Nato Üyeliğinin 60. Yılı Adü’de Masaya Yatırıldı

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), “NATO Üyeliğinin 60.Yılında Türkiye’nin Güvenlik Politikaları” konulu konferansa ev sahipliği yaptı.

Nato Üyeliğinin 60. Yılı Adü’de Masaya Yatırıldı
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu 'nda gerçekleştirilen konferansa Aydın Valisi Kerem Al, Aydın Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İbrahim Aydın, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, ADÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr.Cavit Bircan, Prof. Dr. Asuman Seda Saracaloğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Bülent Bulut, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansta; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı 'nı takiben izleyicilerin beğenisine sunulan ADÜ tanıtım filminin ardından açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu; güvenliğin bir ülkenin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisi olduğunu söyledi. NATO 'ya üye ülkelerden biri olan Türkiye 'nin artık kendisini NATO 'nun bir kanat ülkesi değil, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kalbinde yer alan merkez ülke olarak tanımladığını belirten Birincioğlu, “Türkiye, artık NATO'nun kanat ülkesi olan ve dış yardımlarla desteklenmesi gereken bir ülke değildir. Günümüzde, dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip Türkiye, kalkınma politikaları ve küresel Mali krizlere karşı dirençli iktisadi yapısıyla dünyaya örnek olarak gösterilmektedir. Türkiye, artık kendisini NATO'nun kanat ülkesi değil, Asya, Avrupa ve Afrika kalbinde yer alan bir merkez ülke olarak tanımlamaktadır” dedi. Konferansa konuşmacılarından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan; “II. Dünya Savası Sonrasında Türkiye 'nin Güvenlik Kaygılarının Evrimi” konu başlıklı sunumunda 1947 'de Batı Avrupa Birliği kurulurken Türkiye 'nin dahil edilmediği durumların oluşturulduğundan söz etti. Sovyet saldırısı karşısında savunmasız kalınabileceğinden dolayı NATO 'ya girmek istendiğine değinen Erhan, NATO antlaşmasının en önemli maddesinin 5.madde olduğuna savunarak, “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için ' ' olgusunun önemini vurguladı. Türkiye 'nin II. Dünya Savaşı 'ndan önce İngiltere ve Fransa ile yaptığı üçlü ittifak anlaşmasından da bahseden Prof. Dr. Çağrı Erhan, “Bu anlaşma, Türk diplomasisinin o dönemde yaptığı en önemli manevralardan birisidir” diyerek Türkiye 'nin üslerinin ve tesislerinin Avrupa ve ABD için büyük önem taşıdığını ifade etti

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu 'nun oturum başkanlığını yaptığı konferansta; “Avrupa- ABD Dengesinde Türkiye 'nin Güvenliği ve NATO” konulu sunum yapan Dedeoğlu; NATO 'nun ilk kuruluş aşamasında, savaştan çıkmış bir Avrupa 'nın varlığından, dolayısıyla maddi desteğin Amerika tarafından sağlandığından bahsederek, “ABD 'nin 'Ben bu işin kaptanıyım, en çok parayı ben veriyorum, kendi devlet stratejilerimi NATO stratejisine dönüştürüyorum, bu arada hem sizi rehabilite ediyorum hem de üyeler arasında çıkabilecek görüş ayrılıklarına engel olabilecek tek oyuncuyum ' şeklindeki görüşlerine istinaden, NATO ülkeleri 'Tek başına Amerika 'nın kaptan olmasını istemiyoruz, görevleri eşitlemeliyiz, NATO 'nun ortak ordusu olması gerekir ' fikrini dile getirmeliyiz. NATO 'nun şimdiki politikası Rusya 'yla iyi ilişkiler içinde bulunmaktır” diye konuştu.

ADÜ Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Çolakoğlu ise; “Soğuk Savaş Sonrasında NATO Stratejilerinin Dönüşümü ve Türkiye 'ye Etkileri” konu başlıklı sunumunda, NATO 'nun kuruluş amacının Soğuk Savaş ortamında iki kutup arasında dengeyi sağlamak olduğunu belirtti. Çolakoğlu; 1989 yılında Berlin Duvarı 'nın yıkılışının, 1991 senesinde Sovyetler Birliği 'nin nihayetinde Varşova Paktı 'nın dağılışının NATO 'yu da tartışmalı hale getirdiğini sözlerine ekledi. 11 Eylül sonrasında NATO 'nun politikalarında farklılaşma olduğunu dile getiren Çolakoğlu; NATO 'nun Batılı değerlerin savunulduğu bir mekanizma olduğunu, Doğu Avrupa 'nın güvenliğinde Rusya 'nın önemli bir hale geldiğini anlattı

Konferansın son konuşmacısı Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Güvenç de; “NATO 'nun Füze Savunma Sistemi ve Türkiye 'nin Güvenliği: Katkı mı, Yük mü? ' ' konulu konuşmasına Aydın 'a ilk defa geldiğini ve büyük bir heyecan duyduğunu ifade ederek başladı. Türkiye 'nin Coğrafi konumunun öneminden bahseden Güvenç, teknik, stratejik ve siyasi açıdan da değerlendirmelerde bulundu. Konuşmacıların sunumlarının ardından gerçekleşen soru-cevap bölümünden sonra Vali Kerem Al ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu katılımlarından dolayı konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti. ADÜ internet sayfasından da yaklaşık 3 saat boyunca canlı yayınlanan programı, internet üzerinden de 3 bin 350 kişi izleyerek bir rekora imza atıldı.
Kaynak: İHA