Bakan Günay: Dikey Yapılar, Büyükşehirlerin Silüetini Bozuyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, özellikle büyükşehirlerde yapılan dikey konutların, kentlerin tarihi dokusuyla bağdaşmadığı gibi silüetini de bozduğunu söyledi.

Dikey yapıların rant açısından önemli beklentilere cevap verebilmesine karşılık tarihsel dokuyu gelecek yıllarda sıkıntıya sokacak gelişmelerin de başlangıcını oluşturduğunu ifade eden Bakan Günay, tarihi yapıların estetik projelerle ihya edilmesi gerektiğini kaydetti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Fransız Reji şirketinden kalma tarihi tütün fabrikası binasını alışveriş merkezine dönüştürme çalışmalarını inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, inşaatı gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın da eşlik ettiği incelemede Bakan Günay, projeden övgüyle söz etti. Projenin Türkiye’ye örnek olacağının altını çizen Bakan Günay, açılışını da yaz ayında yapacaklarını açıkladı.

İnceleme sonrasında kısa bir değerlendirmede bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, dikey konutlara ilişkin rahatsızlığını dile getirdi. Bakan Ertuğrul Günay, "Türkiye’de özellikle büyükşehirlerimizde çok sayıda dikey avmeler yapılıyor. Bunlar bizim geleneksel alışveriş tarzımızla da bağdaşmıyor. Kentlerimizin tarihi dokusuyla da bağdaşmıyor. Halbu ki bizim İstanbul’da da Ankara’da da yatay ve tarihi alışveriş merkezlerimiz var. Mesela İstanbul’da Kapalı Çarşı var. Mısır Çarşısı var. Ankara’da Anafartalar çarşısı var. Çıkrıkçılar yokuşu var. Bu merkezler ihya edilmeden öyle dikine şehrin silüetini bozan yapılar yapılması, bir rant açısından önemli beklentilere cevap veriyor ama tarihsel dokuyu gelecek yıllarda yok sıkıntıya sokacak olan gelişmelerin de başlangıcını oluşturuyor. O yüzden bu tür yapıların özgünlüğünün bozulmaksızın hayata katılması çok önemli." dedi.

"BENZER YAPILAR İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDECEK"

Eski bir tarihi yapının alışveriş merkezi olarak hizmet verecek olmasının kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Bakan Ertuğrul Günay, "Burada çok güzel bir proje gelişiyor. Eski tekel tütün deposu fabrikası Samsun’un yaşamında bir dönem ekonomik olarak önemli yer tutmuş ama daha sonra şehrin içinde atıl bir merkez halindeydi. Şimdi hepimizin ortak gelişimiyle burası Samsun’a değil sadece Türkiye’ye örnek olacak bir projeye dönüşüyor. Şehir bir meydan kazanıyor. Bu eski yapılar modern bir dikey olmayan yatay düzende geleneksel dokuya uygun bir alışveriş merkezine yeme içme merkezi oluyor. Samsun’un kültür yaşamına, sosyal yaşamına çok büyük katkı oluşturacağını ve Türkiye’de benzer yapılar içinde güzel bir örnek oluşturacağını umut ediyorum. O yüzden ben de heyecanla takip ediyorum. Her fırsatta gelip görüyorum. İnşallah bu yaz açılışını hep beraber gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu.

"GELİŞMELERİ DİKKATLE TAKİP EDİYORUM"

Son yıllarda Samsun’daki gelişmeleri çok dikkatle takip ettiğine de değinen Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Samsun artık denizin kıyısında olduğunun farkında olmamızı sağlayan, Karadeniz’in yeniden çekim merkezlerinden birisi haline gelecek. Bu yıl turizm etkinliği açılışından birini de Samsun’da gerçekleştirmeye çalışacağız. Samsun yeniden Türkiye’nin önemli kültür, turizm, tarih başlangıç noktalarından birisi haline getirmek için hep beraber çalışıyoruz. Ben bu işlerde bir iki aylık gecikmeyi son derece anlayışla karşılarım. Acele ederek bazen eksiklikler yapılabiliyor. Onun için bir iki ay geç olsun ama sağlam olsun. On yıllar boyunca doğru iş yaptığımızın farkında olalım. Çok acele edenin ayağına kemen dolaşır diye bir söz vardır. Çok acele etmeyelim ama hızlı davranmaya çalışalım."