İMO Adana Şube Başkanı Bakır, 22 Mart Dünya Su Günü Nedeniyle Açıklama Yaptı

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Bakır, yazılı açıklamasında, Dünya Su Günü'nü, iklim değişikliğinin yol açtığı doğa olayları, altyapısız ve çevre hassasiyetlerine uygunsuz endüstrileşme, hızlı ve plansız kentleşmenin yarattığı sorunlar ve su havzalarının yok edilmesi gibi sorunlarla karşıladıklarını belirtti.

Bu nedenle, geleceğe dair umutlu değil, kaygılı olduklarını ifade eden Bakır, şunları kaydetti:

''Günümüzde su endüstrisinin yıllık karı 1 trilyon doları geçmiştir. Bu oran, petrol karının yüzde 40'ı kadardır. Aynı şekilde suyun karı, ilaç sektörünün yarattığı karı yakalamıştır. Küresel kapitalizmin bu karı görmezden gelmesi mümkün olmayacağına göre, suyu bekleyen asıl tehlike de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Su, kamusal ve insani bir hak değil de büyük karlar elde edilecek bir meta gibi görülmektedir. Suyumuz bekleyen tehlike kapitalizmdir. Su kıttır ve kıt olan her şey kapitalizmin iştahı kabarmaktadır. Dünya nüfusunun 2025'te 8.5 milyara, 2050'de ise 10-12 milyara ulaşacağı tahmin edildiğine göre, suya talep daha da artacak, suya erişim zorlaşacak ve pahalılaşacaktır.

Madalyonun bir yüzünde dünya geneline dair gerçekler bulunurken diğer yüzünde ise Türkiye'nin yaşadığı su sorunu yer almaktadır. Türkiye sanıldığının aksine su zengini bir ülke değildir. Ülkemiz 'su stresi yaşayan bir ülke' kategorisinde bulunmaktadır. Ancak ülkemizi bekleyen tehlike nüfus artışıyla açığa çıkacak, 2030 yılında beklenen 100 milyonluk nüfus ile su fakiri ülkeler arasına girecektir.''
Kaynak: AA