Tüketiciler Geriye Dönük 10 Yıllık Kart Aidatlarını Bankalardan Talep Edebilecek

Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Üyesi Yasemin Tanır, tüketicilerin geriye dönük 10 yıllık kart aidatlarını bankalardan talep edebileceklerini söyledi.

Tüketiciler Geriye Dönük 10 Yıllık Kart Aidatlarını Bankalardan Talep Edebilecek
15 Mart Dünya Tüketici Hakkı Günü dolayısı ile Baro Mahmut Esat Bozkurt Salonu 'nda düzenlenen basın toplantısında Tanır, insanların en temel hakları olan barınma, sağlık, güvenlik ve çevre gibi alanlarda ciddi sorunların yaşandığını kaydetti. Tanır, okullarda tüketici hakları hususunda gerekli eğitimlerin verilmediğini belirtti.

Tüketicinin Korunması hakkındaki yasanın 1995 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yasemin Tanır, bu düzenleme ile özellikle kapıdan satışlarda karşılaşılan sıkıntıların ortadan kalktığını ifade etti.

Bankalar ya da bir kısım kurumlar lehine yapılan yasal düzenlemelerle tüketicilerin mağdur edildiğini dile getiren Tanır, tüketiciler tarafından bilinçsizce kullanımı ile 'kredi kartı mağdurlarının ' oluşturulduğunu anlattı.

Bankaların tüketicinin izni olmaksızın kart aidatı, yeniden yapılandırma ücreti, dosya masrafı adı altında bir takım kesintiler yaptığını vurgulayan Tanır, “Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 'nin 2011 yılında verdiği karlar ile tüketici haklarına yön verilmiştir. Kullanıcılarından alınan 'yıllık kart aidatları ' için geriye doğru 10 yıllık kart aidatlarının ilgili bankalardan talep edebileceği kararı 'tüketici hakları ' için bir milat olmuştur. Benzer şekilde Yargıtay 13.Hukuk Dairesi kararı gereğince bankaların tüketicilerden aldıkları dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti, ipotek fek ücretlerini de tüketiciler bankalardan isteyebilecek.” dedi.

Tüketicilerin bankalardan olumsuz cevap almaları halinde ikamet ettikleri kaymakamlıklarda ve illerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri 'ne başvurmalarını isteyen Avukat Yasemin Tanır, yasal düzenlemelerin uygulanabildiği ve yeni mağdurların olmadığı, çözümlerin sağlandığı, sağlıklı bir çevrede yaşamayı diledi.