KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün: Türkiye Kıbrıs'a Barış Getirdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye'nin Kıbrıs'a barış getirdiğini söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 'KKTC ile İlgili Son Gelişmeler ' konulu konferansta konuştu.

1999 yılında Helsinki'de yapılan Avrupa Birliği (AB) zirvesinde, Rum Kesimi'nin üyeliğe alınacağının sinyalinin verildiğini belirten Gözgürgün, 'Biz buna itiraz ettik. Dönemin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, olayın çözülmesi ve iki tarafın AB'ye girebilmesi için plan ortaya atıyor.

2002'de bu plan taraflara iletiliyor. Uzun bir tartışma sürecinden sonra yapılan referandumda bu plan, Türk tarafının yüzde 64 'evet'ine rağmen Güney'de yüzde 76 ile reddediliyor. Planla kendilerine verilen hiçbir şeyi kabul etmeyip daha fazlasını istediler. Bugün dünyayı, İkinci Dünya Savaşı'nı kazanan ve BM'de daimi üye olan İngiltere, Fransa, Rusya, ABD ve Çin yönlendiriyor. Onlardan birinin hayır dediği hiçbir şey BM'de kabul görmüyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Annan Planı'nı reddetmesine rağmen AB'ye üye yapıldı ve 1 Temmuz'da Dönem Başkanlığı'nı devralacak. AB, üyelik için Kıbrıs konusunu Türkiye'nin önüne engel olarak koyuyor. Ancak Ada'ya barışı Türkiye getirdi. Türkiye'nin garantisi bizim için hayati önem taşıyor. ' dedi.