Kocaeli’deki Film Platosu Türkiye’nin Hollywood’u Olmaya Aday

Kocaeli’deki Sekapark’a kurulan film platosunda çekimi yapılan ‘Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam’ TRT-1’de gösterime girdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli film platolarının vizyon projesi olduğunu söyledi.

Karaosmanoğlu, açıklamasında, “Sinema sektörünün kentimizde hayat bulması, kuşkusuz ekonomik katkının yanı sıra ulusal anlamda da çok büyük imkânlar meydana getirecektir. Kocaeli 'nin geniş ulaşım imkânları da müthiş bir cazibe sunmaktadır. Bu fırsatların yabancı film şirketlerince de değerlendirileceğini düşünüyorum.” dedi.

Dizi, Lale Devri ile başlayan yenilenme çabalarına karşı gelişen bir İstanbul darbesi olan Patrona Halil İsyanı 'nın başlama, gelişme ve sona erme sürecini anlatıyor. Filmin başrolünde; Türk sinemasının ünlü ismi Türkan Şoray, 'Hatice Sultan ' olarak ekranlara geliyor. Diğer başrol oyuncuları ise Canseza rolüyle Aslı Tandoğan, Murat rolüyle Cemal Hünal, Kasım rolüyle Tolga Karel, Damat İbrahim rolüyle Hazım Körmükçü, Fatma Sultan rolüyle Leyla Göksun, Çeşmidil rolüyle Öykü Çelik, 3. Ahmet rolüyle Kerem Atabeyoğlu ve Patrona Halil rolüyle de Murat Tanış. Dizinin yönetmenliğini ise Altan Dönmez üstleniyor.

DÖRT DEV STÜDYO KURULDU
Dizi, Türkiye 'nin Hollywood 'u olmaya aday olan Kocaeli 'de çekiliyor. Sekapark 'taki 200 bin metrekarelik alanda yer alan film platosunda, 7 bin metrekareden oluşan 4 adet dev stüdyo, 2 bin metrekareden oluşan bir at çiftliği ve manej, 50 adet daire, 350 kişilik yemekhane yer alıyor. Dizide 20 tanınmış oyuncunun yanı sıra 150 kişilik set ekibi, 30 idari personel, 35 atölye personeli ve 200 figüran görev yapıyor. Figüran ve yardımcı oyuncuların tamamı Kocaeli içinden diziye dâhil edildi.

12 MİLYON DOLAR HARCANDI
Film platosunda gıdadan ulaşıma, inşaat malzemesinden işçilik hizmetlerine kadar 11 ay gibi kısa bir sürede 12 milyon dolar harcandı. Dönemi yansıtan fotoğraflar ve bilgiler baz alınarak ve tarihe sadık kalınarak hazırlanan sette tonlarca çelik profil, ahşap kaplama malzemeleri, strafor ve boya kullanılıyor. İç mimarların kontrolünde yapılan çalışmalarda. toplam 270 ton çelik profil kullanıldığı, 12 bin plaka ahşap kaplama malzemesiyle 80 bin 300 metrekare alanın kaplandığı, özellikle duvar ve dış yapı canlandırmalarında 400 metreküp strafor ile dönemin renklerini yansıtan 7 ton boyanın kullanıldığı vurgulanıyor.