Gediz Havzası Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Çevre Kanunu'nun öngördüğü yaptırımlar ve cezalara dikkat çekerek, ''Hem mevcut durumumuz ve hem aksayan yönlerle ilgili müeyyidelerin gündeme geleceğini hepimizin bilmesi gerekiyor'' dedi.

Gediz Havzası Eylem Planı çerçevesinde Manisa'da yapılan çalışmalar, İl Genel Meclisi toplantı salonunda Vali Halil İbrahim Daşöz'ün başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Vali Daşöz, Manisa'daki belediyeler ve diğer ilgili birimlerle 2008 yılında yürürlüğe giren Gediz Eylem Planının uygulamadaki durumuna yönelik değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Eylem planının dört ili kapsadığını ancak uygulama alanı olarak en fazla Manisa'yı ilgilendirdiğini dile getiren Daşöz, 16 ilçe belediyesini birinci derece ilgilendiren planda atık su yönetimi ve katı atık uygulamalarının söz konusu olduğunu vurguladı.

Planın uygulamasına yönelik 2008 yılından bu yana birçok toplantı ve çalıştay yapıldığını, 2012 yılı sonu itibariyle öngörülen hedeflerin bulunduğunu kaydeden Daşöz, şöyle devam etti:

''Çevre Kanunu tarafından öngörülen müeyyideler, cezalar var. Ayrıca eylem planının referans olarak kullandığı bir takım müeyyideler söz konusu. Hem mevcut durumumuz ve hem aksayan yönlerle ilgili müeyyidelerin gündeme geleceğini hepimizin bilmesi gerekiyor. Bu konu, devletimizin, bakanlıklarımızın ve hepimizin büyük önem verdiği, ilimizin en temel sorunlarından biridir.''

Daşöz, süreç içerisinde orman arazilerinden de katı atık değerleri için yer tahsisinin mümkün olabileceğini, yer bulmakta sıkıntı çekilen durumlarda ise farklı seçeneklerin gündeme geleceğini kaydederek, ''Her yer değil, belirli nitelikteki orman yerleri olacak. Bunların ışığında eylem planındaki durumumuzu birlikte değerlendireceğiz'' dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik de tarım alanlarından gelen kirliliğin yönetimi konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

DSİ İzmir 2. Bölge Müdür Yardımcısı Aslı Erdener Silay ise 2008 yılında başlatılan taşkın ve taşkın rusubat kontrolü faaliyetlerinin 2012 yılı sonunda bitecek şekilde programlandığını belirterek, söz konusu toplam 45 işten 14'ünün tamamlandığını, 31'inin devam ettiğini açıkladı.

Toplantıya Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğü temsilcileri ile Manisa'ya bağlı ilçe ve belde belediye başkanları ile ilgili kurum müdürleri de katıldı.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak yapıldı .