Bilgin: Tek Limit Uygulamasını Bankalar İstemiyor, Bence Tek Limit Hayırlı Olur

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, yaklaşık 50 milyon vatandaşın alışverişlerde çok sık kullandığı kredi kartları ile ilgili tek limit uygulamasını savundu.

Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER) 'nde 'Bankacılık Sektörünün Genel Görünümü ve Ekonomiye Etkileri' konulu bir seminer veren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, vatandaşları yakından ilgilendiren kredi kartları konusunda açıklamalarda bulundu. Başkan Bilgin kredi kartlarında uygulanması planlanan tek limitle ilgili olarak şunları söyledi: “Bizim yapmayı düşündüğümüz düzenleme şudur: Bir insanın geliri ne kadarsa gelirinin 3 ya da 4 katı bir limiti olsun. O limitte ister 10-20 kart, isterse bir kartı olsun. Şimdi sorun şu: Vatandaşın geliri 2 bin lira, cebinde 5 bin lira limitli 3 -4 kart var. Tek limit uygulamasını yapabilecek sisteme sahibiz. Buradan yola çıkarak bu sistemi biz kurgulayabiliriz, bunun için kanun değişmesi gerekiyor. Bu sistemi bankalar pek istemiyor, yapacak bir şey yok, ama bence tek limit hayırlı bir iş olur.”

'BANKA İÇİN KREDİ KARTINI DÜZENLİ ÖDEYEN BİR MÜŞTERİ İYİ BİR MÜŞTERİ DEĞİL '
Bankaların kredi kartları konusundaki tavrına da değinen BDDK Başkanı Bilgin sözlerine şöyle devam etti: “Kredi kartının teminat sorunu var. Kredi kartı riskli bir enstrüman, batık oranı bir ara yüzde 10 'a çıktı, şimdi 5,9. Bankalar bu 5,9 maliyetini bizden çıkartıyor. Banka için kredi kartını düzenli ödeyen bir müşteri iyi bir müşteri değil. Bankalar kredi kartı borcunu düzenli ödeyen vatandaştan hiçbir şey kazanmıyor. Kredi kartının basımından dağıtımına çok fazla maliyeti var. Maliyetli bir iş, ucuz bir iş değil. Şöyle bir varsayımda bulunalım. Türkiye 'deki herkes kredi kartını düzenli ödesin, bankalar bir ay sonra kredi kartını iptal eder. Bankalar kazanamadığı bir işi niye yapsın? Batık oranı 5,94 yaklaşık 2 milyon kişi. Bankalar bu 2 milyon kişinin riskini bize yıkmış durumda. Kredi kartının faizini batık oranına göre belirliyorlar. Riskli bir enstrüman olduğu için faizleri haklı olarak bu orana göre belirliyorlar.”

ÖNLEYİCİ TEDBİRLERLE KREDİ KARTLARINI TERBİYE ETTİK
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin kredi kartı konusunda bankaların ve vatandaşların bazı yanlışlıklar yaptığını belirterek, bunları şöyle dile getirdi: “Bir ara kredi kartlarına çok takılmıştık, çok hızlı büyüyordu. 2005 yılında bir kanun geçirdik. Allah'tan geçirmişiz, belki de şu anda kredi kartlarında bir kriz yaşayacaktık. Önleyici tedbirlerle kredi kartlarını bir şekilde terbiye ettik, usulünce gidiyor. Kredi kartlarında bir ara bankalar gerçekten coşmuştu. Bankalar metro istasyonunda, sokakta kredi kartı dağıtıyorlardı. Dağıtmıyoruz diyorlardı, ama dağıtıyorlardı, rahatsızlık diz boyuydu. Burada ikili bir yanlış var. Pazarlama adına bankalar yanlış. Halkımızda da sorun var. Bir kısım halkımız 3 -5 kartı birbiri ile kapatarak ödüyor. Kredi kartı bir yaşama aracı değil, çek gibi sadece bir ödeme aracıdır. İnsanlarımızın bir kısmı bunu yaşama aracı gibi algıladı.”

YÖNETDER Genel Sekreteri İsmet Duman da geçmişten bu güne bir değerlendirme yaparak, “2000 yıllardan günümüze dünya ekonomisi birçok krizle karşılaştı. Ekonomileri çok güçlü olan ülkeler bile bu krizlerle sarsıldı. Güçlü mali yapısı olan dünya çapındaki birçok banka battı. Bu çalkantılı dönemde bankacılık sektörünün dümenindeki BDDK Başkanımız gemiyi sağ salim limana ulaştırmıştır. BDDK Başkanlığındaki görevi nisan ayında sona eriyor. BDDK Başkanımızın görev süresi dolduktan sonra daha önemli görevlerde ülkemize hizmet etmesini YÖNETDER olarak temenni ediyoruz.” ifadesini kullandı.