araştırdı ve sazı keşfetti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden sazlar toplamaya başlayan Yeğin, evinin bir odasını da sazlarına ayırdı.

Riskli bir iş yaptıklarını ve eve döndüklerinde bile hastalarının rahatsızlıklarının kafalarını meşgul ettiğini anlatan Yeğin, ''İşimiz bizi rüyalarımızda bile bırakmıyor. Kendimizi rahatlatmanın yolu da farklı bir uğraş bulmak. Saz koleksiyonu beni çok mutlu ediyor'' dedi.

-Tarihçiden doktorlara destek-

Para, pul ve Osmanlıca kitap alanlarında koleksiyonu bulunan AÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Oral, tarihçilerin dışında başka alanlarda önemli başarılara imza atmış bazı doktorların da koleksiyon meraklısı olmasını sevindirici bulduğunu söyledi.

Ahmet Hamdi Tampınar'ın ''Tarih yalnızca tarihçilere bırakılmayacak kadar önemlidir'' sözünü hatırlatan Oral, tarih meraklıların sayısının daha da artmasını istedi.

Eşine ender rastlanan 250'ye yakın kitabının olduğunu anlatan Oral, ayrıca koleksiyonunda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleriyle ilgili evrakların bulunduğunu kaydetti.

Osmanlıca Türkçesi ile yazılmış kitaplara koleksiyonunda yer verdiğini belirten Oral, ''Bu kitapların bir çoğunun yurt dışına kaçırılmış olduğunu gördüm. Bu durum üzücü'' diye konuştu.

Kaynak: AA