Des: Başarı Adına, 12 Yıllık Kesintili ve Zorunlu Eğitimi Destekliyoruz

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Gürkan Avcı, dünyanın, eğitimde erken yaşı esas alan bir trende doğru ilerlediğini ifade ederek, "Uyum ve eğitimde nitelik, başarı adına 12 yıllık kesintili ve zorunlu eğitimi Türkiye’nin ihtiyacı olarak görüyor ve destekliyoruz.” dedi.

DES'e bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) eğitimci, akademisyen, pedagog, gazeteci, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan uzmanlar, “Eğitimde 4+4+4” düzenlemesini masaya yatırdı. TBMM Milli Eğitim Komisyonu 'nda görüşülüp, hafta içinde de genel kurul gündemine getirilmesi beklenen düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Genel Başkan Gürkan Avcı, “Çocuklarımızın, yaşama eşit bir başlangıç yapması, daha uzun süreli öğrenim, daha geç yaşta çalışma hayatına giriş, daha kaliteli ve eğitimli toplumsal iletişim, uyum ve eğitimde nitelik ve başarı adına 12 yıllık kesintili ve zorunlu eğitimi Türkiye 'nin ihtiyacı olarak görüyor ve destekliyoruz.” dedi.

AB ülkelerinde zorunlu eğitime başlama yaşı ortalamasının 6 yaş olduğunu, 203 ülkenin 107'sinde zorunlu eğitime 6 yaşında başlandığını ifade eden Avcı, 'Dünyanın, eğitimde erken yaşı esas alan bir trende doğru ilerlediğini görüyoruz. 6 yaş grubu, çocuğun en hızlı öğrendiği ve beyin gelişiminin büyük oranda gerçekleştiği çok belirleyici bir dönem oluşturur. Biz eğitime başlama yaşının 6 yaşa indirilmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. 12 yıllık kesintili ve zorunlu eğitimin sağlıklı ve verimli bir süreçte başlaması ve ilerlemesi için ekonomik analizinin yapılması ve standartlar ile akreditasyonun oluşturulması gerekli. 'dedi.

Avcı, 4+4+4 için pilot uygulamamın şart olduğunu vurguladı. Avcı, “Böylesine önemli bir eğitim reformunda genel uygulama öncesi pilot uygulamalarla sağaltımının yapılması, sağlıklı veri tabanı oluşturulması ve istatistiklerin elde edilmesi gerekir. Ayrıca, öğretmen açığının giderilmesi ve eğitim bütçesinden ayrılan kaynağın değerlendirilmesi ihtiyacı var. UNICEF, UNESCO, Dünya Bankası, OECD, Avrupa Birliği gibi kaynakların da bu konuda harekete geçirilmesi şart.” diye konuştu.

Avcı, 12 yıllık zorunlu ve kesintili eğitimin uzun vadede çocukların daha eğitimli, üretken, sorun çözmede daha yetkin olmalarını sağlayacağını aktardı. Avcı, şöyle dedi: “12 yıllık zorunlu eğitim, ezberci ve sınavcı eğitim sistemine son vermeli. Dershane ve özel ders zorunluluğunu azaltmalı. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeli, öğretmenlere, öğrenci ve velilere rahat bir nefes aldırmalıdır. 12 yıllık zorunlu eğitimin hedefine ulaşması için dar gelirli ailelerin çocuklarının ders kitapları dışında bazı eğitim harcamalarının da devletçe karşılanmasını ve başarılı öğrencilerin ücretini devlet tarafından ödenmek suretiyle özel okullara gönderilmesini öneriyoruz.”