Çanakkale Şehitlerine Mehteranlı Anma

Adana'da 'Çanakkale Şehitlerini Anma Haftası' etkinlikleri kapsamında, şehit ve gazilerden oluşan koro, seslendirdikleri parçalarla 'Çanakkale Ruhu'nu yaşatmaya çalıştı.

Çanakkale Şehitlerine Mehteranlı Anma
Konser öncesinde, Türkiye'de bir kaymakamlık bünyesinde kurulan ilk 'Mehteran Bölüğü', sokakta mini bir gösteri sundu. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana şubesince organize edilen anma etkinliğine yoğun ilgi gösterildi. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda gerçekleştirilen konser öncesinde, Türkiye'de ilk defa Adana'nın Ceyhan ilçe Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan; 'Mehteran Bölüğü' mini bir gösteri sundu.

Atatürk Caddesi'nden geçen vatandaşlar, 'Mehteran Bölüğü'nün gösterisini büyük bir beğeniyle izlerken, görüntü çekme özelliği olan cep telefonlarıyla da etkinliği kayıt altınaalarak, yaşanılan anı adeta ölümsüzleştirdi. Tiyatro salonundaki etkinlikteyse, şehit yakınları ve gaziler tarafından kurulan koro, 'Yaşayanların Gözü İle Çanakkale Ruhu' adı altında bir konser sundu. Çanakkale Savaşı'ndan kesitlerin sunulduğu dinletiye katılanlar da zaman zaman seslendirilen parçalara eşlik etti. Etkinliğe katılanlar arasında Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz da yer aldı

Söz konusu etkinlikle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar, düzenlemiş oldukları anma etkinliğiyle birlikte Çanakkale'de şehit düşenlere olan vefa borcunu bir nebze de olsa ödemek olduğunu dile getirdi. Türkiye'de ilk defa Ceyhan Kaymakamlığı bünyesinde Halk Eğitim Merkezi tarafından oluşturulan 'Mehteran Bölüğü'nün, Osmanlı ezgilerinden oluşan repertuarıyla birlikte Adanalılara hitap ettiğini anlatan Güluçar, Osmanlı askerlerinin savaşta cenge giderken, mehteran bölüğünce çalınan ezgilerle büyük bir motivasyon sağladığını, mehteran bölüğünün de tüm dünyaya nam saldığını dile getirdi.

Güzel ve duygulu anlar yaşadıklarını ifade eden Güluçar, 'Çanakkale Şehitlerini Anma Haftası' ve 'Şehitler Haftası'kapsamında böylesi bir etkinlik hazırlayarak, toplumda bir farkındalık oluşturmak istediklerini, bunda da büyük ölçüde başarılı olduklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA