Giresun Tekstilde Doğu Karadeniz'in 'Denizli'si Olma Yolunda

Tekstil sektörünün özellikle son dönemlerde Doğu Karadeniz Bölgesi ve Giresun’da gelişme kaydettiği, Giresun'un tıpkı Denizli şehri gibi tekstilde söz sahibi olma yolunda ilerlediği belirtildi.

Giresun Tekstilde Doğu Karadeniz'in 'Denizli'si Olma Yolunda
İstanbul 'dan memleketi Giresun 'un Doğankent ilçesine dönen tekstilci Ali Yaman, kurduğu tekstil atölyesinde 60 kişiye iş imkanı sağladı. Ali Yaman, destek verilmesi halinde hedefinin en az 150 'ye iş imkanı sunmak olduğunu söyledi.

Yıllarca İstanbul piyasasında tekstil işletmeciliği yaptıktan sonra kendi memleketine dönmeyi tercih eden ve Doğankent Tekstil firmasını kuran Ali Yaman, son yıllarda Karadeniz 'e akın eden tekstil yatırımlarını değerlendirdi. Özellikle Giresun başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi 'nde sanayi kuruluşlarının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Yaman “Bu yüzden işsizlik hat safhada. Ancak Karadeniz Sahil Yolu 'nun tamamlanmasıyla ulaşım büyük ölçüde çözülmüştür. Bunun sonucu olarak da Karadenizli işverenler memleketlerine yüzlerini dönmeye başlamıştır. Karadeniz 'de tekstil yatırımının gelmesindeki bir başka etken ise Çin 'in tekstile el atmasıdır. Çin 'de ucuz işçilik İstanbul gibi işgücünün maliyetli olduğu bir şehirde tekstilcilerin işini zorlaştırmıştır. Bir de Bağımsız Devletler Topluluğu ile ticari ilişkilerin gelişmesi bu ülkelere yakın olan Doğu Karadeniz Bölgesi 'ni cazip hale getirmiştir. İşte bunların bir sonucu olarak Giresun başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi 'nde tekstil sektörü hareketlenmiş, irili ufaklı bir çok fason atölyeler kurulmuştur. Sadece Giresun 'da en az 5 bin kişiye tekstil istihdam sağlamıştır” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi 'ne gelen tekstilcilerin sıkıntılarıyla da ilgili bilgi veren Tekstilci Yaman “Nüfusu 10 bini dahi aşmayan ilçelerde 150-200 kişinin istihdam edilmesi çok önemli. Bizler buna vesile olmaktayız. Fakat en büyük sıkıntımız arazi yetersizliği ve devletin sunduğu teşviğin yeterli olmayışıdır. Bir Gürcistan 'da dahi bir yıl boyunca yatırımcıdan vergi alınmazken biz buraya ayağımızın tozu ile gelir gelmez harcama yapmaya başlıyoruz. Enerjimizi arazi bulmaya, bina yapmaya harcıyoruz. Oysa biz enerjimizi makinelere, işimizin daha değişik bölümlerinin kurulmasına harcasak daha fazla istihdam imkanı sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.

Kendisinin de Doğankent 'te 60 olan işçi sayısını en az 150 'ye çıkarmayı hedeflediğini belirten Yaman “Şuanda Doğankent Belediyesi 'nin destekleriyle bir yer tahsis edildi. Bu yerde 60 kişiyi çalıştıracak kapasite ancak bulunmaktadır. Bu konuda devlet desteği olması halinde dikim olan atölyemize ütü paket bölümü de açmak suretiyle kapasitemizi artırıp en az 150 kişiye istihdam imkanı sağlayabiliriz. Fakat şu aşamada ihtiyacımız olan yer sorununu çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA