Nelson Mandela’nın Gizli Arşivi Artık İnternette

Güney Afrika’nın Nobel Barış Ödüllü lideri Nelson Mandela’nın yıllardır halka kapalı olan arşivi Google yardımı ile dijital ortama aktarıldı ve internete taşındı.

Nelson Mandela Vakfı’nın yeni projesi Mandela’ya ait ve şimdiye kadar ulaşılması mümkün olmayan binlerce yazılı ve görsel dökümanı dijital ortamda korumak ve ilgililerin hizmetine sunmayı amaçlıyor.

Nelson Mandela Vakfı Arşiv Merkerzi’nden (NMCM) yapılan açıklamada, Google’ın interaktif proje için 8,6 milyon Rand (1,14 milyon dolar) bağışladığını duyurdu. NMCM, Mandela’nın ailesinin, dava arkadaşlarının ve Roben Adası’nda geçirdiği 27 yıl hapis hayatından karelerin internette aktarılacağını duyurdu. Vakıf ayrıca, Mandela’nın okul yıllarına ait bilinen en eski fotoğraflarının ve daha önce hiç görülmeyen, otobiyografisini oluşturan el yazısı müsveddelerin de arşivde yer aldığını belirtti.

Dijital ortama ve internete aktarılan Mandela arşivi, “İlk Yılları”, “Hapishane Günleri”, “Emeklilik Hayatı”, “Genç İnsanlar” ve “ Efsanelerle Anlarım” bölümlerinden oluşuyor. Proje üzerine medyaya açıklamada bulunan Güney Afrika Sanat ve Kültür Bakanı Paul Mashatile, “Dijital Arşiv projesi sayesinde; hayatını barış, özgürlük, uzlaşma, insanlık onuru gibi değerler için feda eden Nelson Mandela’nın mirasını bütün dünya ile paylaşıyoruz.” dedi.

93 yaşındaki Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurucu Devlet Başkanı Nelson Mandela'ya 1962'de Lenin Barış Ödülü, 1979'da Nehru Ödülü, 1981'de Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü, 1983'te BM Eğitim-Bilim Kültür örgütü UNESCO'nun Simon Bolivar Ödülü verilmişti .