Karadeniz’i Mersin’e Bağlayacak Karayolu MESİAD’ı Memnun Etti

Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, Karadeniz ve Orta Anadolu illerini 8 koldan Mersin Limanı’na bağlayacak karayolu tamamlandığında, Mersin’in çok önemli bir ticaret potansiyeli yakalayacağını belirtti.

MESİAD Başkanı Akkurt, yazılı bir açıklama yaparak, kuzey-güney karayolu bağlantılarını ve ‘hızlı tren’ projesini değerlendirdi. Akkurt, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, Akdeniz ile Karadeniz'i birleştirecek 18 ana karayolu güzergahıyla ilgili yürütülen proje çalışmalarının tamamlandığını ve daha önce 12 olarak belirlenen güzergahın 18'e çıkarıldığını, böylece kuzey-güney yönünde belirlenen 18 güzergahın toplam uzunluğunun 11 bin 797 kilometre olacağını aktardığını kaydetti.

Bakanlığın planladığı kuzey-güney karayolu bağlantılarının 18 tanesinden 8’inin Mersin’e çıktığına dikkat çeken Akkurt, “Karadeniz ve Orta Anadolu illerimizi 8 koldan Mersin Limanı’na bağlamak için planlanan 5 bin 10 kilometrelik karayolunun 3 bin 918 kilometresi tamamlanmıştır. Kalan bin 92 kilometrelik kısım da tamamlandığında, Karadeniz ve iç Anadolu illerimizin çok önemli bir bölümünü Mersin Limanı’na bağlayarak çok önemli bir ticaret potansiyeli yaratacaktır” dedi.

MESİAD olarak çalışmaları yakından izlediklerini vurgulayan Akkurt, “21. yüzyılın en büyük ekonomik havzası olmaya aday Doğu Akdeniz çanağında, gelişen metalürji, enerji, kimya ve petro kimya sanayi, gelişmekte olan tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi, hazırlıkları yapılan turizm yatırımları ve kruvaziyer turizmi, yapımına başlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı, Mersin Limanı’nın genişletilmesi çalışmalarının tamamlanması ile 2023 yılında ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefinin Akdeniz Havzası ve dolayısıyla limanı, karayolu bağlantıları, kargo havalimanı ve demiryolu bağlantıları ile Mersin’den geçeceğinin altını çiziyoruz. Yapılmakta olan Karadeniz’den Akdeniz’e 18 adet bağlantı yolunun 8 tanesinin Mersin’e bağlanması, bu hedefin gerçekleşmesinde lojistik sektörünün önemini ve vazgeçilmezliğine vurgu yapıyor, bu gelişmeleri memnuniyetle izliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇUKUROVA’NIN HIZLI TREN PROJESİNE DAHİL EDİLMESİ İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ”
Açıklamasında hızlı demiryolu projesine de değinen ve Çukurova’nın projeye dahil edilmesini isteyen Akkurt, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından planlanan ve yapımı devam eden Pekin-Londra Hızlı Demiryolu projesinin tamamlayıcısı olan BALO projesinin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından tanıtıldığını anımsattı. Her iki projede yer alan kuzey ve güney koridorların birbirine bağlanması için Sivas-Çetinkaya ve Kahramanmaraş üzerinden Mersin’e ulaşacak demiryolu bağlantısının hayati önem taşıdığına işaret eden Akkurt, şöyle devam etti: “Bu kapsamda, Çukurova’nın Hızlı Tren Projesi’ne dahil edilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’la bağlantıya geçilerek, bu projenin, Akdeniz-Güneydoğu-Doğu ve İç Anadolu Bölgelerinin dünyaya açılan kapısı Mersin ile bağlanmasıyla misyonunu tamamlayabileceği kapsamlı bir proje ile anlatılmalıdır. Bu önemli projenin gerçekleşmesi için bölgemiz adına Bakanımız, milletvekillerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, STK ve oda temsilcilerimiz, üniversitelerimiz, yerel yönetimlerimiz ve basınımızla birlikte harekete geçmemizin bölgemiz ve ülkemiz adına son derece yararlı olacağına inanıyoruz.”