İkinci Yüz Nakli De Türkiye'de Gerçekleştirildi
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde dün iki ayrı hastaya, Türkiye’nin ikinci ‘yüz’ ve ilk ‘çift bacak ve çift kol’ nakli operasyonları yapıldı. Önceki gün İzmir’de beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki N.A.’nın yüzü, 4 yaşındayken yüzü yanan Cengiz Gül’e nakledildi
N.A. 'nın iki kolu ile iki bacağının 27 yaşındaki Şevket Çavdar 'a nakli için de eşzamanlı cerrahi operasyonlar başlatıldı. Dünyanın altıncı tam yüz nakli ile ilk çift kol ve bacak nakli operasyonları tıp çevrelerinde nefesler tutularak izlendi.
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 'nde dün iki ayrı hastaya, Türkiye 'nin ikinci 'yüz 've ilk 'çift bacak ve çift kol 'nakli operasyonları yapıldı. Önceki gün beyin ölümü gerçekleşen N.A. 'nın yüzü, 4 yaşında iken yüzü yanan 25 yaşındaki Cengiz Gül 'e nakledildi. N.A. 'nın iki kolu ile iki bacağının 27 yaşındaki Şevket Çavdar 'a nakli için de eş zamanlı olarak çok sayıda uzmanın katıldığı zor bir cerrahi operasyon başlatıldı. Dünyada az sayıda merkezde az sayıda cerrahın yapabildiği yüz nakli ile ilk çift kol ve bacak nakli operasyonları hem Türkiye 'de hem de dünya tıp çevrelerinde nefesler tutularak izlendi.
İzmir 'de yaşayan 40 yaşındaki N.A., 17 Şubat cuma günü kullandığı motosiklet ile Alaçatı 'da kaza yaptı. N.A., Belediyesi yakınlarında motosiklet ile seyir halindeyken tali yoldan geri geri çıkan bir otomobile çarptı. Ağır yaralanan N.A. 'nın tedavi gördüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi 'nde beyin ölümü gerçekleşti. N.K. 'nın ailesi tüm organlarının bağışlanmasını kimliğinin açıklanmaması kaydıyla kabul etti. Aile kimliğin açıklanmaması için hastaneye dilekçe de verdi. Sağlık Bakanlığı 'nın kurduğu sistemde organ nakli için bekleyen hastalarla ilgili arama yapıldı. Ankara Hacattepe Üniversitesi 'nde yüz nakli için sıra bekleyen Cengiz Gül ile kol-bacak nakli için sıra bekleyen Şevket Çavdar ile donörün organlarının eşleştiği tespit edildi.
Genelkurmay yetişti
Bunun üzerine Hacettepe Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Gökhan Tunçbilek başkanlığındaki bir ekip İzmir 'e gitti. Ancak Sağlık Bakanlığı 'nın ambulans uçağının havalanmasına Ankara 'daki sis ve İzmir 'deki yoğun rüzgar nedeniyle izin verilmedi. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı, ekibe gece görüş donanımına sahip bir helikopter tahsis etti. Geceyarısı İzmir 'e varan ekip sabaha karşı saat 03.00 sıralarında operasyona başladı. Ekip, bağışçının yüzü ile iki kol ve bacağını alarak, dün saat 10.00 sıralarında Sağlık Bakanlığı 'nın ambulans uçağı ve bir askeri uçak ile Ankara 'ya getirdi. Etimesgut Havaalanı 'nda özel kutulara yerleştirilmiş organlar ambulansa konularak, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 'ne ulaştırıldı. Hastanede çok sayıda cerrahtan oluşan 5 ayrı ekip, Cengiz Gül 'e yüz, Şevket Çavdar 'a çift kol-bacak nakli için dün saat 10.00 sıralarında Türkiye 'de nefeslerin tutulmasına neden olan çok komplike bir operasyona başladı. Bu operasyonlar için hastanede bir kat ayrıldı ve tam bir sterilizasyon ve yasak uygulandı.
Televizyon patladı
Yüz nakli yapılan 25 yaşındaki Cengiz Gül 'ün talihsiz yaşamı 3 yaşındaki bir kazayla başladı. Gül, sobanın başında birlikte oynadığı arkadaşı alevlere tiner döktü. Bunun üzerine parlayan ateş, televizyonun patlamasına neden oldu. Yüzü ve ellerinde ciddi bir biçimde yanıklar olan, yüzünün yüzde 70 'i yanan Gül, yıllardır tedavi oluyordu. Cengiz Gül, çocukken babasını trafik kazasında kaybetti. Ancak babannesi Şirin Gül, yüzü yaralı torununu, ikinci evliliğini yapan annesine vermeyerek kendisi baktı. Cengiz Gül, daha sonra İstanbul 'da halasının yanında kalmaya başladı. 20 gün önce Hacettepe Üniversitesi 'nde tedavi gören Gül 'e, 6 ay içinde nakil için sıra verildi. İzmir 'den yüz bulunduğu haberi gelince Cengiz Gül, önceki geceyarısı saat 03.30 'da uçakla İstanbul 'dan acil olarak Hacettepe Hastanesi 'ne getirildi. Gül 'e, hastanede Ankara 'da yaşayan halası Münevver Oral ile eniştesi Mustafa Oral refakat etti.
Spiker olmak istiyor
Oral, 25 yaşında olan Gül 'ün yüz nakli olmayı çok istediğini bunun için de bir ay önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 'ne başvurduklarını söyledi. Antalya 'da başarılı geçen yüz nakli operasyonunun Gül 'ü umutlandırdığını anlatan Oral, bir senedir İstanbul 'da internet kablosu bağlantısı işi yaptığını belirtti. Enişte Mustafa Oral da, “Meslek Yüksekokulu 'nun 2 yıllık Haberleşme Bölümü 'nü bitirdi. Ardından Açık Öğretim 'de Radyo ve Televizyon Bölümüne girdi. Eğitimini burada sürdürüyor. Hayali spiker olmak, çok istiyor” dedi. Oral, Gül 'ün bu ameliyat sonrasında spiker olma hayaline daha da yaklaşacağını ifade etti. Oral, “Yüzünün görüntüsü yüzünden çok rahatsızdı. Toplum içine çıkmak istemiyordu. Ameliyata mutlu ve huzurlu girdi” diye konuştu.
Türkiye 'de ilk çift nakil
Yüz nakli ameliyatı ile eş zamanlı olarak Şevket Çavdar 'a da, çift kol ve çift bacak nakli operasyonuna başlandı. 27 yaşındaki Şevket Çavdar, 14 yaşında çocukluktan gençliğe adım attığı bir dönemde, doğlagaz tesisatı çalışmasına yardımcı olmak isterken tutulduğu elektrik akımında iki kolu ve iki bacağını kaybetti. Nevşehir 'de yaşayan Şevket Çavdar, önceki geceyarısı Ankara 'ya getirildi.
Ameliyat başarılı geçti
Gül 'ün yüz operasyonu yaklaşık 9 saat sürdü. Operasyonunun başarılı geçtiği kaydedildi. Çift kol ve bacak operasyonunun ise aşamalı olarak 2 güne yayılacağı kaydedildi.
'Eşimi görmüş gibi olacağım '
İzmir 'de beyin ölümü gerçekleşip ailesinin organlarını bağışladığı N.A. yaşadığı Çeşme ilçesindeki Alaçatı Mezarlığı 'nda toprağa verildi. Anne C.A., oğlunun tabuta kapanıp “Bakmak istiyorum” diyerek gözyaşı döktü. N.A. 'nın eşi M.A. ise “Çok seviniyorum bu karar için. Eşimi tekrar görmüş gibi olacağım. Yüz nakli ve organ takılan kişilerle görüşmek istiyorum” dedi. Alaçatı Belediyesi Temizlik İşleri Formeni Vedat Aplar, N.A. 'nın beyin ölümü gerçekleştiğinde bir grup arkadaşı ile Dokuz Eylül Hastanesi 'nde bulunduklarını belirterek, “Arkadaşlardan babasını organ bağışı konusunda ikna etmelerini istedim. Zira acıdan kimsenin aklına böyle bir şey gelmez o anda. Görüşme sonucu baba ikna oldu ve doktorlara müracaat ettik” dedi.
Cengiz rol bekliyor
Türkiye 'de ikinci yüz naklinin yapılacağı Cengiz Gül, İstanbul 'da radyo ve televizyonculuk üzerine eğitimini sürdürürken, bir yandan da “oyuncu” olabilmek için gün sayıyor. İki kol ve iki bacak nakli yapılacak olan Şevket Çavdar ise sosyal paylaşım sitesinde açtığı profil sayfasında “hayat okulunda mezun” yazarak engellilere destek veren fotoğraflar yayımlıyor.
İki kol ve iki bacak nakli yapılacak olan Şevket Çavdar 'ın sosyal paylaşım sitesi olan facebook 'taki profilinde “hayat okulundan mezunum” yazması dikkati çekti. Galatasaray taraftar atkısıyla çektirdiği fotoğraflarına yer veren Çavdar, facebook profilinde 229 fotoğraf paylaştı. İstanbul 'da radyo ve televizyon alanında yükseköğrenim gören Cengiz Gül ise, Beklim Film Yapım Şirketi 'ne ait oyunculuk ajansının kadrosunda yer alıyor. 25 yaşındaki Gül 'ün, ajansın internetteki sitesinde fotoğrafı bulunuyor.
Büyük sevinç
Türkiye 'nin ikinci yüz nakli yapılan Cengiz Gül 'ün Sultanbeyli 'deki evinde büyük bir mutluluk yaşanıyor. Cengiz 'le birlikte aynı yangında yüzü yanan ve kolunu kaybeden kız kardeşi Havvasin Gül, “Ağabeyimin iyileşeceğini duymak çok güzel. Sanırım ilk işi üniversiteyi bitirmek ve TV eğitimi almak olacak. Başarılı bir TV 'ci olmayı çok istiyordu”dedi. Kendisinin de nakil için başvurup başvurmadığı sorusu üzerine Havvasin Gül, “Ağabeyim mutlu olsun yeter. Ben böyle mutluyum. Ağabeyimin istediğini elde etmesi çok sevindirici. Bayram yaşıyoruz” diye konuştu. Ablası Havva Gürer ise, kardeşinin çok azimli olduğunu ve hayata hiç küsmediğini hatta kendilerine bile umut verdiğini belirtti. Gürer, “İlk yüz naklini görünce 'Ben de yaptırabilir miyim 'diye düşündü. Bu hayalin gerçek olacağını düşünmezdik. Bağışçılar bir aileyi hayata bağladı, çok teşekkür ederiz” dedi.
PROF. DR. ÖZKAN:
Yolu biz açtık
Türkiye 'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Hacettepe Üniversitesi 'nin ikinci yüz nakli operasyonunu başlatmasından çok mutlu olduğunu belirterek, “Herhalde bizden daha mutlusu olamaz. Türkiye 'de yüz nakli yapılmasının yolunu açtık. 2006 yılından beri bu işin peşindeyiz. İnşallah bundan sonra çok daha iyi olacak diyordum. İlk yüz naklinden 1- 1.5 ay sonra şu an ikincisi yapılıyor. Önümüzdeki dönemde üçüncüsü, onuncusu yapılacak. Ama her zaman bizi anacaklar. Bunda bizden daha mutlu kimse de olmayacaktır. Bundan sonra sırada Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Gazi Üniversitesi Hastanesi var. Kadavranın bulunduğu tarihte bu merkezlerin hazır hastaları yoksa, sıra yeniden bize gelecek. Yüz nakli ileride böbrek, karaciğer nakli gibi rutin bir iş olacak. Bu da bizi daha mutlu edecek. İnşallah 10 'uncu, 100 'üncü yüz naklini önümüzdeki yıllarda duyarız” dedi.
Çift kol-bacak nakli dünyada ilk
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, gerçekleştirilen çift kol ve bacak naklinin dünyada ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek, “Operasyonları gerçekleştiren arkadaşlarımla gurur duyuyorum, Sağlık Bakanlığı 'na da böyle bir olanak tanığı için teşekkür ediyorum. Çok çağdaş bir sistem kurdu bakanlığımız. Türkiye 'nin organ naklinde bu noktaya gelmesinde Sağlık Bakanlığının büyük katkıları var” dedi.
ANKARA Milliyet
Plastik cerrahi uzmanı Doç Dr. Serdar Nasır, Hacettepe Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü 'nde cinsiyet değiştirme ameliyatlarını yapan tek cerrah olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Milliyet Pazar sayfalarına konuk olmuştu. Nasır, kadın bedeninde doğmuş olan Ulaş Deniz, Tufan ve Barış 'ın cinsiyet değiştirme ameliyatlarını yapmış, onları erkek bedenine kavuşturmuştu.
Devlet lisesi mezunu
Türkiye 'de ikinci yüz naklini gerçekleştiren ekibin başındaki Doç. Dr. Serdar Nasır, başarılarla dolu akademik hayatıyla dikkati çekiyor. Yenimahalle Halide Edip Lisesi mezunu olan 40 yaşındaki Nasır, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde aldığı eğitimi Amerika 'daki Cleveland Clinic 'te doku nakilleri üzerinde yaptığı çalışmalarla pekiştirdi. Deneysel ve klinik uzman yarışmalarında ödülleri bulunan Nasır, erkek olmak isteyen kadınların kollarından aldığı deri parçalarından “cinsel organ” yaptı. Nasır ve ekibi, kafa derisi kopan küçük kızı başarılı bir operasyonla hayata döndürdü. Yenimahalle Halide Edip Lisesi 'nden 1989 'da mezun olan Nasır, tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 'nde 1996 'da, uzmanlık eğitimini 1996-2002 arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı 'nda tamamladı. 2002-2009 arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı 'nda çalışan Nasır, 2009 'dan bu yana Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı 'nda çalışmalarını yürütüyor. 2006-2008 arasında ABD 'de Ohio, Cleveland 'taki Cleveland Clinic 'te kompozit doku nakilleri üzerinde çalışmalarda bulunan Nasır, hem kol ve bacak hem de yüz nakli için 1 Aralık 2011 'de Sağlık Bakanlığı 'ndan ruhsat aldı. Mercimek ekme makinesinin merdane kısmına saçlarını kaptıran 9 yaşındaki Seren Yurtsever 'in tamamen kopan kafa derisini, 2010 'da başarılı bir operasyonla yerine diken Nasır, bu operasyonunda mikro cerrahi yöntemini kullandı. Nasır, kaşlarının altından başlayan ve iki kulağı da kapsayarak ensede bitecek şekilde kopan deriyi tekrar yerine dikti.
Organ bağışında yaş tartışması
Konya 'da beyin ölümü gerçekleşen 84 yaşındaki Muharrem Gök 'ün organlarının bağışlanması, organ bağışında yaşın etkili olup olmadığı yönünde tartışmalara neden oldu. Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Tavlı, “65-70 yaş organ bağışında sınır kabul ediliyor. 84 yaşındaki bir kişiden böbreklerin ve karaciğerin nakledilmesi son derece yanlış. Organları bağışlanan kişinin yaşı çok ileri olduğu için biz bunu reddettik. O yaştaki kişinin organlarını birine naklettiğiniz zaman, o hastaya daha genç birinden organ nakletme şansını da kaybetmiş oluyorsunuz. Bu konunun dikkatli düşünülmesi gerekir” dedi.
'Bu diyalizden iyidir '
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdür Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise buna tepki gösterdi. Demirbaş, Gök 'ün böbreğinin Antalya 'da 60 yaşındaki Nesime Baş 'a nakledildiğini ve hastanın sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu söyledi. Demirbaş, “Eskiden yaş sınırı vardı ama artık yok. Dünyada yaş sınırı ortadan kalktı. Önemli olan yaş değil, organın kalitesi ve fonksiyonlarıdır” diye konuştu. Dinçkan da, Türkiye 'de 70 bine yakın böbrek nakli bekleyen hasta bulunduğunu belirterek, “İleri yaştaki hastadan alınan organları marjinal olarak adlandırıyoruz. En kötü böbrek en iyi diyalizden her zaman için daha iyidir. Bunun için de biz bütün organları kullanmaya çalışıyoruz” dedi.
ANTALYA /KONYA AA
Antalya 'ya akın var
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 'nde Uğur Acar 'a Türkiye 'nin ilk tam yüz naklinin başarıyla yapılmasının ardından hastalar nakil için Antalya 'ya akın ediyor. Acar 'ın basın toplantısını izleyen Turan Çolak (34) ve Aysel Özdemir (29), yüz nakli olabilmek için Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü 'ne başvurdu. Nakil için sıraya giren Çolak ve Özdemir, gerekli işlemleri yaptırıp, nakil dosyalarını hazırlattı. Manisalı Çolak, 3.5 yaşındayken yüzünün bidondaki benzinin alev alması sonucu yandığını belirterek, “Geçirdiğim üç ameliyat sonunda ancak şu anki görünümüme kavuştum. Ellerimi açarak her gün Allaha dua ediyorum. Ben de yüz nakli olmak istiyorum” dedi.
Denizlili Özdemir ise 10 yıl önce geçirdiği trafik kazasında yüzünü kaybettiğini söyledi. Ameliyatın gerçekleştiği günden bu yana yaklaşık 125 kişinin başvuruda bulunduğunu, ancak yapılan muayene ve gözlemler sonucunda 35 hasta başvurusunun yüz nakli için uygun olduğu ve enstitü kayıtlarına kabul edildiği belirtildi.
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 'nde dün iki ayrı hastaya, Türkiye 'nin ikinci 'yüz 've ilk 'çift bacak ve çift kol 'nakli operasyonları yapıldı. Önceki gün beyin ölümü gerçekleşen N.A. 'nın yüzü, 4 yaşında iken yüzü yanan 25 yaşındaki Cengiz Gül 'e nakledildi. N.A. 'nın iki kolu ile iki bacağının 27 yaşındaki Şevket Çavdar 'a nakli için de eş zamanlı olarak çok sayıda uzmanın katıldığı zor bir cerrahi operasyon başlatıldı. Dünyada az sayıda merkezde az sayıda cerrahın yapabildiği yüz nakli ile ilk çift kol ve bacak nakli operasyonları hem Türkiye 'de hem de dünya tıp çevrelerinde nefesler tutularak izlendi.
İzmir 'de yaşayan 40 yaşındaki N.A., 17 Şubat cuma günü kullandığı motosiklet ile Alaçatı 'da kaza yaptı. N.A., Belediyesi yakınlarında motosiklet ile seyir halindeyken tali yoldan geri geri çıkan bir otomobile çarptı. Ağır yaralanan N.A. 'nın tedavi gördüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi 'nde beyin ölümü gerçekleşti. N.K. 'nın ailesi tüm organlarının bağışlanmasını kimliğinin açıklanmaması kaydıyla kabul etti. Aile kimliğin açıklanmaması için hastaneye dilekçe de verdi. Sağlık Bakanlığı 'nın kurduğu sistemde organ nakli için bekleyen hastalarla ilgili arama yapıldı. Ankara Hacattepe Üniversitesi 'nde yüz nakli için sıra bekleyen Cengiz Gül ile kol-bacak nakli için sıra bekleyen Şevket Çavdar ile donörün organlarının eşleştiği tespit edildi.
Genelkurmay yetişti
Bunun üzerine Hacettepe Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Gökhan Tunçbilek başkanlığındaki bir ekip İzmir 'e gitti. Ancak Sağlık Bakanlığı 'nın ambulans uçağının havalanmasına Ankara 'daki sis ve İzmir 'deki yoğun rüzgar nedeniyle izin verilmedi. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı, ekibe gece görüş donanımına sahip bir helikopter tahsis etti. Geceyarısı İzmir 'e varan ekip sabaha karşı saat 03.00 sıralarında operasyona başladı. Ekip, bağışçının yüzü ile iki kol ve bacağını alarak, dün saat 10.00 sıralarında Sağlık Bakanlığı 'nın ambulans uçağı ve bir askeri uçak ile Ankara 'ya getirdi. Etimesgut Havaalanı 'nda özel kutulara yerleştirilmiş organlar ambulansa konularak, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 'ne ulaştırıldı. Hastanede çok sayıda cerrahtan oluşan 5 ayrı ekip, Cengiz Gül 'e yüz, Şevket Çavdar 'a çift kol-bacak nakli için dün saat 10.00 sıralarında Türkiye 'de nefeslerin tutulmasına neden olan çok komplike bir operasyona başladı. Bu operasyonlar için hastanede bir kat ayrıldı ve tam bir sterilizasyon ve yasak uygulandı.
Televizyon patladı
Yüz nakli yapılan 25 yaşındaki Cengiz Gül 'ün talihsiz yaşamı 3 yaşındaki bir kazayla başladı. Gül, sobanın başında birlikte oynadığı arkadaşı alevlere tiner döktü. Bunun üzerine parlayan ateş, televizyonun patlamasına neden oldu. Yüzü ve ellerinde ciddi bir biçimde yanıklar olan, yüzünün yüzde 70 'i yanan Gül, yıllardır tedavi oluyordu. Cengiz Gül, çocukken babasını trafik kazasında kaybetti. Ancak babannesi Şirin Gül, yüzü yaralı torununu, ikinci evliliğini yapan annesine vermeyerek kendisi baktı. Cengiz Gül, daha sonra İstanbul 'da halasının yanında kalmaya başladı. 20 gün önce Hacettepe Üniversitesi 'nde tedavi gören Gül 'e, 6 ay içinde nakil için sıra verildi. İzmir 'den yüz bulunduğu haberi gelince Cengiz Gül, önceki geceyarısı saat 03.30 'da uçakla İstanbul 'dan acil olarak Hacettepe Hastanesi 'ne getirildi. Gül 'e, hastanede Ankara 'da yaşayan halası Münevver Oral ile eniştesi Mustafa Oral refakat etti.
Spiker olmak istiyor
Oral, 25 yaşında olan Gül 'ün yüz nakli olmayı çok istediğini bunun için de bir ay önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesi 'ne başvurduklarını söyledi. Antalya 'da başarılı geçen yüz nakli operasyonunun Gül 'ü umutlandırdığını anlatan Oral, bir senedir İstanbul 'da internet kablosu bağlantısı işi yaptığını belirtti. Enişte Mustafa Oral da, “Meslek Yüksekokulu 'nun 2 yıllık Haberleşme Bölümü 'nü bitirdi. Ardından Açık Öğretim 'de Radyo ve Televizyon Bölümüne girdi. Eğitimini burada sürdürüyor. Hayali spiker olmak, çok istiyor” dedi. Oral, Gül 'ün bu ameliyat sonrasında spiker olma hayaline daha da yaklaşacağını ifade etti. Oral, “Yüzünün görüntüsü yüzünden çok rahatsızdı. Toplum içine çıkmak istemiyordu. Ameliyata mutlu ve huzurlu girdi” diye konuştu.
Türkiye 'de ilk çift nakil
Yüz nakli ameliyatı ile eş zamanlı olarak Şevket Çavdar 'a da, çift kol ve çift bacak nakli operasyonuna başlandı. 27 yaşındaki Şevket Çavdar, 14 yaşında çocukluktan gençliğe adım attığı bir dönemde, doğlagaz tesisatı çalışmasına yardımcı olmak isterken tutulduğu elektrik akımında iki kolu ve iki bacağını kaybetti. Nevşehir 'de yaşayan Şevket Çavdar, önceki geceyarısı Ankara 'ya getirildi.
Ameliyat başarılı geçti
Gül 'ün yüz operasyonu yaklaşık 9 saat sürdü. Operasyonunun başarılı geçtiği kaydedildi. Çift kol ve bacak operasyonunun ise aşamalı olarak 2 güne yayılacağı kaydedildi.
'Eşimi görmüş gibi olacağım '
İzmir 'de beyin ölümü gerçekleşip ailesinin organlarını bağışladığı N.A. yaşadığı Çeşme ilçesindeki Alaçatı Mezarlığı 'nda toprağa verildi. Anne C.A., oğlunun tabuta kapanıp “Bakmak istiyorum” diyerek gözyaşı döktü. N.A. 'nın eşi M.A. ise “Çok seviniyorum bu karar için. Eşimi tekrar görmüş gibi olacağım. Yüz nakli ve organ takılan kişilerle görüşmek istiyorum” dedi. Alaçatı Belediyesi Temizlik İşleri Formeni Vedat Aplar, N.A. 'nın beyin ölümü gerçekleştiğinde bir grup arkadaşı ile Dokuz Eylül Hastanesi 'nde bulunduklarını belirterek, “Arkadaşlardan babasını organ bağışı konusunda ikna etmelerini istedim. Zira acıdan kimsenin aklına böyle bir şey gelmez o anda. Görüşme sonucu baba ikna oldu ve doktorlara müracaat ettik” dedi.
Cengiz rol bekliyor
Türkiye 'de ikinci yüz naklinin yapılacağı Cengiz Gül, İstanbul 'da radyo ve televizyonculuk üzerine eğitimini sürdürürken, bir yandan da “oyuncu” olabilmek için gün sayıyor. İki kol ve iki bacak nakli yapılacak olan Şevket Çavdar ise sosyal paylaşım sitesinde açtığı profil sayfasında “hayat okulunda mezun” yazarak engellilere destek veren fotoğraflar yayımlıyor.
İki kol ve iki bacak nakli yapılacak olan Şevket Çavdar 'ın sosyal paylaşım sitesi olan facebook 'taki profilinde “hayat okulundan mezunum” yazması dikkati çekti. Galatasaray taraftar atkısıyla çektirdiği fotoğraflarına yer veren Çavdar, facebook profilinde 229 fotoğraf paylaştı. İstanbul 'da radyo ve televizyon alanında yükseköğrenim gören Cengiz Gül ise, Beklim Film Yapım Şirketi 'ne ait oyunculuk ajansının kadrosunda yer alıyor. 25 yaşındaki Gül 'ün, ajansın internetteki sitesinde fotoğrafı bulunuyor.
Büyük sevinç
Türkiye 'nin ikinci yüz nakli yapılan Cengiz Gül 'ün Sultanbeyli 'deki evinde büyük bir mutluluk yaşanıyor. Cengiz 'le birlikte aynı yangında yüzü yanan ve kolunu kaybeden kız kardeşi Havvasin Gül, “Ağabeyimin iyileşeceğini duymak çok güzel. Sanırım ilk işi üniversiteyi bitirmek ve TV eğitimi almak olacak. Başarılı bir TV 'ci olmayı çok istiyordu”dedi. Kendisinin de nakil için başvurup başvurmadığı sorusu üzerine Havvasin Gül, “Ağabeyim mutlu olsun yeter. Ben böyle mutluyum. Ağabeyimin istediğini elde etmesi çok sevindirici. Bayram yaşıyoruz” diye konuştu. Ablası Havva Gürer ise, kardeşinin çok azimli olduğunu ve hayata hiç küsmediğini hatta kendilerine bile umut verdiğini belirtti. Gürer, “İlk yüz naklini görünce 'Ben de yaptırabilir miyim 'diye düşündü. Bu hayalin gerçek olacağını düşünmezdik. Bağışçılar bir aileyi hayata bağladı, çok teşekkür ederiz” dedi.
PROF. DR. ÖZKAN:
Yolu biz açtık
Türkiye 'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Hacettepe Üniversitesi 'nin ikinci yüz nakli operasyonunu başlatmasından çok mutlu olduğunu belirterek, “Herhalde bizden daha mutlusu olamaz. Türkiye 'de yüz nakli yapılmasının yolunu açtık. 2006 yılından beri bu işin peşindeyiz. İnşallah bundan sonra çok daha iyi olacak diyordum. İlk yüz naklinden 1- 1.5 ay sonra şu an ikincisi yapılıyor. Önümüzdeki dönemde üçüncüsü, onuncusu yapılacak. Ama her zaman bizi anacaklar. Bunda bizden daha mutlu kimse de olmayacaktır. Bundan sonra sırada Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Gazi Üniversitesi Hastanesi var. Kadavranın bulunduğu tarihte bu merkezlerin hazır hastaları yoksa, sıra yeniden bize gelecek. Yüz nakli ileride böbrek, karaciğer nakli gibi rutin bir iş olacak. Bu da bizi daha mutlu edecek. İnşallah 10 'uncu, 100 'üncü yüz naklini önümüzdeki yıllarda duyarız” dedi.
Çift kol-bacak nakli dünyada ilk
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, gerçekleştirilen çift kol ve bacak naklinin dünyada ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek, “Operasyonları gerçekleştiren arkadaşlarımla gurur duyuyorum, Sağlık Bakanlığı 'na da böyle bir olanak tanığı için teşekkür ediyorum. Çok çağdaş bir sistem kurdu bakanlığımız. Türkiye 'nin organ naklinde bu noktaya gelmesinde Sağlık Bakanlığının büyük katkıları var” dedi.
ANKARA Milliyet
Plastik cerrahi uzmanı Doç Dr. Serdar Nasır, Hacettepe Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü 'nde cinsiyet değiştirme ameliyatlarını yapan tek cerrah olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Milliyet Pazar sayfalarına konuk olmuştu. Nasır, kadın bedeninde doğmuş olan Ulaş Deniz, Tufan ve Barış 'ın cinsiyet değiştirme ameliyatlarını yapmış, onları erkek bedenine kavuşturmuştu.
Devlet lisesi mezunu
Türkiye 'de ikinci yüz naklini gerçekleştiren ekibin başındaki Doç. Dr. Serdar Nasır, başarılarla dolu akademik hayatıyla dikkati çekiyor. Yenimahalle Halide Edip Lisesi mezunu olan 40 yaşındaki Nasır, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde aldığı eğitimi Amerika 'daki Cleveland Clinic 'te doku nakilleri üzerinde yaptığı çalışmalarla pekiştirdi. Deneysel ve klinik uzman yarışmalarında ödülleri bulunan Nasır, erkek olmak isteyen kadınların kollarından aldığı deri parçalarından “cinsel organ” yaptı. Nasır ve ekibi, kafa derisi kopan küçük kızı başarılı bir operasyonla hayata döndürdü. Yenimahalle Halide Edip Lisesi 'nden 1989 'da mezun olan Nasır, tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 'nde 1996 'da, uzmanlık eğitimini 1996-2002 arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı 'nda tamamladı. 2002-2009 arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı 'nda çalışan Nasır, 2009 'dan bu yana Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı 'nda çalışmalarını yürütüyor. 2006-2008 arasında ABD 'de Ohio, Cleveland 'taki Cleveland Clinic 'te kompozit doku nakilleri üzerinde çalışmalarda bulunan Nasır, hem kol ve bacak hem de yüz nakli için 1 Aralık 2011 'de Sağlık Bakanlığı 'ndan ruhsat aldı. Mercimek ekme makinesinin merdane kısmına saçlarını kaptıran 9 yaşındaki Seren Yurtsever 'in tamamen kopan kafa derisini, 2010 'da başarılı bir operasyonla yerine diken Nasır, bu operasyonunda mikro cerrahi yöntemini kullandı. Nasır, kaşlarının altından başlayan ve iki kulağı da kapsayarak ensede bitecek şekilde kopan deriyi tekrar yerine dikti.
Organ bağışında yaş tartışması
Konya 'da beyin ölümü gerçekleşen 84 yaşındaki Muharrem Gök 'ün organlarının bağışlanması, organ bağışında yaşın etkili olup olmadığı yönünde tartışmalara neden oldu. Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Tavlı, “65-70 yaş organ bağışında sınır kabul ediliyor. 84 yaşındaki bir kişiden böbreklerin ve karaciğerin nakledilmesi son derece yanlış. Organları bağışlanan kişinin yaşı çok ileri olduğu için biz bunu reddettik. O yaştaki kişinin organlarını birine naklettiğiniz zaman, o hastaya daha genç birinden organ nakletme şansını da kaybetmiş oluyorsunuz. Bu konunun dikkatli düşünülmesi gerekir” dedi.
'Bu diyalizden iyidir '
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdür Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise buna tepki gösterdi. Demirbaş, Gök 'ün böbreğinin Antalya 'da 60 yaşındaki Nesime Baş 'a nakledildiğini ve hastanın sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu söyledi. Demirbaş, “Eskiden yaş sınırı vardı ama artık yok. Dünyada yaş sınırı ortadan kalktı. Önemli olan yaş değil, organın kalitesi ve fonksiyonlarıdır” diye konuştu. Dinçkan da, Türkiye 'de 70 bine yakın böbrek nakli bekleyen hasta bulunduğunu belirterek, “İleri yaştaki hastadan alınan organları marjinal olarak adlandırıyoruz. En kötü böbrek en iyi diyalizden her zaman için daha iyidir. Bunun için de biz bütün organları kullanmaya çalışıyoruz” dedi.
ANTALYA /KONYA AA
Antalya 'ya akın var
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 'nde Uğur Acar 'a Türkiye 'nin ilk tam yüz naklinin başarıyla yapılmasının ardından hastalar nakil için Antalya 'ya akın ediyor. Acar 'ın basın toplantısını izleyen Turan Çolak (34) ve Aysel Özdemir (29), yüz nakli olabilmek için Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü 'ne başvurdu. Nakil için sıraya giren Çolak ve Özdemir, gerekli işlemleri yaptırıp, nakil dosyalarını hazırlattı. Manisalı Çolak, 3.5 yaşındayken yüzünün bidondaki benzinin alev alması sonucu yandığını belirterek, “Geçirdiğim üç ameliyat sonunda ancak şu anki görünümüme kavuştum. Ellerimi açarak her gün Allaha dua ediyorum. Ben de yüz nakli olmak istiyorum” dedi.
Denizlili Özdemir ise 10 yıl önce geçirdiği trafik kazasında yüzünü kaybettiğini söyledi. Ameliyatın gerçekleştiği günden bu yana yaklaşık 125 kişinin başvuruda bulunduğunu, ancak yapılan muayene ve gözlemler sonucunda 35 hasta başvurusunun yüz nakli için uygun olduğu ve enstitü kayıtlarına kabul edildiği belirtildi.