Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Törenle Açıldı

Sabancı Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 14. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali kapılarını sanatseverlere açtı.

Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Törenle Açıldı
Hilton Oteli’nde düzenlenen törenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, rahmetli Sakıp Sabancı’nın festivalin 14 yıldır sürdüğünü bilmekle çok mutlu olacağını söyledi.

Asıl on binlerce Adanalı’nın bu etkinliğin paylaştığını hissetmesinin Sabancı’yı mutlu edeceğini belirten Günay, “Öyle zannediyorum ki biz bu organizasyonu salonlardan sokağa taşıdıktan buyana Sakıp Bey’in, Özdemir Beyin ve bütün Adanayı sevenlerin ruhu şad oluyor.” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sahne ve edebiyat sanatçılarının yaşamlarının son yıllarını daha iyi geçirmeleri konusunda yeni bir protokol gerçekleştirdiklerini açıklayan Günay, ihtiyaç içindeki sanatçılara devletin şefkat elinin uzatılması hususunda yeni bir işbirliğini imza altına aldıklarını ifade etti.

Günay, bu adımın Türkiye’nin sanat hayatı için önemli bir haber olduğunu vurguladı. Son yıllarda ülkede kültür ve sanatın nereye gittiği konusunda tartışmaların yapıldığına işaret eden Ertuğrul Günay, “Geride bıraktığımız dört yıl içinde devlet tiyatrosu ülke genelinde 25 yeni sahne açtı. Son sahnemizi yarın doğum yerim olan Ordu’da hizmete girecek. Bu da Tiyatro Günü’ne özel bir armağan olacak.” diye konuştu.

ŞAHİN: BİZİ BURAYA GETİREN SEVGİ VE SANATTIRİçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, festivali “sanat, sevgi ve dostluk” akşamı olarak nitelendirdi. 14. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin 29 Nisan’a kadar süreceğine dikkat çeken Şahin, konuşması öncesinde okunan ezana sözü getirerek, “Kültürümüzün ve inancımızın bir parçası olan ezanı hep birlikte dinledik. O da bir sanat icrası idi. Ne mutlu tesadüf ki bize yakın noktadan gelen ezanın okunduğu minareler ve caminin de (Sabancı Merkez Camii) kurucusu da rahmetli Sakıp Sabancı ve o ailenin eseri… Düşünürsek çok sayıda bu sanat gerçeklerini zikretmek mümkün. Ama Atlı Köşkü hatırlamamak hiç de mümkün değil. Amerika’ya bin bir zahmetle götürülen Türk sanat eserlerinin sergilenmesi ve iradesini unutmak hiç de mümkün değil.” açıklamasını yaptı. Devlet ve millet birlikteliğinin bir başka güzel örneklerinden birinin daha yaşandığını aktaran Şahin, “Ne yazık ki sanat iltifatı az olan ve zaman zaman da ihmallerimizin olduğu alanlardan birisi. Devletçe yükselmemizin olmazsa olmazı… Ama bu akşam hepimiz mutluyuz. Hepimiz buruda bir duruş sergiliyoruz. Biz sevgi topluluğuyuz. Gönül arzu eder ki sevginin olduğu her yerde sanatta olsun. Ama şurası da muhakkak ki sevginin olduğu her yerde sanat yoksa da; sanatın olduğu her yerde sevgi var. Bizi buraya getiren sevgi ve sanattır.” şeklinde konuştu.

SABANCI: FESTİVAL ÜLKEYE ÖNCÜLÜK YAPIYORSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise festivalin açılışını her yıl Dünya Tiyatrolar Günü’nde yaptıklarını hatırlattı. Tiyatronun insanlık, dostluk ve hoşgörü anlamına tarihin en eski sanat dallarından birisi olduğuna dikkat çeken Güler, şunları söyledi: “Adanalılara özel teşekkürlerimiz var. Bu festival sevgili Adanalıların sevgisi, dostluğu ve kucaklaması olmasaydı, bugünkü başarısına ulaşamazdı. Her geçen sene daha başarılı bir festival oluyor. Başarı başarıyı getiriyor. Başarılı bir festivali daha önemli toplulukların burada sahne almasına neden oluyor. Son dört yıldır daha fazla Adanalıya ulaşmak için festivalin açılış, kapanış ve bazı oyunları sokakta sahneliyoruz. Bu anlamda da festival ülkemizde bir öncülük yapıyor. Adana İstanbul’a öncü oldu. Artık İstanbul Festivali de buradan aldığı cesaretle sokağa iniyor. Bu bizi sevindiriyor. Bu tür başarılı organizasyonlar ancak iyi ortaklıklarla olabilir.”BİLGİN: SABANCI AİLESİ TİYATROYA BÜYÜK GÜÇ VERDİDevlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de 30 yıldır maddi ve manevi desteğini hiç esirgemeyen Sabancı Ailesi’nin tiyatronun en büyük güç kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Bu yıl ki festivali 7 ülkeden 22 topluluğun konuk olacağını açıklayan Bilgin, “Ayrıca bu yıl Türkiye’nin genç ve dinamik tiyatro topluluklarının bulunduğu ‘Fuaye Genç Sahne’ ile ‘Tiyatro Atölyesi Çalışmaları’ festivali daha da zenginleştirecektir. 14 yıldır bu değerli organizasyonda bize yoldaşlık eden, Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı çalışanlarına teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da festivalin her geçen yıl artarak kendisinden beklenen misyonu yerine getirdiğini kaydetti.

Adana’nın etkinlikle kültür ve sanat merkezi olma konumunu güçlendirdiğini belirten Coş, festivalin kentin tanıtımında çok büyük katkısının bulunduğunu anlattı. “SAKIP SABANCI YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ” HALDUN DORMEN’E VERİLDİAdana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sabancı Vakfı Başkan Yardımcısı Hüsnü Paçacıoğlu, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın yanı sıra çok sayıda sanatçı ile vatandaşın katıldığı festivalde tiyatro sanatının gelişmesine katkılarda bulunmuş ustalara verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” bu yıl Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Haldun Dormen’e verildi.

Festivalin açılışında sanat yaşamına dair kısa film gösteriminin ardından Haldun Dormen’e ödülü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından takdim edildi. Heyecanlı olduğu görülen Dormen, yaptığı kısa konuşmada festivalden çok etkilendiğini dile getirdi.STUDİO FESTİ İLE “BÜYÜLÜ DÜŞLERİN DÜNYASI”NA YOLCULUKFestivalin açılışına, İtalyan Studio Festi Grubu’nun Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirdiği “Büyülü Düşlerin Dünyası” isimli gösterisi damgasını vurdu. Geçtiğimiz yıllarda festivalin açılışında, “Elementlerin Uyumu” ve “Suyun Senfonisi” isimli gösterileriyle izleyicilerin beğenisini kazanan İtalyan Studio Festi grubu, bu yıl da festivale özel olarak yepyeni bir gösteri tasarladı. Grup, Seyhan Nehri üzerindeki 300 metrelik çelik halat üzerinde sergiledikleri “düşler” temalı danslar ve şovlarla nefes kesti. Studio Festi, “Büyülü Düşlerin Dünyası” gösterisiyle izleyicilere heyecanlı dakikalar yaşattı. RAKAMLARLA ADANA TİYATRO FESTİVALİ AÇILIŞIAdana Tiyatro Festivali’nin 27 Mart’taki açılışı için 350 kişilik büyük bir ekip görev aldı ve 15 tır ekipman kullanıldı. Studio Festi gösterilerinde yer alan dev balonlar için 950 metreküp helyum gazı kullanılırken, festival alanına 12 kilometre kablo döşendi. İzleyicilerin açılışı takip edebilmeleri için 450 metrekarelik görüntü perdesi kuruldu .