Mersin Uluslararası Müzik Festivali Başlıyor

Bu yıl 11'incisi düzenlenecek Mersin Uluslararası Müzik Festivali 30 Nisan'da başlıyor.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Anadolu Ajansı'nın da basın sponsoru olduğu festivalin HiltonSA Otel'de düzenlenen toplantısında, festivalin, her geçen yıl daha yetkinleşen, kapsamı ve katılımı daha derinleşen ve sanatın müzik alanındaki her rengine yer verme yolundaki yürüyüşünü takdirle karşıladığını söyledi.

Festivalde bu yıl da zengin, içeriğiyle anlamlı, tematik konularıyla hem ulusal hem de evrensele yaklaşan bir programın yer aldığını ifade eden Güzeloğlu, ''Festivalle Mersin'in sadece yükselen müzik sesini değil, uluslararası zenginlikleri ve turizm değerlerinin birçok yönünü de hem ülke hem de dünya kamuoyuna aktarabileceğiz'' dedi.

Festivalin katılan, izleyen ve dinleyenler için güzel bir müzik şöleni olacağını ifade eden Güzeloğlu, şunları kaydetti:

''Uluslararası konumda bir festivalin Anadolu'da bir kentte 11 yılda sürdürmek ve her yıl daha güçlü bir şekilde organizasyon yapısını ileriye götürmek çok kolay bir iş olmasa gerek. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Türkiye'de artık öne çıkan bir festivaldir.''

Sanatın, hayatı anlamlandıran ve zenginleştiren temel değerlerin başında geldiğine işaret eden Güzeloğlu, şöyle devam etti:

''Hayatı yaşarken tek boyutlu değil, renkli ve zengin bir bakış açısıyla görme gereği vardır. Ve müzik hayatı, insanı, çevreyi, doğayı anlamanın, sevmenin ve birlikte yaşamanın keyfine ulaştıran bir alandır. Müzik aslında bir mesajdır. Müzik mutluluktan sevgiye, üzüntüden hasrete birçok şeyi insana sunan ve evrensel olan alandır. Müzik ayrı bir dünya, herkesi bir potada buluşturan, başka bir evrene ulaştırabilen duygu bütünlüğünün adıdır. Festivalde yer alacak sanatçılar, bu evrensel dilin taşıyıcısı olarak da alkışlanası ve takdir edilesi sanatçılardır.

Festivalin bu yılki programında yerele dönük ögelerin öne çıkmasından da ayrıca mutluluk duyuyorum. Festivali hazırlayanlara teşekkür ediyorum, ödül alan sanatçıları da kutluyorum.''

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da ruhunda kültür ve sanat olan insanların yer aldığı Mersin'i Türkiye'de ve Avrupa'da en iyi şekilde tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Yaptıkları olumlu şeylerin medyada yeterince yer almadığından yakınan Özcan, bu konuda basın mensuplarından destek beklediğini kaydetti.

Kültür ve sanat etkinliklerine Mersin'de barışı, sevgiyi, kardeşliği, dostluğu ve arkadaşlığı zenginleştirmek için destek verdiklerini ifade eden Özcan, ''Mersin tarım, lojistik ve turizm kenti olarak öne çıkmaktadır. Ama buna iki şey daha eklemek gerekiyor. 2013 Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı Mersin, hem spor, hem de bir kültür-sanat şehridir'' dedi.

Festival Yürütüme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi ise Türkiye'nin büyüdüğünü ve geliştiğini, ekonomideki bu büyümenin kentlerde de hissedildiğini söyledi.

Bu olgunun yüksek ölçekte hissedildiği şehirlerden birinin de Mersin olduğunu ifade eden Burakgazi, ''Mersin bir felsefedir. Mersinliler bu felsefeyi kendilerine saklamayıp, dünyayla buluşturmak istemektedirler. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu buluşma noktalarından biridir ve kuruluşundan bu yana bu amaca hizmet etmiştir'' diye konuştu.

Festivalle ilgili bilgiler de veren Burakgazi, şunları kaydetti:

''Bu yıl ikincisini gerçekleştireceğimiz 'Mersin Türkülerini Opera Formunda Arıyor' beste yarışması var. Bu uygulamayla bestecilerimizi Türk sanat yaşamına yeni eserler kazandırmaya teşvik ediyoruz. Mersin'in opera formunda bestelenmiş Türkülerini ortaya çıkarıyoruz.

Festival kapsamında ayrıca kentimize eğitim alanında birçok okul ve yurt kazandıran Eyüp Aygar'a 'Festival Kent Ödülü', opera sanatçısı Nuran Çapanoğlu'na 'Festival Sanat Ödülü' ve keman sanatçısı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyesi Nurperi Yücesoy'a ise 'Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü' verilmesi uygun görüldü.

''

Festivalin sanat yönetmeni Remzi Buharalı'nın program hakkında bilgi verdiği toplantıda ayrıca, festivale sponsor olan ve katkı sunanlara plaketleri verildi.

Festivalin basın sponsoru olan Anadolu Ajansı'nın plaketini, Adana Bölge Editörü Ersin Altınsoy aldı.

-11 ayrı mekanda 22 etkinlik-

2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği'ne kabul edilerek adını uluslararası alanda da duyurmayı başaran 11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 30 Nisan-18 Mayıs tarihleri arasında sanatseverleri 11 ayrı mekanda birbirinden muhteşem 22 etkinlikte buluşturacak.

Sanat Etkinlikleri Derneği organizasyonunda Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşları ile sponsorların destekleriyle gerçekleştirilecek festivale, Macaristan, Polonya, Portekiz, Almanya, Moldova ve ABD'den sanatçılar katılacak.

Festival, şehir merkezinde gerçekleşecek etkinliklerin yanı sıra Mersin'in önemli kültür ve turizm merkezleri olan İtalyan Katolik Kilisesi, Soli Pompeipolis Antik Kenti ve Tarsus St. Paul Müzesi'ndeki konserlerle sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacak.

Klasik müzik, oda orkestraları, resitaller, Türk halk müziği, bale ve dans gösterileriyle 11 ayrı sahnede ilk kez bin 370 kişinin sahne alacağı 11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı kapsamında Pekin Uçan Ejderha ve Aslan'ın müzikli sokak gösterileri ile sürecek. Festival, 12 ücretli, 10 ücretsiz olmak üzere toplam 22 etkinliğe ev sahipliği yapacak.

-Festivalde neler var--

Festival, 30 Nisan Pazartesi günü Macar Oda Orkestrası Artemisia'nın Mersin Kültür Merkezi'nde vereceği konserle açılacak. Türk klasik müzikseverlerin yakından tanıdığı şef Alpaslan Ertüngealp'in yönetimindeki orkestra bir yaylı çalgı ve bir nefesli çalgı üstatlarına eşlik edecek. Kemanda Cihat Aşkın ve flütte Halit Turgay, ilk kez bir konseri birlikte paylaşacaklar.

''Zorba Balesi'', sergilendiği 35 ülkenin ardından bu kez festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak. 3 Mayıs Perşembe günü Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek bale gösterisi, Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

7 Mayıs'ta Mersin Kültür Merkezi'nde sahne alacak Cenk Erdoğan Trio, özgün müzik konseri verecek.

Mersin Kültür Merkezi 8 Mayıs Salı günü MozART Grubu'nun müzikal kabaresine sahne olacak. Anadolu'nun Sesi Grubu, 9 Mayıs'ta Mersin Kültür Merkezi'nden sesini duyuracak.

Tuncay Yılmaz , Emre Elivar ve Alman çello solisti Gustav Rivinius'tan oluşan Arkas Trio, festival kapsamında 10 Mayıs günü İtalyan Katolik Kilisesi'nde konser verecek.

Ünlü Hollandalı şair Slauerhoff'un ve Shakespeare'in birçok şiirini fado ile bir araya getiren Branco, 11 Mayıs Cuma günü Mersin Kültür Merkezi'nde ''fado'' konseriyle sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Dünyanın en başarılı takım dansçıları olarak bilinen Braunschweiger Tanz-Sport-Club'ın dünya salon dans şampiyonları, 12 Mayıs'ta Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda samba, salsa, cha cha cha, tango ve rumba danslarından örnekler sunacak. Türkiye'de ilk kez festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak olan ekibin, 8 dünya şampiyonluğu, 10 Avrupa şampiyonluğu ve 14 Alman şampiyonluğu unvanı bulunuyor.

Polonyalı caz üstadı, besteci ve eğitimci Artur Dutkiewicz, 14 Mayıs'ta Mersin Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda vereceği piyano resitali ile izleyenlerle bir araya gelecek.

Türkiye'nin üç değerli müzisyenini bir araya getiren Tanini Trio Grubu, 15 Mayıs'ta Tarsus'taki St. Paul Müzesi'nde Mersin Uluslararası Müzik Festivali için çalacak.

Başlangıçtan bu yana festivalin değişmez orkestrası olan Bilkent Senfoni Orkestrası, 17 Mayıs Perşembe günü Mersin Kültür Merkezi'nde vereceği konserde Laszlo Fenyö'ye eşlik edecek.

Festival, kapanış konserinde opera dünyasının divası Michele Crider'i ağırlayacak. Opera repertuvarının en zor olarak bilinen eserlerini seslendirecek olan sanatçıya, Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

-Ücretsiz etkinlikler-

Festival kapsamında ayrıca ücretsiz etkilikler gerçekleştirilecek.

Mersin Kültür Merkezi'nde 28 Nisan'da ''Klasik müziği nasıl dinleyelim-'' konulu konferans verilecek. Konferansa piyano ve viyolonselle seslendirilen klasik müzik parçaları eşlik edecek.

Besteci Nevit Kodallı adına her yıl düzenlenen Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Şenliği, bu yıla özel ilk kez festival programında yer alacak. Mersin Polifonik Korolar Derneği'nin bu yıl 14'ncüsünü düzenlediği Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Şenliğine yurdun çeşitli yerlerinden 40 koro katılacak. Şenlik, 4, 5 ve 6 Mayıs tarihlerinde Mersin Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

Festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak Pamukkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Korosu, 5 Mayıs Cumartesi günü Forum Mersin AVM'de sahne alacak, Türk halk müziğinin güçlü yorumcularından Nilgün Kızılcı ve Zafer Albayrak kendilerine eşlik edecek müzisyenlerle, Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında 4 gün süreyle sahne alacak.

Nilgün Kızılcı ve Zafer Albayrak, 5 Mayıs'ta Soli Pompeipolis Antik Kenti, 6 Mayıs'ta Toroslar Belediyesi 3 Ocak Spor Kompleksi, 7 Mayıs'ta Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi ve 8 Mayıs'ta da Akdeniz Belediyesi Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı'nda konserler verecek .
Kaynak: AA