Türkiye, Tıp’ta Dünyanın Lideri

Kastamonu Üniversitesi ile Umut Sağlıkçılar Derneği tarafından organize edilen 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Kastamonu Üniversitesinde program düzenlendi.

Türkiye, Tıp’ta Dünyanın Lideri
3 Mart Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, Belediye Başkan Vekili Mehmet Çağılcı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Hastaneler Genel Direktörü Prof. Dr. Ömer Uğur, Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu (USAF) Başkanı Prof. Dr. Bahattin Tunç, Umut Sağlıkçılar Derneği (UMSAD) Başkanı Dr. Hüseyin Oğuz, çok sayıda doktor, hemşire ve sağlık personeli ile vatandaşlar katıldı.Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Türkiye 'nin Tıp 'ta dünyada lider konumda bulunmasını değerlendirerek, bunun yüzdü 100 eğitim verilmesine bağladı.Tıp biliminin her gün yeni buluşlarla insanlığa büyük yararlar sağladığını hatırlatan Aydın, “Uygarlığın gelişmesi ile tıp bilimi de bu gelişmeye paralel olarak ilerleme göstermiştir. Sağlıkla ilgili yapılan harcamalar bir masraf değil, insan gücü yatırımıdır. Artık günümüzde toplumların en önemli zenginliği sağlıklı ve iyi yetişmiş insan gücüdür” dedi.Tıp biliminin sadece hastalıklarla veya hasta olan insanlarla değil, aynı zamanda insan sağlığının sürekliliği, insanların hasta olmadan yaşamlarını sürdürmeleri için de araştırmalar yaptığını ifade eden Aydın, “Bölgesinde güçlü bir üniversite olma yolunda emin adımlarla hedefine doğru ilerleyen üniversitemiz, sağlık sektöründe doktor olarak hizmet edecek nitelikli insan gücü de yetiştirmek istemektedir. Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu 'nun bölgesinde bir sağlık üssü olması için üzerine düşeni her zaman yapmaya hazırdır” diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Hastaneler Genel Direktörü Prof. Dr. Ömer Uğur ise, Türkiye 'nin sağlık açısından, tıp açısından geldiği noktanın gurur verici bir tablo olduğunu belirterek, “Eskiden insanlarımız yurt dışına sağlık hizmeti almaya giderlerken, şimdi tam tersi oluyor. Yurt dışından Türkiye 'ye sağlık hizmeti almaya geliyorlar” dedi.Hacettepe Üniversitesi bünyesinden bulunan Kastamonu Tıp Fakültesinin ise biran önce tamamlanması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini vurgulayan Uğur, “Önümüzdeki yıl Kastamonu Tıp Fakültesinde 5.sınıfta okuyan 187 öğrenci mezun olacak ve bizler gibi sağlık sektöründe yer alacak” diye konuştu.

Ayrıca Uğur, Kastamonu Tıp Fakültesi için 9 öğretim görevlisiyle, 9 araştırma görevlisini hazırladıklarını belirterek, fakültenin açılmasıyla birlikte eğitimlere hemen başlanacağını belirtti.Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu (USAF) Başkanı Prof. Dr. Bahattin Tunç 'ta konuşmasında Türkiye 'nin tıpta dünyanın tepesinde bulunduğunu yineledi. 2003 yılında Türkiye 'de bebek ölümlerinin binde 29 olduğunu fakat bunun şuanda binde 10 'un altına indiğini vurgulayan Tunç, bununda Türkiye 'nin tıpta ne kadar yol aldığını göstergesi olduğunu söyledi.Türkiye 'nin sağlıkta artık Anadolu 'nun gitmediği hiçbir yer kalmadığını kaydeden Tunç, artık bardağı taştıklarını ve bunu da dünyanın yoksul ve sağlığa muhtaç olan başta Afrika ülkeleri olmak üzere diğer ülkelere yapılan yardımlardan görülebileceğini ifade etti.

Tunç, asıl amaçlarının ise artık dünyanın her yerinde Türk Bayrağını dalgalandırmak ve her yatağın üzerinde Türk Bayrağını görmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.Umut Sağlıkçılar Derneği (UMSAD) Başkanı Dr. Hüseyin Oğuz, bu yıl 2 'incisini düzenledikleri Tıp Bayramı etkinliklerini devam ettireceklerini belirtti. 2 yıl önce kurulan derneğin sağlık alanında yaptığı çalışmalar ve halka yönelik tedavilerle, sağlık çalışanlarına yönelik bilinçlenmesini sağlayacak konferanslar, öğrenciler için eğitim faaliyetleri gibi etkinliklere imza attıklarını hatırlatan Oğuz, “Bu faaliyetlerimiz bundan sonraki süreçte de devam edecektir. Yurt içi ve yurt dışına yaptığımız organizasyonlarla üyelerimizin kendilerini geliştirmelerini bilgi, görgülerini ve tecrübelerini artırmalarını amaçlıyoruz. Ecdadımızdan miras aldığımız muhtaç insanlara, kimsenin el uzatmadığı kimsesizlere yardım etme misyonuyla, onlara sağlık hizmeti götürme amacıyla çıktığımız bu yolda üyelerimiz, sağlık çalışanları ve halkımızla birlikte bize desteklerini her zaman yanımızda gördüğümüz kamu kurumları ve özel sektörle iş birliği içinde yolumuza devam etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Kastamonu Tıp Fakültesi konusunda duymayı bekledikleri sevindirici haberleri duymayı ümit ettiklerini açıklayan Oğuz, şöyle konuştu: “Ülkemizde özellikle son yıllarda sağlık alanında ve özellikle de sağlık hizmetlerinin sunumunda olumlu, vatandaşı sevindiren güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Kastamonu 'da gerek doktor sayısı, gerek sağlık çalışanları sayısındaki artışla bu gelişmelerden payını almıştır. Özel hastanelerimiz ve devlet hastanemiz donanım olarak modern tıbbi araç ve gereçler yönünden oldukça iyidir. Maalesef Devlet Hastanemiz bina olarak yetersiz kalmaktadır. Diğer bir eksiğimiz de 3.basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yani Tıp Fakültesi Hastanesi 'dir. Bu eksiklerin giderilmesi yönündeki gayretlerin en kısa zamanda sonuçlanması en büyük dileğimizdir”Programın ikinci bölümü ise Türk Halk Müziği Sanatçısı Gökmen sahne alarak davetlilere konser verdi.
Kaynak: İHA