Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı Komisyonda Görüşülüyor

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İlişkiler Komisyonu'nda görüşülüyor.

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı Komisyonda Görüşülüyor
AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'ün başkanlığında toplanan komisyon, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısını alt komisyonun metni üzerinden görüştü. Alt Komisyon Başkanı Mehmet Domaç, tasarıda yapılan değişikliklerle ilgili bilgi verdi. Kendilerinden önce sosyal tarafların düzenleme üzerinde çok iyi çalıştığını ifade eden Domaç, 75 önergenin alt komisyona sunulduğunu anlattı. Domaç, işkollarına yeni eklemeler olduğunu, işkolu barajının yüzde 3 olarak sürdürülemez ve gerçekleşemez görülüp kademeli olarak yüzde 1'e indirildiğini söyledi. Domaç, ''Önemli değişiklikler ve farklılıklar ortaya çıkarılmıştır.'' dedi.

Komisyonda sosyal taraflara da söz verildi. Türk-İş Bakanı Mustafa Kumlu, tasarının üzerinde 5 yıl çalışıldığını, varılan mutabakatın bozulmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Kumlu, 2009 Temmuz ayından beri istatistiklerin yayınlanmadığını, yayınlanması halinde 51 sendikadan 30-40'nın yüzde 10 barajının altında kalacağı için istatistiklerin hep ertelendiğini anlattı. Kumlu, ''Alt komisyonda hem baraj kademeli olarak indirildi. Baraj sıfırlanıyor. Bu düzeltilmeli. Sendika üyelik aidatı yönetmeliğe bırakılmamalı. Eski haliyle korunsun.'' görüşünü savundu.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Üçlü Danışma Kurulu'nda varılan uzlaşmaya geri dönüşün kendilerini sevindirdiğini ve önemli bir eşiği geçtiklerini belirterek, ''Düzenleme tümüyle taleplerimizi karşılamıyor, ancak 2009 yılındaki yapılan düzenleme, bugünden daha ileriydi. Aradan 3 yıl geçtikten sonra varılana razı olacağız. Bir 3 yıl daha geçerse korkarım ki daha az şartlar karşımıza gelecek. 1 Şubat'tan beri sendikalara yetki tespiti verilemiyor. Yasa çıkıncaya kadar verilmeyecek. Süresi gelen toplu iş sözleşmelerinin yenilenmesi için yasaya ihtiyacımız var. Bir an evvel yasayı çıkarmaktan başka seçeneğimiz kalmıyor.'' diye konuştu.

Yüzde 10 barajının, noter şartının, toplu sözleşmelere getirilen katı uygulamaların ortadan kaldırılmasını desteklediklerini belirten Arslan, bu değişikliklerin yapılması için her zaman çaba gösterdiklerini, ama her defasında baraja, duvara tosladıklarını söyledi. 12 Eylül ürünü olan yasanın ve dünyada benzeri olmayan çifte barajlı sistemden kurtulmak istediklerini anlatan Arslan, geçen sürede sigortalı sayısı artarken, sendikalı sayısının düştüğünü ifade etti. En son istatistiklere göre, yetki alan sendikalar için 5 yıl muafiyet getirildiğini belirten Arslan, ''İstatistikler yayınlansaydı barajı geçecek olan sendikalar için niye muafiyet getirmiyoruz. Bizim talebimiz sıfır barajdır. Yüzde 1 de ciddi barajdır ve bazı işkollarında bunun aşılmaması tehlikesi vardır.'' ifadelerini kullandı. Komisyonda daha sonra milletvekilleri tasarıyla ilgili görüşlerini ifade etti.