Chp Manisa Milletvekili Sakine Öz'den 'AKM' Açıklaması

Afet riski taşıyan alanlarla ilgili yasa tasarısının Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edilmesini değerlendiren CHP'nin mimar milletvekili Sakine Öz, "Yasayla kurulan Atatürk Kültür Merkezi'yle ilgili her türlü tasarruf yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na veriliyor.Oysa ilgili yasada sıkı bir denetim mekanizması var. Afet riskiyle AKM alanı düzenlemesinin bir ilgisi yok" dedi.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi. CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, yaptığı yazılı açıklamada, afet riski ve kentsel dönüşümle ilgili düzenleme yapılması yönünde bir ihtiyacın olduğunu kabul ettiklerini, ancak yetkilerin tamamının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ'ye devredilmesine karşı çıktıklarını vurguladı. Yasa tasarısında yer alan birçok düzenlemeyle ilgili şerhlerinin bulunduğunu belirtenSakine Öz, bunları komisyonda dile getirdiklerini, TBMM Genel Kurulu'nda aynı kararlılıkla vurgulamaya devam edeceklerini söyledi. Öz, komisyondan geçen yasanın 18-n bendinde, 'Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkında Kanunla Belirlenen Atatürk Kültür Merkezi alanı ile bu alanda bulunan tesis ve binalarla ilgili her türlü tasarrufta bulunmak ' görevinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildiğini, CHP'li üyeler olarak en çok bu bentte yer alan düzenlemeye karşı çıktıklarını anlattı. Sakine Öz şöylekonuştu: 'Yasayla kurulan Atatürk Kültür Merkezi'yle ilgili her türlü tasarruf yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na veriliyor. Oysa ilgili yasada sıkı bir denetim mekanizması var. Afet riskiyle AKM alanı düzenlemesinin bir ilgisi yok. Bakanlığın AKM üzerinde ne gibi bir planı olduğunu da bilmiyoruz. Bu düzenleme bu haliyle yasalaşırsa, Atatürk'ün 100. doğum günü için yapılan AKM'de hiç de istemediğimiz değişikliklerin yapılmasına engel olunamayacak. ' AKM ile ilgili birtakım planlar varsa ayrıntılı bir gerekçeyle ayrı bir düzenleme halinde getirilmesi gerektiğini savunan Sakine Öz, 'Afet riski taşıyan alanlarla AKM'nin ne ilgisi var? Böyle bir tasarı içinde bu maddenin yeri yok. Eğer AKM alanıyla ilgili çevre düzenlemesi ya da yenileme niteliğinde herhangi bir plan çalışması yapılacaksa bunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından projelendirilip yapılması gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planlamada değil, uygulama aşamasında söz sahibi olmasıgerekir ' dedi

Komisyon toplantısı sırasında bu düzenlemenin geri çekilmesi için mücadele ettiklerini anlatan Sakine Öz, 'Ama AKP'li üyeler endişelerimizi haklı çıkarırcasına bu talebi geri çevirdiler. Sonuçta AKP'nin kabul oylarıyla bu hüküm geçti. Ancak muhalefetimiz TBMM Genel Kurulu'nda sürecek ' ifadelerini kaydetti.
Kaynak: İHA