Prof. Dr. Malacınskı Gazikent Üniversitesi'nde

Akademik çalışmalar için Gaziantep Üniversitesi'nin konuğu olarak Gaziantep'e gelen ABD Indiana Üniversitesi Molekül Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Prof. Dr. Malacınskı Gazikent Üniversitesi'nde
Dr. George Malacinski, Gazikent Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile Hasan Kalyoncu Kampüsü Hukuk Fakültesi Amfisinde “Üniversitedeki Bilimsel Derslerde Karmaşık ve Zor Konuların Öğrenilmesinde Yaratıcı Yaklaşımlar'' konusunda bir söyleşi programı gerçekleştirdi.Programa Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özdemir, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arslan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Programda açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. İbrahim Özdemir yaptı. Rektör Özdemir, “Artık üniversitelerin anlamı değişti. Öğrenciler liseyi bitirip üniversiteye geldiklerinde farklı bir şeyler bekliyorlar. Öğrencilerin sadece ders kitapları ve hocaları ile yetinmesi, zamanımıza ve zamanımızın yükseköğretim geleneğine uymuyor. Bu nedenle öğrencilerimizi, konusunda uzman başarılı bilim adamları ile buluşturmaya devam edeceğiz ' dedi.Rektör Özdemir'in konuşmasından sonra ''Bilgiyi kullanmak alternatif düşünceyi geliştirmekte yardımcı olur'' cümlesi ile söyleşisine başlayan Prof.Dr. Malacinski, 16-25 yaşları arasında lise ve üniversiteyi bitiren gençlerin, Amerika'da yüzde 18, İngiltere'de yüzde 27, İspanya'da yüzde 30 oranında iş bulamadıkları için yaşamlarını ailelerinin yanında sürdürdüklerini ifade etti.

Prof.Dr. Malacinski, şunları söyledi: 'Amerika'da liseyi bitirip, üniversitemize gelen öğrencilere ilk verdiğimiz eğitim, grup olarak, takım olarak çalışma şeklini öğretmektir. Biz buna toplumsal öğrenme adını veriyoruz. Örnek olarak, biz öğrencilerimize ödevler hazırlatıyoruz. Bu işlemden sonra öğrencileri gruplara ayırıyoruz. Hazırladığımız ödevleri gruplara dağıtıp, bu ödevleri grup olarak hazırlamalarını ve çözmelerini istiyoruz. Bizim burada yaptığımız, grup içinde grup elemanlarının birbirlerine yardımcı olarak, problemleri çözmelerini sağlamaktır. Bu çalışma üniversite öğrencileri arasında takım çalışmasının başlamasına neden oluyor. Her grup elemanı problemi çözmek için grup içinde görev dağılımı yaparak araştırmaya başlıyor. Yapılan araştırmalar ile problem ekip ruhu ile çözülüyor. Bu çalışma tarzında, öğrencilerin birlikte hareket etme, çok yönlü araştırma imkanları doğuyor. Araştırılan konularda, farklı fikirdeki öğrencilerin birlikte tartışarak çok yönlü olarak problemleri çözmeleri, takım çalışmasının bireysel çalışmalardan daha çok bilgi ve becerileri öğrenciye kattığını göstermiştir. Bu nedenle üniversitemize eğitime gelmiş öğrencilerin, 3. ve 4.cü sınıflara geldiklerinde kitap yazabilecek donanım ve bilgiye ulaştıkları görülmüştür. '

Günümüz üniversite eğitiminde takım çalışmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Malacinski, bir öğrencinin “Grup çalışması bizim gelişimimiz için yeterli mi?'' diye sorması üzerine, grup çalışmasının önemli bir faktör olduğunu, eğitim programlarını yaparken mutlaka öğrencilerin de fikrinin alınması gerektiğini, katılımcı bir eğitim sisteminin oluşumunun önemli olduğunu ve hocaların ve öğrencilerin motivasyonu konusunda üniversite yönetiminin çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.Prof. Dr. George Malacinski, 'İş başvurularında, iş veren öncelikle birlikte çalışacakları kişilerin problem çözebilme kapasitesine bakar. Bu nedenle üniversiteyi bitirdikten sonra, mesleğiniz ile ilgili iş başvurusu yaptığınız firmalar ile görüşmelerinizde, 'Ben bir öğrenme makinesiyim, problem çözücüyüm, üniversitede grup öğrencisi olarak yetiştirildim, ben bir takım elemanıyım' diyerek liyakatınızı işverene hissettirirseniz, hiçbir zaman işsizlik problemi yaşamazsınız. Yukarıda verdiğim işsizlik oranları içine de dahil olmazsınız ' dedi.Seminer sonunda Rektör Özdemir, Prof. Dr. Malacinski'ye Gazikent Üniversitesi öğrencilerine ve öğretim üyelerine verdiği seminer ile katkı sağlamasından dolayı teşekkür etti. Program, Prof.Dr. Malacinski'ye günün anısına verilen plaket ile son buldu.
Kaynak: İHA