Çıldır Havaalanı İhalesi Aydın’daki 56 Yıllık Umutları Tekrar Yeşertti

Aydın’ın 56 yıllık hayali olan Çıldır Havaalanının uçuşlara açılması için başlatılan çalışmalarda ilk somut adım atıldı.

Çıldır Havaalanı İhalesi Aydın’daki 56 Yıllık Umutları Tekrar Yeşertti
Dün yapılan Çıldır Havaalanı ihalesini kazanan Türk Hava Yolları (THY) AO’nin çıldır hava alanını uçuş okulu için kullanacağı ve Aydın’da yılda 300 pilot yetiştirmeyi hedeflediği öğrenildi.

1956 Yılında Mustafa Çıldır tarafından havaalanı yapılması şartıyla bağışlanan 500 Dönümlük arazi yıllar Sonra amacına uygun kullanılmaya başlayacak. Aydın sivil toplum örgütlerinin geçtiğimiz yıl başlattığı kampanya ile yarım asır Sonra tekrar gündeme gelen Çıldır Havaalanı için önceki gün ihale yapıldı. Daha önce küçük bir uçak ile Çıldır Havaalanına inen THY Yönetimi ve Güneş Express Havacılık A.Ş’nin girdiği ihaleye kardan yüzde 7+KDV’lik teklifi veren THY AO kazandı.

1970 yılına kadar havaalanı yapılmadığı için Mustafa Çıldır ailesinin mirasçılarının araziyi geri almak için dava açtığı arazide Bin 453 metrelik ilk pist 1993 yılında hizmete girdi. Kısa süre küçük uçaklar için açık kalan hava alanı bir süre Sonra 2002 yılında Jandarma Genel Komutanlığına devredildi. Halen askeri helikopter filosu olarak kullanılan Çıldır Havaalanı için yapılan ihaleyle bundan Sonra bütün dünyaya pilot yetiştirecek bir eğitim alanı olacak.

‘AYDIN’DA YILDA 300 PİLOT YETİŞTİRECEĞİZ’
Daha önce THY’na ait TC-TJG adlı C 510 Mustang tipi uçak ile THY Başkan Vekili Cemal Şanlı ve THY Uçuş İşletmeden Sorumlu Başpilot ve Genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora ile Çıldır Havaalanına iniş yapan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından Aydın’da çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

12 ay boyunca meteorolojik şartların çok iyi olması nedeniyle Aydın’ın uçuş okulu kurulması için çok uygun olduğunu belirten Toçu, “Biz havacılığa özgü, uçuş okulu standartlarında, sadece THY'ye değil Türkiye'deki bütün pilot eğitimi almak isteyenlere hatta bütün dünyadan pilot olmak isteyenlere eğitim vermek istiyoruz. Bunun için de Aydın Çıldır Havaalanı'nı seçtik. DHMİ ve şuanda havaalanını işleten Jandarma Genel Komutanlığı ile görüşmeler yaptık. Bu doğrultuda ihaleye girdik. İhale işlemlerinin tamamlanmasının ardından okul için çalışmalara başlayacağız. Aydın’da yılda 300 pilot yetiştireceğiz. Florida'daki (Florida Institute of Technology) eğitim sistemini ve hocaları Türkiye'ye getirip okulu açacağız" dedi.

‘AYDIN İÇİN HAYIRLISI OLUR’
THY AO’nun Aydın’da uçuş okulu açmak için girdiği Çıldır Havaalanı ihalesini kazanması Aydın’da büyük sevinç ile karşılandı. Çıldır Havaalanının tekrar sivil havacılığa kazandırılması için Aydın’da kıvılcımı ateşleyen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, “Biz burada öncelikle birlik ve beraberliğin semeresini aldık. Açıkçası çok sevinçliyiz. Ve bu iş bizim 55 yıllık hayalimizdi. Bu hayalimizin yolunda çok büyük bir adım atıldı. Bu adım Aydının gelişimi ve büyümesinde güzel bir ivme. Burası öncelikle THY tarafından uçuş okulu olarak kullanılacak. Fakat biz bu süreçten Sonra Aydın’ın sivil havacılığa açılması için Aydın’ın potansiyelini anlatmaya çalışacağız. Birlik ve beraber olduğumuz taktirde bunu da başaracağımıza inanıyorum. Aydın öğrenci, asker ve kent nüfusuyla sivil havacılığa kaldırabilecek bir kapasiteye sahip. İnşallah Aydın için hayırlısı olur. Ama atılan bu adım dolayısıyla çok sevinçliyiz” dedi.

‘TİCARİ HAYAT CANLANACAK’
Çıldır Havaalanının uçuş okulu olarak değerlendirilecek olmasından dolayı çok memnun olduklarını dile getiren Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, “THY ile daha önceki yaptığımız görüşmelerde buranın dünyanın her yerinden gelen pilot adaylarının eğitimi için kullanılacak bir uçuş okulu olacağını öğrenmiştik. Fakat ileriki dönemde Çıldır Havaalanının sivil uçuşlara açılacağını ümit ediyoruz. Uçuş okulu sayesinde Aydın’daki ticari hayatın da canlanmasını temenni ediyoruz. Yaşanan bu gelişmelerden Son derece memnunuz. Çıldır Havaalanı ile ilgili yaşanan bu süreçte birlik ve beraberlik olarak olayın üzerine tek bir vücut olarak giden tüm sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyoruz. Bu birliktelik Aydın’ın çıkarları doğrultusunda bundan Sonrada sürecek. Aydın için hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

‘SİVİL UÇUŞLARADA AÇILACAKTIR’
Çıldır Havaalanıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, “Uzun yıllardır atıl vaziyette bekleyen bir havaalanının tekrar işletilmeye başlanacak olması çok iyi bir şey. Uçuş okulu olacak olması bile Aydın’ı hareketlendireceğini düşünüyoruz. İnşallah uçuş okuluyla birlikte pistin uzatılmasıyla havaalanımız sivil uçuşlara da açılacaktır. Uzun süredir verilen mücadelenin Sonunda güzel bir adım atıldı. İnşallah havaalanıyla ilgili daha da güzel adımlar kısa sürede atılır” dedi .
Kaynak: İHA