9. Gagev İstişare Toplantısı Yapıldı

Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) tarafından 9.'su düzenlenen istişare toplantısında, "Kültür ve Turizm" konusu ele alındı.

9. Gagev İstişare Toplantısı Yapıldı
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Oğuzeli Belediye Başkanı BekirÖztekin ve çok sayıda GAGEV Yönetim Kurulu üyesi katıldı.

Programda bir konuşma yapan Gaziantep Valisi ve GAGEV Mütevelli Heyet Başkanı Erdal Ata, 'Gaziantep ekonomik ve ticari yönüyle çok gelişmiş bir şehrimizdir. Asırlarca hatta binlerce yıl öncesine giden bir sanayi ve ticari merkezi olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama bunun yanında da Gaziantep'in kültür ve turizm kenti olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Ancak bu potansiyeli iyi değerlendirebiliyor muyuz? Orası tartışma götüren bir konudur. Bugün baktığımız zaman Gaziantep 6 bin yıllık tarihi olan bir kent.Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, birçok medeniyetler gelmiş ve geçmiştir. Tarihi İpekyolu üzerinde olması nedeniyle de ticaret ve sanayi yönünden çok önemli tarihi görevler üstlenmiş bir kentimiz ' dedi.

Gaziantep'in önemli bir sanayi şehri olduğunu söyleyen Başkan Güzelbey, 'Gaziantep önemli bir sanayi şehri. Sanayicilerimiz kendi müteşebbis ruhlarıyla, kendi imkanlarıyla Gaziantep'te mucizelere neden olmaktadırlar. Bugün bine yakın sanayi kuruluşu ve 100 bin kişilik istihdam. Ancak diğer taraftan şu gerçeği kabul etmemiz lazım ki, istihdamın bütün yükünü sanayicinin üzerine atmakta haksızlık olur. Bu konuda son zamanlarda şehrimizde büyük çalışmalar yapıldı ' diye konuştu. 'Artık Gaziantep kültürü ve turizmiyle de ön plana çıkmaya başladı ' diyen Başkan Güzelbey, 'Turizm dendiği zaman bir kere şu noktayı da özellikle belirtmek istiyorum. Sadece deniz, güneş, kumun dışında da bir turizm var. Kültür turizmi, inanç turizmi, sağlık turizmi ve eğitim turizmi olmak üzere. Şehrimizde 4 turizmin tüm halkaları mevcuttur. Binlerce yıllık geçmişi olan bir şehir. Binlerce tarihi eseri var. Son zamanlarda yapılan 10'un üzerinde müzesiyle, tarihi eserleriyle, kültür yoluyla, inançturizminin gerektirdiği birçok kutsal mekanlarıyla. Üç üniversitesiyle, yabancı dilde eğitim yapan fakülteleriyle, yabancı öğrencilerin cazibe noktası olan bir üniversite potansiyeliyle ve son derece modern günde 15-20 tane açık kalp ameliyatının Amerika'daki Clinart Hastanesi standartlarında yapıldığı bir yer. Demek ki sağlık turizminde varız. Eğitim turizminde varız. Kültür turizminde varız. İnanç turizminde varız ' şeklinde konuştu. İstişare toplantısında bir öneride bulunan Başkan Güzelbey, 'Şehrimiz yemek kültürüyle tanınıyor ve göğsümüzü gere gere diyoruz ki, dünyanın en ünlü mutfağına sahibiz. Şehir adıyla tanınan mutfağa sahibiz. Bizim yaptığımız ne baklavayı, ne kebabı ne tatlıyı yapabilecek başka bir şehir yok diyor bunla da iftihar ediyoruz. Ama artık sadece yemek yemeye insanlar gelmezler. Bizim onlara farklı şeyler ve hiç kimsenin yapmadığını sunmamız lazım. Benim naçizane bir önerim var. Turizm ile ilgili GAGEV bünyesindeçalışan bir organizasyon yapalım. Sayın Valimizin işleri çok yoğun eğer lütfederlerse, bir vali yardımcımız yada bir kaymakamımızı bu işle görevlendirebilirler. Biz belediyeden, mimarlar odasından diğer ilçe belediyelerinden, turizm derneğinden, üniversitelerimizden ve bu işe gönüllü olan insanlardan sayıda çok fazla olmadan çünkü o zaman karar alma merciinde zorlanıyoruz. Yapıp yol haritasını belirleyip buna göre gitmek lazım ' ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in gelişmesi noktasında tüm imkanları seferber ettiklerini dile getiren Mehmet Aslan ise sözlerini şöyle sürdürdü: 'Su oyunlarıyla ilgili olarak bu şehrin kurtuluşunda emeği geçmiş büyük kahramanların anısına görsel efektlerle burada başta, Atatürk, Şehitkamil, Karayılan ve Şahinbey'i çizilmesini düşünüyorum. Gaziantep'te bu konularda çalışma yapmak meslek kuruluşları olarak bizim görevimizdir. Sadece ekonomik konularda değil bu şehrin turizmi, kültürü, sanatı da şehrin problemleri ve bunlar olmazsa, ekonomi yaşamaz. Elimizden geldiği kadar, aklımızın yettiği oranda bu tip faaliyetlere katılmaya çalışıyoruz. Baştabelediyemizle, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Vilayet ile olabildiğince yakın çalışıyoruz. 2 yıl önce çok ciddi kapsamlı bir turizm raporu çalışması yaptık. ' Konuşmaların ardından Başkan Güzelbey ile Mehmet Aslan hazırladıkları görsel sunumu GAGEV üyeleriyle paylaştılar.
Kaynak: İHA