Mardinli Öğrenci TÜBİTAK Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl 43.’sü düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Proje Yarışması'nda Özel Mardin Safiye-Beşir Atak Lisesi kimya dalında bölge birincisi seçildi.

Mardinli Öğrenci TÜBİTAK Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu
Okulun 9. sınıf öğrencileri Muhammed Salih Akkurt ve Kemal Bilgin'in hazırladığı ‘Borik asit fabrikaları alçılı atığının kerpiç yapı malzemesinin iyileştirilmesinde kullanabilirliğinin araştırılması’ projesi birinci oldu.Proje hakkında bilgi veren Proje Danışmanı Şahabettin İpekyüz ise proje detayları hakkında bilgi verdi.

İpekyüz, ”Öğrencilerimiz Mardin ve çevresinde düşük maliyetli fazla enerji gerektirmeyen, ısı depolama kapasitesi yüksek, sağlıklı, çevre dostu ekolojik dengeyi kuran yeni bir kerpiç türü olan ‘Alker’ üretmeyi amaçladılar. Borik asit fabrikalarının yan ürünü olan, CaSO4 2H2O içeren alçılı atığı değerlendirerek büyük bir çevre kirliliği önlenilebilir ve bu malzeme binalarda kullanıldığında ısı yalıtımı sağlayabilir. “dedi.

Okul Müdürü İlhan Aytekin ise ''TÜBİTAK proje yarışmasında 312 proje arasından sıyrılıp kimya alanında bölge birincisi olarak güzel bir başarı elde ettik. Bundan dolayı öğrencilerimizi kutluyorum. Proje alanındaki çalışmalarımız ve başarılarımız önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir.'' diye konuştu .