'Kuzey Kıbrıs'ta Yatırım' Forumu

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC'nin gelişen, büyüyen, TC ve dünya ile ilişkilerini geliştiren, yatırımcılara fırsatlar sunan bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Kalkınma Bankası ortak organizasyonunda "fırsatlar adası" sloganıyla düzenlenen "Kuzey Kıbrıs'ta Yatırım" konulu forumda Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da yatırımcılara seslendi.

Forumun KKTC'nin uzun vadeli kalkınmasına önemli bir katkı koyacağını ifade eden Atun, konferansın KKTC'de yapılanları anlatmak ve iş insanlarının bir araya gelip iletişim ağı kurmasında önemli olduğuna inandığını belirtti.

2012'de dünya ekonomisinin yavaşlayacağının tahmin edildiğini kaydeden Atun, bunun gelişmekte olan ülkelerde sınırlı kalacağını ifade etti.

KKTC'nin ambargolar nedeniyle sıkıntılar yaşasa da TC'nin desteği ile dışa açık bir durumda olduğunu belirten Atrun, KKTC ekonomisinin dünya ekonomilerinin üzerinde performans gösterdiğini kaydetti.

Ekonomide önemli yeri olan hizmetler sektörünün GSMH yüzde 68'lik paya sahip olduğunu belirten Atun, turizmde, ulaşımda, ihracatta yükselmeler olduğunu anlattı.

KKTC'nin ekonomik gelişmeleri hakkında rakamsal bilgiler veren Atun, milli gelirin 2011 yılında 14 bin 950 dolar civarlarına yükseldiğini söyledi.

KKTC'ye empoze edilen siyasi ambargoların ihracatın önündeki engel olduğunu ve bunun utanç duvarı olduğunu ifade eden Atun, bunun yıkılmasına destek olunmasını istedi.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün hayata geçirilmesi sözünün üzerinden 9 yıl geçtiğini, hayata geçmesi önünde ise hiçbir engel kalmadığını söyleyen Atun, gelişen KKTC ekonomisinin fırsatları da beraberinde getirdiğini, yerli ve yabancı yatırımcılara eşit imkanlar ve teşvikler verildiğini söyledi.

Yatırımcıların kazançlarını yurt dışına sevkinde engel bulunmadığını kaydeden Atun, artan turist sayısının ulaşımda yeni yatırım potansiyelini getirdiğini ifade etti.

Telefon ve enerji alanında da imkanlar bulunduğuna dikkat çeken Atun, TC'den gelecek suyun sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da yeni bir sayfa açmakta olduklarını kaydeden Atun, KKTC ekonomisinin gelişen, büyüyen, TC ve dünya ile ilişkilerini geliştiren, fırsatlar sunan bir ülke olduğunu söyledi.

Yatırımcılara seslenerek KKTC işadamlarıyla iş yapmalarını isteyen Atun, KKTC insanlarının gerekli bilgi ve beceriye sahip olduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA