'İnternet Medyacılığı Mecraların Duvarlarını Yıktı'

Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, internetin mecralar arasındaki kalın duvarları yıktığını belirterek, "Televizyon diye bir mecra vardı.

'İnternet Medyacılığı Mecraların Duvarlarını Yıktı'
Radyo, gazete diye mecralar vardı. Bunların hepsi birbirine girmeye başladı. Medyanın geleceği güçlü markalardır. Kimsede olmayan, iyi işlenmiş içerik, kıymetli içeriktir. Bunun için her zaman para ödemeye değerdir ' dedi.

Bursa Valiliği, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, 'Geleceğin Sektörleri' panelinde konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'yi yokuşun başında duran bir kamyonete benzeterek, 'Bu aracı, takoz koyarak yavaşlatmazsak Türkiye 2023 hedefleri arasında yer alan 10 büyük ekonomi olma amacına kolaylıkla ulaşacağına inanıyorum. Önemli olan, bu yokuştan aşağı inerken kaptanın aracı Beşiktaş'a sağ salim indirmesidir. Kendi ayağımızakurşun sıkmazsak Türkiye'nin bunu başaracağına inanıyorum ' diye konuştu.

Türkiye'de toplam 19 milyon konut stoğu olduğunun altını çizen Ağaoğlu, 'Bizim 10 milyon konutu yıkıp yenilememiz lazım. Bu da 400 milyar dolarlık bir yatırımı gerektiriyor. İnşaat sektörünün ise bu dönüşümü rahatlıkla sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye'de konut inşaat sektörü kendini inanılmaz yenilemiş durumda. Bu alanda dünyanın da önündeyiz. Ve sektör kendi kaynağını kendi içinde oluşturduğu için ekonomiye ciddi ivme kazandırır. İnşaatta ithal kalem malzemesi çok az. Yüzde 5 'i geçmez. İnşaattaki 400milyar dolarlık hareket, 1 trilyon dolarlık bir hareketi de beraberinde getirecektir. İnşaat diğer sektörleri de harekete geçirir. Bizim 2023'e kadar 500 bin konutu yabancılara satmamız gerek. Sattığımız an ülkemize gerecek olan 150 milyar dolarlık gelir Türkiye'nin cari açık sorununa ciddi katkı sağlar. Ben bu hedefi başaracağımıza inanıyorum ' ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE ENERJİDE MİLLİ KAYNAKLARINI DEVREYE SOKMASI GEREK '

Enerji sektörüne en son giren gruplardan biri olduğunu ifade eden Ağaoğlu, 'Şu an 147 megavatlık rüzgar, 600 megavatlık HES, 350 megavatlık termikte lisansımız var. Türkiye cari açığının yüzde 55-60'ı bağımlı enerjiden kaynaklanıyor. Türkiye şuan 230 milyar kilovat saat enerji tüketiyor. 2023'te bunun 500 milyar dolar olması bekleniyor. Milli kaynakları devreye sokmak gerek. Özellikle bürokrasinin ağır işlemesi hızlandırılarak milli kaynaklar devreye sokmak lazım. Rüzgar, hidroelektrik ve gerek yerlikömüre dayalı termikte bunu güçlendirmemiz gerek ' dedi.

'ŞEHİR OTELCİLİĞİNE YÖNELMEK GEREK '
Akdeniz çanağındaki en bozulmamış sahillerin Türkiye'de olduğunu ifade eden Ağaoğlu, hizmet kalitesinin artırıp daha fazla turizm geliri elde etmenin mümkün olduğunu söyledi. Türk turizminde yetişmiş insan kalitesinin çok iyi olduğunu kaydeden Ağaoğlu, 'Bizim dünya ile rekabet edeceğimiz en önemli sektörlerden biri de turizmdir. Devlet burada yatırımcıların önü açmalı. Ayrıca turizmi çeşitlendirmemiz gerek. Artık turizmi sahil, kum ve güneş üçgeninden çıkarıp şehir otelciliğine yönelmek gerek. AğaoğluGrup olarak şehir otelciliğiyle alakalı projelerimiz sürüyor ' açıklamasını yaptı.

'İNTERNET MECRALAR ARASINDAKİ DUVARLARI YIKTI '
Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, internette yayıncılık yapmanın tuzaklarla dolu olduğunu, ayakta kalabilmenin zor olduğunu söyledi. Marka oluşturmayı başaranların çok az olduğunu kaydeden Sabancı, 'İnternette iyi içerik sunuyorsak yaşayabilmek için pazarlama yatırımına ihtiyaç var. İnternet medyanın geleceği değil. İnternet mecralar arasındaki kalın duvarları yıktı. Bir televizyon diye bir mecra vardı. Radyo gazete diye mecralar vardı. Bunların hepsi birbirine girmeye başladı.Markayı dijital dünyada oluşturmak çok zor. Ben sadece Facebook kullanıyorum diyen var mı? Tabii ki yok. İnternete bakıyorsunuz. Marka olarak ihtiyaç duyulan her zaman, her yerde, her formda olmalıyız. Medyanın geleceği güçlü markalardır. Kimsede olmayan, iyi işlenmiş içerik kıymetli içeriktir. Bunun için her zaman para ödemeye değerdir ' açıklamalarında bulundu.

'YABANCILARA KONUT SATIŞI İHRACATTIR '

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik de Dubai'de yılda 27 bin konutun üretildiğini, bunların da dünyaya pazarlandığına dikkat çekerek, Türkiye'de yabancıların konut satışının artırılmasını söyledi. Çelik, 'Tabiatı Türkiye ile kıyaslanmayacak bile olan Dubai'de devlet iyi bir altyapı tesis etti. Dubai, bu konutları dünyaya satıyor. Devlet, PR'ını iyi yaptı. Bu hareketlilik konut satış ile sınırlı kalmıyor. Yabancıya konutun satışını önemsiyorum. Bu bir ihracattır. İthal ikamesi minimum ihracattır.Otomotiv sektörü çok iyi noktalarda koşuyor. Ama cari hesabına bakarsanız otomotiv sektöründe ithalatçıyız ' ifadelerini kullandı.

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, perakende sektörünün Türkiye için önemli istihdam ortamı oluşturduğunu ifade ederek, 'Türkiye'ye ivme kazandırdı. Perakendenin ihmal edilmemesi lazım ' dedi.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, ulaşımın gizli atar damar olduğunu, Türkiye'nin 2023'de istediği hedefe varması için Anadolu'dan başlayarak ulaşım ağının ekonomik bir şekilde oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman ise,Türkiye'de faktoring cirosunun yüzde 41 ile büyüdüğünü söyledi. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de büyümenin süreceğini ifade eden Ataman, dünyadaki faktoring cirosunun 2,5 trilyon dolar, Türkiye'de ise 71 milyar dolar olduğunu vurguladı.
Kaynak: İHA