BRICS: Suriye’ye Dış Askeri Müdahale Kabul Edilemez

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bir araya gelen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeleri Suriye ve İran sorunlarının çözümünün sadece diyalogla mümkün olabileceğini açıkladı.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh zirve ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biz Suriye ve İran’da tek çözümün diyalog yolu ile bulunabileceği konusunda anlaşmaya vardık” dedi.

Zirve sonrası açıklanan bildiride İran’da herhangi bir çatışmanın yaşanması “yıkıcı sonuçlar” olacağı vurgulanırken, Suriye’de akan kanın durması için tek çözümün “barışçıl araçlar” olduğu belirtildi. Ortak deklarasyonda BM Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın başlattığı Suriye barış misyonuna tam destek verildi.

MEDVEDEV: DÜNYA FİNANS SİSTEMİNDE DEĞİŞİM İSTEDİ

Zirvede bir konuşma yapan Medvedev, BRICS ülkelerinin artan gücü ile orantılı olarak dünya politikasında ve finans sisteminde etkili olmasını istedi.BRICS ülkelerinin büyüklükleri ölçüsünde karar mekanizmalarında yer almadıkları dünya finans yapısından memnun olmadığını ifade eden Medvedev, “BRICS projesinin başarısı temel çıkarların bir araya getirilmesinde. Dünyanın yaşlı finans sisteminde reform istiyoruz. Bir kısım çalışmalar yapılıyor. Ancak bunlar BRICS ülkelerinin dünya ekonomisinde ve siyasetinde artan gücü ile orantılı değil” eleştirisi getirdi.IMF’de hazırlıkları süren çalışmaları örnek gösteren Rusya lideri, “Burada uluslar arası finans siteminde sorunları erteleyerek değil, sonuna kadar giderek çözüm endeksli reform yapılmalı” dedi.

BRICS ülkelerinin 3 milyar nüfusun temsilcisi olduğuna işaret eden Medvedev, “Bu ülkelerin düşünceleri uluslar arası kamuoyuna tam olarak yansımıyor.” eleştirisi getirdi.

SURİYE’DE ASKERİ MÜDAHALEYE İZİN YOK

Suriye’de askeri müdahaleye BRICS ülkelerinin izin vermeyeceğine değinen Medvedev, “Suriye’de dış askeri müdahaleye izin verilmemesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Hükümet ve muhalif grupların diyalog kurarak bir araya gelmelerine izin verilmeli. Kimse diyalog başarısız oldu, askeri müdahale düze sağlayacak dememeli” uyarısı yaptı.

Ekonomileri hızlı gelişen 5 ülkenin oluşturduğu uluslar arası örgüt Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in 2006’da geliştirdiği inisiyatifle çalışmalarına başlamıştı. Geçen yıl Güney Afrika’nın da dahil olması ile üye sayısını 5’e çıkaran örgüt ekonomik ve siyasi açıdan çok boyutlu küresel yapıyı savunuyor .