Türk Büro Sendikası Genel Başkanı Yokuş’un Memur Sendikaları Yasası Tepkisi

Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, TBMM’de çıkartılmaya hazırlanan memur sendikaları yasasının mevcut şekli ile çıkması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceklerini söyledi.

Türk Büro Sendikası Genel Başkanı Yokuş’un Memur Sendikaları Yasası Tepkisi
Rize Basın Merkezi ' nde basın toplantısı düzenleyen Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi ' ne getirilen Memur Sendikaları Yasası ' nın hazırlanan hali ile çıkartılması halinde memurların karşılaşacağı hukuksuzluk ve adaletsizliğe karşı konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' ne taşıyacaklarını belirtti. Yokuş yaptığı açıklamada, “Bu yıl ilk kez memurlar zam artışı olmadan yeni yıla girdi. Bunun nedeni ise 16 ay önce yapılan referandum gereği Memur Sendikaları Yasası ' nın yeniden düzenlenmesidir. Hükümet 2.5 milyon memur ve 1 milyon 800 bin memur emeklisini ilgilendiren yasayı bir türlü kanunlaştıramamıştır. Bu tasarı Yargıtay ve AİHM ' in daha önce çalışma hayatı ile ilgili olarak verdiği kararlara aykırı, uluslar arası sözleşme metinleri ile uyuşmayan evrensel sendikacılık anlayışına zıt düşen düzenlemeler içermektedir. Konfederasyonlar ile Çalışma Bakanlığı arasında yapılan taslak çalışmalarında bazı hususlarda mutabakata varılmıştı. TBMM ' ye gönderiler taslakta bu mutabakata sadık kalınmamıştır. Bu taslak azınlığın çoğunluğa tahakkümüdür. Temsilde adaletin ayaklar altına alınmasıdır. Kamu görevlileri hakemler kurulu Başkanı ' nın Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek olması uzlaştırma mekanizmasının tarafsız olmayacağının Hakem Kurulu ' nun hükümetin kontrolü altına alınmak istendiğinin ispatıdır” dedi.

Yokuş, açıklamasında taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “Uluslararası sözleşmelere, evrensel ve demokratik ilkelere uygun bir sendikacılık, grev hakkımızın yasal teminata bağlandığı bir toplu sözleşme sistemi, örgütlenme özgürlüğünde yasakların kaldırılması, görüşmelerde kamu görevlilerinin en geniş şekli ile karar alma sürecine dahil edilmesi, hizmet kolu toplu sözleşme sisteminin oluşturulması, adil ve demokratik bir hakem kurulu, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanacağı bir toplu sözleşme kanunu istiyoruz. Hukuksuzluk ve adaletsizliğe karşı sessiz kalmayacağımız bilinmesi Türk memurunun haklarının, hukukunun başta iç hukuk olmak üzere AİHM dahil her türlü platformda sonuna kadar savunacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.”
Kaynak: İHA