Ağrı İl Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı

Ağrı İl Taşkın Koordinasyon Kurulu'nun ikinci toplantısı, Vali Ali Yerlikaya başkanlığında gerçekleştirildi.

Ağrı İl Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, il genelinde çok büyük bir kar yükünün olduğunu belirterek oluşabilecek taşkınlarla ilgili tedbirlerin alınması noktasında tüm kurumların koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

Özellikle dere kenarlarında yapılan yapıların risk oluşturduğunu belirten Yerlikaya, 'Bölgede çok büyük bir kar yükü var. Bizim kırsalımız çok büyük. Yüz ölçümümüz büyük. 570 tane köyümüz 3 tane beldemiz var. Yazıcı barajımızda bundan 3 ay sonra olmasıgereken doluluk şuan da sağlanmış vaziyette. Patnos barajımız yüzde 60 doluluk oranına sahip. Bölgede ortalamada 1,5 metre kar var. Sel riski bulunan yerlerde ikamet eden vatandaşlarımızla görüşüp, kendilerine kira yardımında bulunmak suretiyle başka yerlere naklediyoruz. Oluşabilecek taşkınlarla ilgili tedbirler alamız gerekiyor ' diye konuştu.

Toplantıda söz alan Erzurum Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu ise, yaşanma sıklığı ve kayıplar dikkate alındığında, su taşkınlarının depremden sonra ikinci büyük afet konumunda olduğunu söyledi. Bu kadar çok zarara sebebiyet veren taşkınların oluş nedenlerini anlatan Çapkınoğlu, 'Farklı bir açıdan bakıldığında en önemli nedenin, gerçek, kamu ve tüzel kişiliklerce taşkından koruma tesislerine ve dere yataklarına yapılan müdahalelerin olduğu görülmektedir. Yasa ile Devlet Suİşleri Genel Müdürlüğüne verilen taşkından korumaya ilişkin önlemlerin alınması vazifesi, bu tesislerin korunması aşamasında da DSİ'den beklenmektedir. Diğer kurumlar ve yerel yönetimler, taşkın yönetimi konusunda, sorumlulukları yokmuş gibi davranmaktadırlar ' dedi.

Ağrı'da son 10 yıl içerisinde 5 milyon 500 bin TL harcama yapıldığını belirten Çapkınoğlu, 'Ayrıca 2010- 2011 yıllarında diğer bölge müdürlüklerimizden temin edilen iş makineleriyle birlikte toplam 106 adet makine ile toplu makineli çalışma kapsamında 35 kilometre dere ıslahı, istifli taş tahkimat yapılarak Ağrı ilimizin taşkınlardan en az düzeyde etkilenmesi hedeflenmiştir ' diye konuştu.

Daha sonra DSİ Erzurum 8. Bölge İşletme ve Bakım Şube Müdürü Yılmaz Özer tarafından Taşkın Koordinasyon Kurulu'na Ağrı'da yaşanabilecek su taşkınları, Su taşkınlarının nedenleri ve alınacak önlemler konusunda slayt sunumu eşliğinde bilgiler aktarıldı.

Barajlardaki doluluk oranının yüksek olmasından dolayı kontrollü olarak suların tahliye edildiğini belirten Özer, 'Ağrı ilimizi taşkın zararlarından korumak için DSİ tarafından mart ayı başından itibaren Yazıcı Barajı dip savağından kontrollü olaraksaniyede 12 metre küp, Patnos Barajı dip savağından da saniyede 5 metre küp su bırakılmıştır. Su bırakma işlemi baraj ve çevre emniyeti sağlanıncaya kadar devam edeceğinden; can ve mal emniyetinin sağlanması için mülki amirlikler, belediye başkanlıkları ve ilgili tüm kuruluşların gerekli uyarıları yapmaları ve emniyet tedbirlerini almaları gerekmektedir ' ifadelerini kullandı.

Toplantının ardandan DSİ 8. Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu, Bölge Müdür Yardımcısı Kenan Temel, 8. Bölge İşletme ve Bakım Şube Müdürü Yılmaz Özer, DSİ 85 Şube Müdürü Celalettin Demir ile birlikte yazıcı barajında incelemelerde bulundu.

Valilik Seminer Salonu'nda yapılan toplantıya Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, DSİ 8. Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu, Vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları ve ilgili kurum amirleri katıldı.
Kaynak: İHA