Somalili Öğrenciler Estetik Ameliyatı İçin Sıraya Girdi

Soma'da, Okuyan Okullar Projesi kapsamında 2011-2012 öğretim yılında Somali'den getirilen 309 Somalili öğrenciden biri olan İsmail Şeriff, kullanamadığı dört parmağını estetik ameliyatı sonrası kullanabilecek.

Somalili Öğrenciler Estetik Ameliyatı İçin Sıraya Girdi
Proje kapsamında Soma'da bulunan okullardaki 309 öğrenci Kastamonu'ya getirilerek Türkçe dili eğitim almaları sağlanıyor. Türkçe eğitimleri dışında düzenli olarak sağlık taramasından geçirilen öğrencilerde sağlık sorunu olanlar tedavi ediliyor. Bu yüzden geçen hafta Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi ek hizmet binası doktorları tarafından yapılan rutin kontrollerde küçükken elinde oluşan yanıktan dolayı 4 parmağını kullanamayan İsmail Şeriff tespit edilerek kontrol altına alındı.

İsmailŞeriff'in sağlık problemi için Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr. Hikmet Karayel ile görüşüldü. Op.Dr. Karayel, estetik ameliyatı yapılarak Somalili öğrencinin elini rahat bir şekilde kullanabileceğini söylemesi üzerine harekete geçildi. Somalili öğrenci İsmail Şeriff, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op.Dr. Hikmet Karayel tarafından yapılan başarılı bir operasyon sonucu elini kullanabilecek.

Operasyon hakkında bilgi veren Op.Dr. Hikmet Karayel, İsmailŞeriff'in Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim amaçlı getirilen 309 Somalili öğrenciden bir tanesi olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: 'İsmail, kendisi rutin sağlık taraması yapılırken çocuk doktoru Serkan bey tarafından tespit edildi. Daha sonra bana gelip görüştüler. Çocuğun mağdur olduğunu, parmaklarının yapışık olduğunu, elini kullanamadığını ifade etti. Biz de İsmail'i hastanemize davet ettik. Öğretmenleri de getirdi ' Somalili İsmail Şeriff geldiğinde sol elinde yanıktan kaynaklı yapışma olduğunun görüldüğünü anlatan Karayel, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Biz ameliyatla onları açtık. Daha sonra oradaki açık kalan yerleri kasığından bir deri yamasıyla onardık. İnşallah İsmail elini bundan sonra rahat ve güzel bir şekilde kullanabilecek. Parmaklarının uç kısımlarından itibaren avuç içine kadar yapışıktı. Biz onları birbirinden ayırdık. 4 parmağını hiç kullanamıyordu. Serçe 1'inci parmağı kullanabiliyordu. Bundan sonraartık elini kullanabilecek. Ülkemizden de eğitimini almış hem de sağlığına kavuşmuş bir şekilde ülkesine gidecek. Kendisine de ülkesinde başarılar diliyorum ' İsmail Şeriff ise, kendisine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederken, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.

Ayrıca Şeriff, ülkesinde bir elini kullanamadığı için fazla bir iş göremediğini belirterek, bundan sonra Türk doktorlarının yardımıyla iki elini de kullanabileceğini ve ülkesine daha yararlı bir vatandaş olacağını kaydetti. Türkiye'deki eğitimini en iyi şekilde değerlendirerek Türk doktorları gibi büyük başarılara imza atmak istediğini anlatan Şeriff, ülkesine döndüğünde kendisinin dehasta insanlara yardım edeceğini kaydetti. Kastamonu'da Türkçe eğitim gören Somalili öğrencilerin bir kısmında çeşitli yara, iz ve yanıklardan dolayı sorunlar olduğu ve bu öğrencilerinde estetik ameliyatı ile sağlıklarına kavuşacağı belirtildi.
Kaynak: İHA