Yağışlar yüzde 60 arttı

Mevsim normalleri dışında gerçekleşen hava olayları karşısında uzmanlar bile şaşırmış durumda. 'Dünyayı sel basacağı' yönünde ortaya atılan felaket senaryoları gerçek mi oluyor? Ülkemizde de yağışlar geçtiğimiz yıla oranla yüzde 60 arttı.

Yağışlar yüzde 60 arttı
Diyarbakır Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Özgür Turkay, “Meterolojik verilere göre Türkiye'de bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60 fazla yağış düşmüş” dedi.

DSİ 10. Bölge Müdürü Özgür Turkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlüklerine bağlı 7 barajın bulunduğunu, bunlardan 4'ünün enerji, 3'ünün de sulama amaçlı kullanıldığını söyledi.

Karakaya, Kralkızı, Dicle ve Batman barajlarının enerji amaçlı amaçlı, Devegeçidi, Göksu ve Derik Dumluca barajlarının sulama amaçlı olduğunu bildiren Özgür, Karakaya Barajı'nda mevcut doluluk oranının yüzde 74, Kralkızı'nda yüzde 23, Dicle'de yüzde 90, Batman'da yüzde 14, Göksu'da yüzde 29, Devegeçidi'nde yüzde 69 ve Derik Dumluca'da ise yüzde 100 olduğunu bildirdi.

Özgür, bazı havzalarda halen kar olduğu için doluluk oranının düşük göründüğünü ancak karların erimesi ve ilkbahar yağmurlarıyla bu barajlardaki doluluk oranın çok yükseleceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Devegeçidi Barajı'nda ileride oluşabilecek riskleri azaltmak amacıyla 10 günü aşkın süredir saniyede 20 metreküp su tahliyesi yapıldığını anlatan Özgür, bu çalışmayı ileride büyük bir sıkıntı yaşanmaması için gerçekleştirdiklerini aktardı.

Barajlarda doluluk oranının çok iyi olduğunu, geçen hafta Kralkızı Barajı'nda bir sıkıntı yaşandığı için bir günlük su tahliyesi yapıldığını bildiren Özgür, daha sonra üretim başladığı için tahliyenin durdurulduğunu, üretimle suyun tahliyesi sağlandığı için barajda rahatlama olduğunu vurguladı.

Son 5 yıldır bölgeye bu kadar yağış düşmediğini vurgulayan Özgür, 2008 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle Kralkızı Barajı'ndan Devegeçidi Barajı'na su takviye ettiklerini, bu sayede tarım arazilerinde sulama yapılabildiğini anımsattı.

Bu yıl barajlar konusunda hiçbir problem yaşanmayacağını düşündüklerini ifade eden Özgür, şöyle konuştu:

“Daha önceki yıllarda Derik Durluca Barajı dolmazdı, şimdi doldu. Daha karlar eriyecek ve yağmur eklenecek bu durumda doluluk oranlarının çok artacağını tahmin ediyoruz. Bundan dolayı da tedbir aldık. Siirt, Batman ve Şırnak'ta Taşkın Koordinasyon Kurullarını topladık. Oluşabilecek ani kar erimeleri ve yağış sonucu barajların kapaklarını açtığımız zaman tahliye için şimdiden tedbir aldık. Vatandaşların can ve mal güvenliği açısından önlem alıyoruz. Bu işi en sıkıntısız bir şekilde geçirmek için önlem alıyoruz. Bölgemize bu yıl geçen yıla oranla yüzde 66 daha fazla yağış düştü. Meterolojik verilere göre Türkiye'de bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60 fazla yağış düşmüş. Bu yağışın çoğunluğu kar olduğu için karlar eridiği zaman barajlardaki doluluk oranı daha da artacak.”

GÜNEŞ FIRTINASI DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALIYOR


Güneş'te önceki gün meydana gelen patlamanın yarattığı güneş rüzgarlarının bugün Dünya'ya ulaşması sonucu son 5 yılın en büyük güneş fırtınası Dünya'yı etkisi altına alıyor.

Güneş patlamaları sonucu Güneş'in korona adı verilen üst tabakasından uzaya yayılan elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu güneş rüzgarlarının Dünya'nın manyetik alanına etki etmesi olayına güneş fırtınası adı veriliyor. Bilimadamları güneş fırtınasının insanlar üzerinde zararlı bir etkisinin bulunmamasına karşın kamu hizmet sistemleri, uçak seferleri, uydu ağları ve kısaca GPS adı verilen Küresel Konumlama Sistemi hizmetlerinde aksaklıklara yol açacağına işaret ediyor.

Güneş fırtınası ayrıca genellikle kuzey ülkelerinde görülen, kuzey ışıkları olarak adlandırılan gökyüzünde oluşan renkli ışık oyunlarının kutupların ilerisindeki bölgelerde de görülmesine yol açacak. Güneş'in 11 yılda tamamlanan dönüşünün bir parçası olarak ortaya çıkan güneş fırtınasının gelecek yıl içinde en yüksek noktasına ulaşması bekleniyor. Amerikan hükümetine bağlı Space Weather Prediction adlı kuruluşun program koordinatörü Bill Murtagh, bugünden itibaren Dünya'yı etkileyecek güneş fırtınasının büyük boyutlu bir fırtına olmasına karşın aşırı büyüklükte olmaktan uzak olduğunu belirtti.

ABD'nin Boston Üniversitesi'ne bağlı Center for Integrated Space Weather Modeling adlı bilim kuruluşunun Direktörü Jeffrey Hughes da on yıl önce bu büyüklükteki güneş fırtınalarının yılda birkaç kez meydana geldiğine işaret etti. Dünya tarihinde kaydedilen en şiddetli güneş fırtınası 1859 yılında meydana geldi. Carrington Olayı olarak bilinen bu güneş fırtınası sonucu normalde kutuplara yakın bölgelerde gözlemlenen kuzey ışıkları ekvatora kadar ilerledi ve Dünya'nın elektromanyetik alanına bağlı olarak çalışan cihazlar da dahil olmak üzere, tüm dünyada elektromanyetik aksaklıklara yol açtı.

Kaynak: AA