İMKB Başkanı: Ekonomide Başarı Adına İnsan Kaynakları Önemli Bir Fırsat

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye'nin ekonomide elde ettiği başarılarda insan kaynaklarının önemli rol oynadığını vurguladı.

İMKB Başkanı: Ekonomide Başarı Adına İnsan Kaynakları Önemli Bir Fırsat
Turhan, "Bu başarıların 20-30 sene daha devamı adına belki de en önemli unsur insan kaynağıdır. 2050'ye kadar imkanımız var, yol yakınken bu fırsatlardan yararlanmalıyız." dedi.

Globalcv, İnsan Kaynakları Danışmanlığı ve İK Portalı tarafından tertip edilen İnsan Kaynakları Zirvesi, muhtelif sektörlerin önde gelen aktörlerini bir araya getirdi. 'Yükselen Türkiye, Yükselen İnsan Kaynakları' konulu zirveye İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Vekili Ahmet Ciğer ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun'un yanı sıra Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu katıldı.

Zirvede ekonomiyi sunumla değerlendiren İbrahim Turhan, "2012'de dünya ekonomisi nasıl görünüyor? Tek kelime ile cevap vermek gerekirse iyi; iki kelime ile cevap vermek gerekirse iyi değil. Burada tek kelimelik cevabı verebilmek için insan kaynağı önemli bir unsur." yorumunu yaptı. 2007 Ağustos ayında başlayan ekonomik depremle gelişmekte olan ülkelerin toplam üretime katkılarının gelişmiş ülkeleri geçtiğine işaret eden Turhan, dünyanın ekonomik görünümünün değiştiğini belirtti.

Turhan, yatırımcılar için büyüyemeyen Avrupa ülkeleri yerine ekonomide büyük merhaleler alan Asya ülkelerinin daha çekici olduğunu dile getirdi.

"DIŞ BORCU İNDİREN ENDER ÜLKELERDEN BİRİYİZ"
Yeni dönemde risklerin arttığını savunan İbrahim Turhan, şunları kaydetti: "Firmalar böyle bir ortamda rakiplerini geçecek, onlardan daha güçlü bir görünüm alacak. Burada insan kaynaklarından elde edilen ivme önemli. Türkiye'nin bunalım döneminde ortaya koyduğu tablo gayet olumlu. Ülke, tek kamu maliyesinde değil, bütçede değil, sermaye piyasasının getirileri bağlamında da aşama kat etti. Dünyada emtia fiyatları ve enerji fiyatları artıyor, dalgalı bir trend ortaya koyuyor. Dünyada hal böyle iken Türkiye ekonomisi 2010 ve 2011'de ortalama yüzde 8,8 senelik büyüme yakaladı ve Çin'in ardından büyüyen ikinci ekonomi oldu. Evet, ülke olarak sanayide ilerledik. Katma değerli üretim vaat ediyoruz. Şu an, ülkemizi rekabetçi kılacak olan unsur sanayinin gücüdür; Türkiye'nin yabancı yatırımcı çekmesinde en önemli sebeplerden biri bu. Diğer yandan 2001 bunalımının ardından kamu borcunu yüzde 40'ın altına getirmemiz büyük başarı. Mali disiplinden ödün vermeyerek . Bu başarılarda insan kaynağı önemli rol oynuyor. Başarıların 20-30 sene devamı adına insan kaynağı önemli bir unsurdur. Şu an hala nüfusun yarısı 29 yaşın altında. Bu, önemli bir fırsat. Çünkü genç nüfus ekonomiyi, sosyal güvenliği sırtında taşıyacak olan kesim. 2050'ye kadar imkanımız var; bu fırsat penceresinden yol yakınken istifade etmeliyiz." Ekonomik bunalımdan sonra Türkiye'nin istihdamı artıran ender ülkelerden biri olduğunu ifade eden İMKB Başkanı, hizmet sektörünün eleman sayısında olumlu gelişmeler görüldüğünü aktardı. İbrahim Turhan, artık hizmetler sektöründe döviz getirecek, katma değer üretecek, rekabetçi kılacak hamlelerin yapılmasın talep etti.

"BURADA KRİTİK KAVRAM HALKA AÇILMADIR"
Şirketlerin sermaye piyasaları ile tanışmalarını öneren Başkan Turhan, şöyle devam etti: "Sermaye piyasaları şirketlere finansman imkanı sunuyor. Sermayeyi tabana yayacak bu yapının hem ekonomiye hem sosyal hayata büyük katkısı var. Gelecek senelerde hisse senedi piyasalarının önü açık. 2000'ler finans sektörünün başarılı öyküler yazdığı dönemlerdir. Bakın, şu an yabancı bankaların Türkiye iştiraklerinin değeri grup değerinden daha fazla. Yine daha evvel banka aktifleri milli gelirimizin yarısı iken şu an yüzde 100'üne geldi. Bundan böyle sıra sermaye piyasalarında. Sermaye piyasaları aynı başarıya açık. Burada kritik kavram halka açılmadır. Halka açıklık firmalara finansman ve likidite vaat ediyor. Tanıtım imkanı sunuyor, İMKB'de yer alan şirketler dünyanın dört bir yanından görülebiliyor. Kurumsallaşma imkanı sunuyor, kredibiliteyi artırıyor, uluslararası olmayı mümkün kılıyor. Bunun yanında İMKB' de gideceğimiz daha çok yol var. Çünkü artık şirketlere yatırım yapanlar sadece mali tablolara bakmayacak. Yatırımcının itibarı için başka şeyler gerekiyor. Mal alınan bireylerin tek mali tablolar adına güçlü olması değil; kurumsal yönetim ilkelerinin olması, çevreye duyarlı olması, sosyal sorumluluk projelerinin bulunması önemli. Bunlar halka açıklık kapsamında dahil olunabilecek endekslerdir."

CİĞER: MESLEKİ EĞİTİME EĞİLMEZSEK İMİTASYON ÜRETEN RAKİPLERİMİZ BİZİ SAF DIŞI BIRAKABİLİR
Zirvede insan kaynağının önemine değinen TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer ise "Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak, 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak için ihtiyaç duyulan ne finansman, ne de teşvik sistemidir. İhtiyaç duyulan yetişmiş beyin gücüdür, bunun için insan kaynağı kavramı mühimdir." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin ihracatının artmasında alternatif piyasaların önemli payı bulunduğunu anlatan Ciğer, "Buralara satışlarımızın daha da artması için özel eğitimlere eğilmeliyiz. Bu ülkelere gideceklere ya da bu ülkelerden Türkiye'ye geleceklere burs verilmeli." dedi.

Ciğer, yenilenebilir enerji gibi geleceğin sektörlerine yatırım yapılmasını, kariyer planlama yoluna gidilmesini tavsiye etti. Kore ve Japonya gibi Çin'in de taklit ürünler ortaya koyup tüm dünyaya satabilecek hale geldiğini anlatan Ciğer, "Bilişim, enerji, makine, iletişim gibi sektörlerde Çin'den firmalar dünya liderliğine soyunuyor. İmitasyondan inovasyona geçtiler. Eğer, biz Ar-Ge yatırımlarını artırmaz, mesleki eğitime önem vermezsek imitasyon üreten rakiplerimiz bizi saf dışı bırakabilirler." uyarısı yaptı.

COŞKUN: 2012 HEDEFİMİZ 51 BİN 700 KİŞİNİN MESLEKİ EĞİTİM ALMASI
Kalifiye elemanın rekabet gücüne katkılarına temas eden İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, "İşverenlerin talebine binaen 1 milyar 243 milyon lira mesleki eğitime kaynak ayırdık. 2012 hedefimiz 51 bin 700 kişinin eğitim almasıdır." diye konuştu.

Sektörlerin kalifiye eleman bulamadığını belirten Global CV Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Kirik, bu anlamda en büyük sorunun büyük şirketlerde görüldüğünün altını çizdi. Kariyer yapma, konum edinmeye odaklanan bireylerin patronlardan ve idarecilerden dertli olduğunu aktaran Kirik, "Bunlar, uzun vadede istihdam edilecekleri, emekliliği hayal edecekleri bir şirket bulamıyorlar." dedi.

Globalcv olarak eleman arayanlar ile iş arayanlar arasında köprü kurduklarını dile getiren Kirik, bunun için kalite ve referansa öncelik tanıyan personel tabanı kurduklarını bildirdi .