Hepatit A'ya Yakalanan Çocuklarının Dillerini Tedavi İçin Usturayla Kestiriyorlar

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Efe Sözen, Hepatit A hastalığına yakalanan çocuklarının dillerini tedavi maksadıyla usturayla kestiren ancak bu yöntemden sonuç alamayınca kendilerine başvuran vaka sayısında artış olduğunu belirterek, ebeveynleri bu tür tehlikeli yöntemlere başvurmamaları konusunda uyardı.

Hepatit A'ya Yakalanan Çocuklarının Dillerini Tedavi İçin Usturayla Kestiriyorlar
Ergani'de halk arasında "sarılık" olarak bilinen Hepatit hastalığını kendi yöntemleriyle tedavi ettirmeye çalışan bazı vatandaşlar, çocuklarının hayatlarını karartacak yöntemlere başvuruyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Efe Sözen, son haftalarda polikliniklerine Hepatit A hastalığına yakalanan çocuklarının dillerini tedavi maksadıyla usturayla kestiren ancak bu yöntemden sonuç alamayınca kendilerine başvuran vaka sayısında artış olduğunu belirterek, ebeveynleri bu tür tehlikeli vebilimsel olmayan yöntemlere başvurmamaları konusunda uyardı. Dr. Sözen, dilaltı veya başka bir uzvun kesilmesiyle sarılığın kesinlikle tedavi edilemeyeceğini, aksine birçok hastalığın bulaşma riskini beraberinde getirdiğini söyledi.

Sözen, "Genellikle 15 gün içinde kendiliğinden iyileşebilen halk arasında 'sarılık' diye tabir edilen Hepatit A hastalığını tedavi etmek için doktora gitmek yerine hiçbir tıbbi eğitim almamış kişiler tarafından bütün hijyenik kurallar göz ardı edilerek ustura veya jiletleyapılan kesme işlemi, kişinin hayatını karartacak derecede yanlış bir yöntemdir. Dilaltı, kulak veya alında yapılacak kesikle sarılıktan kurtulmak tıbben mümkün değildir. Bu yönteme başvuran ebeveynler çocuklarının hayatlarıyla oynamaktadırlar. Genellikle hijyenik olmayan koşullarda sahte şifacılar tarafından bölgemizde yaygın bir şekilde uygulanan bu yöntem, birçok bulaşıcı hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Ebeveynler bu tür bilimsel gerçeklerden uzak yöntemlere başvurmak yerine kesinlikle birhekime başvurmalıdırlar" diye konuştu.