Lodos, Kestane Şekeri ve Şeftali Gibi Bursa'nın Simgesi Olmaya Aday

Türkiye genelinde her yıl onlarca kişi, lodoslu havalarda sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybediyor.

Lodosun da şeftali, kestane gibi şehrin simgesi olmaya aday olduğunu açıklayan Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları bir kez daha uyardı.

Sağlık Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, 'Lodos; Kestane Şekeri gibi, Uludağ gibi, Şeftali gibi Bursa'nın simgelerinden biri olmaya aday. Her lodosta, 2-3 insanımızı baca gazından yitirmek artık önemsenmez oldu. Ölenler bizim yakınlarımız olmadıkça acıyı hissetmez olduk. Lodos da deprem gibi bu toprakların bir gerçeği. Nasıl depremle yaşamayı öğrenmek zorunda isek lodosla yaşamayı da öğrenmeliyiz. Eski dost düşman olmasın, Lodos daha fazla can almasın, felaketimiz olmasın. ' denildi.

Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca, gerekmedikçe sobanın yakılmamasının tavsiye edildiği açıklamada, yanmakta olan sobanın yatmadan evvel mutlak surette söndürülmesi gerektiği dile getirildi. Açıklamada, şu uyarılara yer verildi:

'Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösteriniz. Rüzgar nedeniyle havalanmış ve çevrede uçuşan sert cisimlerin olabileceğini her zaman akılda bulundurunuz. Kopan ve sarkan elektrik hatlarına yaklaşmayınız ve bu gibi durumları 186 no'lu telefondan Elektrik Arıza Servisi'ne bildiriniz. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan İtfaiye Servisi'ni arayınız. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 nolu telefondan Acil Yardım Servisi'ni arayınız. Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 nolu telefondan Doğalgaz Arıza Servisi'ni arayınız. '