Günay: Bilimsel bir heyet çalışıyor, müfettişler de çalışıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Resim Heykel Müzesi'nde bazı eserlerin zarar gördüğü iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldığını belirterek, ''Çerçevelerle ilgili çalışmalar sırasında eserlere boya sıçramış. Öyle mi değil mi, bunu araştırıyoruz'' dedi.

Günay, 472. Uluslararası Manisa Mesir Festivali'nin ardından Akhisar ilçesine geçerek, burada inşaatı tamamlanan Akhisar Müzesi ve Thyateira Kazı Alanı'nda incelemelerde bulundu.

Akhisar Müzesi hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Günay, müzenin mayıs ayında kutlanacak Müzeler Haftası'nda açılmış olacağını bildirdi.

Müzenin hem arkeoloji hem etnografya müzesi olarak işlev göreceğini, ancak gelecekte ayrı bir etnografya müzesinin oluşturulması konusunda ayrıca çalışma yapıldığını belirten Günay, bölgede ayrıca Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde, Manisa merkez ile İzmir ve bazı ilçelerinde de yeni müze projelerinin bulunduğunu söyledi.

Günay, müzeden ayrılışında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ankara Resim Heykel Müzesi'nde bazı eserlerin, çerçevelerinde yapılan çalışma sırasında boyadan zarar gördüğü iddialarını değerlendiren Günay, ''Eserler zarar gördü mü görmedi mi orası henüz belli değil'' diye konuştu.

Günay, müzede çok ciddi yenilemeler yapıldığını, sergilenen eser sayısının 300'den 800'e çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

''Başka kurumlardan onlarca eseri, daha önce müzeden çıkmış veya müze envanterine girmemiş önemli eserleri de müzeye kazandırdık. Gelen eserlerin bir kısmı da bakımsız olduğu için müzede çalışanlar, sanırım iyi niyetle çerçevelerde bazı düzenlemeler yapmaya çalışmışlar. Gümüş veya altın varakla temizlemeye çalışmışlar. Bu arada iddia odur ki çerçevelerle ilgili çalışmalar sırasında eserlere boya sıçramış. Öyle mi değil mi, bunu araştırıyoruz. Müze personeli arası sürtüşmeler, olayı basına biraz abartılı boyutlarda yansıttı. Zarar gören eser var mı, yoksa sadece bu düzenlemeler çerçevede mi kalmış önümüzdeki günlerde inceleme sonucu ortaya çıkacak.''

''Özellikle bir eserin çok etkilendiği iddia ediliyor, doğru mu'' sorusuna da ''Bana ulaşmış öyle bir bilgi yok. Şu anda bilimsel bir heyet çalışıyor, müfettişler de çalışıyor'' karşılığını veren Günay, bir soruya da ''Ben çok övünçle söyleyebilirim ki Resim Heykel Müzesi şu anda Türkiye'nin yüz akı mekanlarından birisi haline geldi'' cevabını verdi.

Bakan Günay, ''müze müdürünün açığa alındığı'' iddialarına ise soruşturma gereği müze müdürünün başka göreve alındığını kaydetti.

Günay, daha sonra Keskinoğlu Grubu'nun kurucusu İsmail Keskinoğlu'nun doğum yeri olan Yunanistan'ın Kavala kentine bağlı Ravika köyünün dokusunun canlandırıldığı Ravika Köyü Müzesi'ni ziyaret etti .