Ayhan Sefer Üstün: 11 İşçi, Kanunlar Layıkıyla Uygulansa Ölmezdi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 11 işçinin feci şekilde yanarak ölmesinde temel sorunun, kanunların layıkıyla uygulanamaması olduğunu söyledi.

'Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Alt Komisyonu' Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan, 'Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Alt Komisyonu' Kumrular Sokak'ta meydana gelen bombalı terör saldırısında hayatını kaybeden Orhan Güzel'in babası Mustafa Güzel'i dinledi.

Toplantı öncesi İstanbul Esenyurt'ta hayatını kaybeden 11 işçi ile ilgili açıklama yapan Ayhan Sefer Üstün, '11 işçinin feci şekilde yanarak ölmüş olması bizi kahretti. Büyük üzüntüye soktu. Temel sorun, maalesef kanunların layıkıyla uygulanamamasıdır. Mevzuat tam olarak uygulanamıyor. Ucuz şekilde insan hayatı feda edilmektedir. Türkiye, artık 'çalışsın da nasıl çalışırsa çalışsın' ve 'eti senin kemiği benim' mantığından kurtulmalıdır. Ortadoğu'dan ve diğer bölgelerden işçi olarak ülkemize gelen insanlar vardır. Bu kadar mesafe alınan bir noktada iş güvenliğinin hala konuşuluyor olması kabul edilemez. ' dedi.

İşçilerin, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'yla direkt olarak iletişime geçebileceklerini belirten Üstün, 'İş yerindeki olumsuz koşullar nedeniyle işçilerimiz Komisyonumuza başvurabilirler. İşçi haklarıyla ilgili bir izleme dosyası oluşturacağız ve gerekirse bizzat gidip sorun olan yerlerde araştırma yapacağız. ' diye konuştu.

Komisyon daha sonra Kumrular Sokak'ta düzenlenen bombalı terör saldırısında, 18 yaşındaki oğlu Orhan Güzel'i kaybeden Mustafa Güzel'i dinledi.