'Meyve Ağaçlarından Kaliteli Ürün Almak İçin Budama Şart'

Meyve yetiştiriciliğinde kalite ve bol ürün alabilmek için işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunlu olduğu belirtildi.

'Meyve Ağaçlarından Kaliteli Ürün Almak İçin Budama Şart'
Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde il ve ilçe Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından meyve ağaçlarını uygun budama tekniklerinin üreticilere gösterilmesi amacıyla bir günlük budama eğitimi verildi.

İki seans halinde düzenlenen eğitimin ilk seansında teorik, ikinci seansında da bodur, yarı bodur ve klasik elma bahçelerine budama uygulamaları gösterildi. Elma üreticilerinin dikkatle takip ettiği budama eğitiminde Eğirdir Meyvecilik ve Araştırma İstasyonu ekibinden Ziraat Mühendisleri Sinan Butar ve Şerif Özongun budama teknikleri ve püf noktalarını üreticilere uygulamalı olarak anlattı.

Meyve ağaçlarında budama genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanda yapılması gerektiğini belirten ziraat mühendisleri, kışları çok soğuk geçen bölgelerde budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra, ama ağaçlar uyanmadan önce yapılması gerektiğini belirtti.

Meyve ağaçlarının kış ayları dışında yaz başlangıcında da kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabileceğini ifade eden mühendisler, bu dönemde yapılan budamanın genç ağaçlarda şekil vermek için de yapılacağını belirtti.

Meyve ağaçlarının budanmasında her zaman bütün meyve ağaçları için uygulanamayacağını belirten uzmanlar, çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklılıklar olacağı için budamada da farklılıklar olabileceğini ve ziraat mühendislerinden yardım istenebileceğini belirtti.

Mühendisler üreticilere şu tavsiyelerde bulundu: "Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu atıkların yakılması ve bahçeden uzaklaştırılması gerekmektedir."