Kapadokya Korumacılık Alanında Etkin Çözüm Beklentisinde

Türkiye Milli Komitesi Kapadokya bölgesinde alan yönetimi yapacak.

Dünyanın sayılı doğal ve kültürel zenginliklerine sahip olan Kapadokya bölgesindeki peribacaları, kaya kiliseleri, doğal oluşumlu vadiler ile yer altı kent yerleşimlerinin daha etkin korunması amacıyla UNESCO Türkiye Milli Komitesi'nin ardından, UNESCO'ya danışmanlık hizmeti de sunan ve 110 ülkede ulusal komiteler yardımıyla tarihi anıtlar ve sit alanlarının korunmasına yönelik Uluslararası ve hükümetler dışı bir organizasyon konumundaki ICOMOS( International Council on Monuments and Sites) Türkiye Milli Komitesi bölgede alan yönetiminin gerektiği konusunda karar aldı.

ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Başkanı ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yegah Kahya başkanlığında Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'nun Şakirpaşa Medresesi'nde gerçekleştirilen konsey toplantısında, Kapadokya bölgesinde geçmişten bugüne kadar yaşanan sorunları ile mevcut durum masaya yatırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü'nün de katıldığı konsey toplantısında, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mevlüt Coşkun, bölgesel alanda korumaya ilişkin yapılan çalışmalar ile mevcut durumu yansıtan bir raporu görseller eşliğinde ICOMOS Konseyi'ne aktardı.

Kurumsal bazda korumacılık alanında çok başlılıktan kaynaklanan ciddi sorunların aşılamaması nedeniyle bölgedeki korumaya ilişkin çalışmalarda etkin bir mekanizmanın oluşturulamamasının göze çarpan en temel sorunlardan biri olduğuna işaret eden Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurul Başkanı Prof. Dr. Yüksel Dinçer, sorunların aşılması için alan yönetimi uygulamasına geçilmesinin köklü çözümler sağlayacağını ve korumacılık alanında geleceğe ışık tutacak gelişmelerin yaşanabileceği düşüncesini ifade etti.

Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürü Mevlüt Coşkun ile Bakanlık Danışmanı İsmail Salman'ın ICOMOS Türkiye Milli Komitesi üyeliğine alındığı, ayrıca konsey toplantısında, dünya miras listesinde yer alan Kapadokya'da doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korumasının daha etkin ve sürdürülebilir şekilde yerine getirilmesi için, alan yönetimi uygulamasının kalıcı çözümler oluşturabileceği görüşü benimsendi.Konsey Genel Sekreteri Prof. Dr. İclak Dinçer alınan kararın, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ICOMOS'un yetkili kurullarına da bir rapor halinde gönderileceğini belirtti.
Kaynak: İHA