Dil ve Kültür Yarışması, Türk ve Avusturya Toplumunu Bir Araya Getirdi

Avusturya’da yerleşik Türk işadamlarının destekleriyle kurulan eğitim kurumu Phönix Lisesi’nin organize ettiği Dil ve Kültür Yarışması Ödül Töreni başkent Viyana’da yapıldı.

Dil ve Kültür Yarışması, Türk ve Avusturya Toplumunu Bir Araya Getirdi
Hilton Oteli’nin Park Kongress Salonu’nda gerçekleştirilen ve Zaman Avusturya’nın medya sponsoru olduğu programa 300 seçkin davetli katıldı.

Phönix Lisesi’nin öğrencilerinin performanslarının büyük alkış aldığı programda Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin, Viyana Başkonsolosu İbrahim Mete Yağlı, Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank, Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç, Ulusal Meclis Milletvekili Alev Korun, Viyana Eyalet Meclisi Eğitim Komisyonu Başkanı Milletvekili Heinz Vettermann, Viyana Eyalet Meclisi Sosyal Demokrat Parti Milletvekilleri Christian Hursky, Omar Al Rawi, Nurten Yılmaz, Selahattin Çelebi, Dr. Ahmet Hamidi gibi önemli isimlerin yanı sıra gecede çok sayıda bürokrat, siyasetçi, akademisyen, işadamı, öğrenci velisi ve basın mensubu hazır bulundu. Davetlilerin okul tarafından hazırlanan tanıtım videosunu izlemesinin ardından açılış konuşmasını yapan Phönix Eğitim Derneği Başkanı Akın Kurt okulun eğitim çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.

“BİR DİLİ ÖĞRENMEK BUNUN ÖTESİNDE BİRBİRİMİZİ TANIMA VE ANLAMIMAZA SEBEP OLUYOR”

Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank yaptığı açılış konuşmasında bir dili öğrenmenin önemine değinerek, “Birbirimizle konuşabilmek ve anlaşabilmek oldukça önemli. Bir dili öğrenmek bunun ötesinde birbirimizi tanıma ve anlamamıza sebep oluyor. Programda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

GELECEK NESİLLERE ANCAK KARŞILIKLI HOŞGÖRÜ, DİYALOG VE KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİĞE SAYGI TEMELİNE DAYANAN BİR BAKIŞ AÇISI BIRAKILABİLİR

Ödül töreninde konuşan Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin, Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşları ile Türk asıllı Avusturya vatandaşlarının iki ülke arasındaki ilişkileri zenginleştiren güçlü bir insani bağ oluşturduklarını ifade ederek, “Genç Avusturyalıların Türk kültürü ve dilini öğrenmeleri, keza Türklerin de Avusturya kültürünü ve dilini öğrenmeleri, ortak değerler temelinde farklı kültürlerin barışçıl bir şekilde bir arada yaşadıklarının bir kanıtıdır.” dedi.

Sezgin, Avusturya'daki Türk toplumunun, sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel hayata dahil olan sorumlu vatandaşlar olarak Avusturya toplumunun aktif birer parçası olduklarını belirterek, “Başarılı bir kültürlerarası diyalogun arkasında, insanları birbirlerini tanımaya, farklılıkları kavramaya, bunlara saygı duymaya ve çeşitliliği bir zenginlik olarak görmeye teşvik etmek yatmaktadır. Gelecek nesillere ancak bu şekilde karşılıklı hoşgörü, diyalog ve kültürel çeşitliliğe saygı temeline dayanan bir bakış açısı bırakılabilir.” ifadelerini kullandı. Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç kazanan çocuklara ödül verdikten sonra, “Artık Avusturya’da Türk çocukları Almanca konuşamıyor diyemez. Bu akşam ne kadar mükemmel Almanca şiir ve şarkı sunumları yaptıklarını gördük. Bu gençler bizim geleceğimiz. Bu akşam çok gururlandık, neşelendik. Büyük bir tecrübe ve birikimin katkısıyla açılan Phönix Lisesi’nin başarılı olacağından hiçbir zaman şüphem olmadı. Programda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Viyana Başkonsolosu İbrahim Mete Yağlı programı değerlendirerek, “Bu akşam için çok fazla emek verilmiş. Farklı kültürlerden ve dillerden insanların bir araya gelmesinin başarılması çok önemli.” ifadelerini kullandı.

TÜRK ASILLI MİLLETVEKİLİ: ŞARKI SÖYLEYEN CİARA’NIN TÜRKÇESİ BENDEN DAHA İYİ DİYE DÜŞÜNDÜM

Viyana Eyalet Milletvekili Nurten Yılmaz ‘Yak Gel’ isimli şarkıyı seslendiren Avusturyalı yarışmacı Ciara’yı dinlerken kendi Türkçesinin aklına geldiğini, Ciara’nın Türkçesinin kendi Türkçesinden daha iyi olduğunu düşündüğünü söyledi.

Türkçe olimpiyatlarının insanları birbirine yaklaştırdığını, dost olmalarını sağladığını ifade eden Nurten Yılmaz bu çalışmanın bütün dünyaya ve insanlığa büyük bir hizmet olduğunu vurguladı. Viyana Eyalet Milletvekili Christian Hursky Phönix Lisesi’nin kendi çocukluğunun geçtiği mahallede kurulduğunu, okulun çalışmalarını başından beri takdirle takip ettiğini, desteğinin ve ortaklıklarının bundan sonrada aynen devam edeceğini belirtti.

TÜRK VE AVUSTURYALI ÖĞRENCİLER SAHNE PERFORMANSLARIYLA İZLEYENLERE KEYİFLİ ANLAR YAŞATTILAR

Programda anadil şiir, anadil şarkı, yabancı dil şiir, yabancı dil şarkı kategorilerinde ilk sıraları alan çocukların yanı sıra geçen yıl Ankara’da düzenlenen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nda Avusturya’ya altın madalya kazandıran Patricia Gaber keman eşliğinde ‘Sigaramın Dumanına Sarsam’ eserini seslendirdi. Mert Demir ve Yuled Üzülmez’in bir Viyana klasiği olan ‘Travnicek am Meer’ isimli eserini Viyana aksanıyla sahnede sergilemeleri izleyicilerin büyük beğenisini topladı. Edwin Daniel Zugina Flores’in sunduğu Mozart’ın Türk Senfonisi yoğun bir alkış aldı.