Fethiye Arıcılar Kooperatifi’nde Hüseyin Korkmaz Güven Tazeledi

Sınırlı Sorumlu Fethiye Tarımsal Kalkınma Arıcılar Kooperatifi’nin olağan genel kurulunda mevcut başkan Hüseyin Korkmaz güven tazeledi.

Fethiye Arıcılar Kooperatifi’nde Hüseyin Korkmaz Güven Tazeledi
Kooperatifin olağan genel kurulunda yeniden başkanlığa seçilen Hüseyin Korkmaz, 7 'inci kez başkanlığa getirildi.

12 yıldan buyana Fethiye Arıcılar Kooperatifi 'nin başkanlığını yapan Hüseyin Korkmaz, 104 üyesi bulunan kooperatifin yeniden başkanlığına seçilirken yönetim kuruluna da Cengiz Ekinci, Turan Türk, Fikret Tuna ve Muzaffer Çimen seçildi.Fethiye Arıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Korkmaz, “Bölgemiz ve Muğla 'da Türkiye 'nin ihracat ettiği çam balının yüzde 85 'ini karşılıyorduk.

Ancak Basra Böceğinin çamlarda kaybolması nedeniyle iki yıldır çam balı üretimi yok denilecek kadar azaldı. İki yıldır Fethiye 'de kooperatif olarak bal ihracatı yapamıyoruz. Her yıl yaklaşık 500 ton çam balı ihraç ediyorduk. Muğla Arıcılar Birliği MAYBİR olarak çam balı üretiminin düşmesi, Basra böceğinin kaybolması nedeniyle üniversiteler tarafından araştırma yapılması için çalışma başlatıldı. Üreticilerimiz arı kovanlarını bölgemizde Basra böceği olmayınca Karadeniz ve Doğu Anadolu 'ya kadar götürmeye başladı.

Ayrıca etiketsiz bal mamullerinin de çarşı Pazar ve dükkanlarda satılması da üreticiler olarak bizleri zor durumda bıraktı. Şuanda kooperatif olarak kilosu 12 ile 17 TL arasında bal satışı yapıyoruz” diye konuştu.Başkan Hüseyin Korkmaz, üyelerinin sorunlarını MAYBİR ile birlikte çözmeye çalıştıklarını söyleyerek, “Yeni yönetim kurulumuz iki yıl daha görev yapacak 7 'inci dönemde de başkanlığa getirildim. Üyelerimizin verdiği desteğe ve güvene teşekkür ederim” dedi.

Türkiye 'nin en fazla çam balının üretildiği Muğla ve çevresi ile Fethiye 'de çam ağaçlarında Basra Böceği olmaması nedeniyle arıların son iki yıldır çam balı üretemediği, arıcıların zor durumda kaldığı belirtildi.Türkiye 'nin çam balının yüzde 85 'inin üretildiği Muğla 'da yaklaşık 4 bin 500 arıcının çam balı üretilememesi nedeniyle arılarını İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz 'e götürmek zorunda kaldığı, Fethiye 'deki yaklaşık bin arı üreticisinin 50 bin adet arı kovanı ile çam balı beklentisinde olduğu fakat çam ağaçlarının Basra Böceğinin olmaması nedeniyle çam balı rekoltesinin iyice düştüğü ve iki yıldır çam balı ihracatı yapılamadığı kaydedildi.
Kaynak: İHA